Трамп: НФЛ да уведе забрану клечања

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да би Национална фудбалска лига (НФЛ) требало да уведе строга правила о забрани клечања током извођења америчке химне.

Трамп је то рекао у уторак док је хвалио навијаче на стадиону у Даласу, који су извиждали играче, власника Џерија Џонса и чланове стручног штаба Далас Каубојса, који су најпре клекли, а онда устали за време интонирања националне химне.

Трамп је позвао навијаче да бојкотују утакмице НФЛ док се проблем "клечања" не реши и приметио да је гледаност утакмица драматично пала, осим - како је рекао - пред почетак утакмице, када се људи укључују да виде да ли ће играчи исказати "непоштовање према својој земљи".

Више од 200 играча америчког фудбала, углавном Афроамериканаца, и неколико власника тимова, протестовали су овог викенда на утакмицама широм САД, тако што су клечали и држали се за руке за време интонирања химне.

Трамп је прошле недеље позвао власнике клубова да отпусте играче који не стоје мирно за време свирања химне - што је пракса коју је започео бивши квотербек Сан Франциска Колин Каперник с циљем да укаже на расну дискриминацију у САД.

"Глас Америке" констатује да је запаљива председникова реторика "дирнула у живац" националне дебате о патротизму и расној неједнакости.

Суочен са "клечећим протестима" већине тимова Националне фудбалске лиге, председник Трамп стао је у одбрану критике коју је упутио на рачун спортиста који одбијају да стоје на церемонији подизања заставе пред почетак утакмица.

"Имамо сјајне представнике ове земље, нарочито наше војнике, полицајце, ватрогасце, који заслужују да буду третирани са поштовањем, а када клекнеш и не поштујеш америчку химну и заставу - не указујеш им поштовање", истакао је он.

У низу твитова, Трамп је похвалио навијаче који су извиждали играче који су клечали на утакмицама у недељу и позвао их на бојкот док се штрајк не прекине.

Бивши квортербек НФЛ-а Колин Каперник започео је покрет прошле сезоне, када је током извођења националне химне клекнуо како би изразио протест због расне неправде.

Само неколико играча придружило се протесту пре петка, када је председник САД изјавио пред својим присталицама у Алабами да играчи који одбијају да искажу поштовање према застави треба да буду отпуштени. Овај коментар разљутио је играче широм фудбалске лиге, нарочито Афроамериканце, који га виде као расно мотивисану изјаву.

"Кад год осетимо да је неко од наше браће, било из нашег или неког другог тима, на неки начин нападнут, ми ћемо стати један уз другог", поручио је Бенџамин Вотсон из тима Балтимор Рејвенс.

До понедељка, огласили су се неки од најбољих спортиста Америке.

"Уопште се не ради о непоштовању заставе, наше војске и свих који овај свет чине слободним. Ради се о једнакости, о томе да људи имају могућност и слободу да говоре о нечему што доживљавају као неправедно", оценио је Леброн Џејмс, кошаркаш Кливленд Кавалирса.

Џејмс је оптужио председника за злоупотребу моћи у намери да подели Америку.

"Живимо у временима када најмоћнији на свету добија прилику да нас приближи као народ и инспирише и умири наше младе и каже им да је сасвим ок да прошетају улицом и да им нико неће судити због боје коже или расе којој припадају, али он то не разуме и није му стало", навео је он.

Изложени нападима, Трамп и његова портпаролка покушали су да ублаже контроверзу.

"Не, ово нема никакве везе са расом. Никад нисам поменуо расу", рекао је Трамп. "Овде се не ради о томе да је председник против неког. Напротив, ради се о томе да су председник и милиони Американаца за нешто, за поштовање заставе, националне химне, за то да се испоштују мушкарци и жене који су се борили за њихову одбрану", изјавила је Сара Хакаби Сендерс, прес секретар Беле куће.

Стручњак за спортски менаџмент, Данијел Кели, са универзитета Џорџтаун, рекао је за "Глас Америке" да, док многи Афроамериканци виде Трампов коментар као расно безосећајан, председник је можда ненамерно помогао борби за једнакост, стављајући протесте у први план.

"Свака победа, сваки спортиста или власник тима који клекне и укрсти руке са другим спортистом... има ефекат. Ово ће се наставити и биће потребно пуно времена и труда док не видимо резултате. Ово је само почетак", закључио је Кели.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво