Милица, Тијана и Вања на финалном Гран-прију

За многе спортисте крај године представља и крај сезоне, али не и за репрезентативце у таеквонду. Милица Мандић (преко 67 кг), Тијана Богдановић (до 49 кг) и Вања Станковић (до 49 кг), под вођством Драгана Јовића, отпутовале су на финални турнир Гран-прија, у категорији Г-8, који се предстојећег викенда одржава у Абиџану на Обали Слоноваче. Лоша организација финалног ГП на Обали Слоноваче.

Финални турнир Гран-прија је, после Олимпијских игара и Светског првенства, најважније надметање. Спада у групу Г-8, што значи да је двоструко више вреднован него регуларни Гран-при или, на пример, Европско првенство. На финалном Гран-при турниру учествује најбољих 16 такмичара са олимпијске листе, а све три наше девојке боре се у суботу.

„Крај године је за многе само прилика да се саберу резултати и подвуче црта. Међутим, код нас је крај још далеко. Финални Гран-при је један од најважнијих турнира у нашем спорту и, уколико се освоји, носи чак 80 поена. Јако сам поносан што сам учесник финалног ГП са чак три моје ученице. Знам да им неће бити нимало лако, али и сам долазак овамо је велики успех. Ипак, не могу а да не кажем да очекујем медаље и са овог такмичења. До сада нисмо имали среће да се окитимо медаљом, надам се да је сада права прилика", истиче Драган Јовић.

„Одмах након овог такмичења идем на Европско првенство у Бугарској и на крају године, 30. 12, са Милицом идем на први Грем слем, нови турнир који од ове године стартује и одржава се у Кини, док Вања и Тијана наступају у јануару", додао је он.

Грем слем је позивни турнир где у свакој олимпијској категорији учествује по 12 најбољих на свету, а Милица, Тијана и Вања су се у старту квалификовале. Правила су другачија будући да не путује првих дванаест са олимпијске листе као на финалном Гран-прију, него олимпијски првак, светски шампион из ниже категорије, светски првак из олимпијске категорије, освајач финалног Гран-прија из 2016, освајачи овогодишњих Гран-при такмичења, медаљисти са квалификационог турнира и тако даље.

Фонд Грем слема је 800.000 долара што је огроман новац за таеквондо. Освајач Грем слема добија 70.000 долара, други 20.000 и трећи 10.000.

Као најискуснија међу три девојке, Милица је већ искусила како је учествовати на финалном ГП.

„Ово ми је треће финале Гран-прија, и до сада нисам имала среће да освајим медаљу. Сада долази 16 најбољих такмичара из сваке категорије и очекују нас по четири јаке борбе. Турнир носи 80 бодова и волела бих да имам квалитетне борбе, сакупим што више бодова и освојим неку од медаља", истиче Милица.

После освајања златне медаље на Светском првенству у Кореји, Вања је први пут међу најбољих 16 бораца на свету.

„За мене је ово први финални Гран-при и јако сам срећна што сам успела до краја године да уђем у првих 16. Конкуренција је изузетно јака и сигурно нас очекују тешке борбе. Желим да дам свој максимум и надам се најбољим резултатима", рекла је Вања.

Тијана је на последњих неколико турнира показала да је у доброј форми.

„Први пут имам прилику да учествујем на финалном турниру Гран-прија, где долазе само најбоље пласирани такмичари и где је свака борба јако тешка. Заиста смо дошли спремни и мотивисани да освојимо медаље, а одмах после тога нас чека и Европски шампионат у олимпијским категоријама, где се такође надам најбољем пласману", закључила је Тијана.

Лоша организација финалног ГП на Обали Слоноваче

"Изненађени смо лошом организацијом финалног турнира Гран-прија. Домаћини се заиста труде да нам помогну, али ипак, овај турнир тражи искусне организаторе, сигурну земљу организатора, много лакшу комуникацију са савезима... Надамо се да ће све бити добро до краја и да ће се сви безбедно вратити кућама", истиче Драган Јовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи