Трамп, Наскаром против НФЛ-а

Амерички председник Доналд Трамп наставио серију жестоких напада на НФЛ лигу, оптужујући челнике те лиге да подршка протестима играча представља "недостатак поштовања земље, заставе и химне". Квотербек Њу Ингланда, чијом се подршком Трамп донедавно нашироко хвалио, оштро критиковао председника због "изазивања подела". Иза Трампових речи стоје политичка математика и власници Наскара.

Вербални рат америчког председника Доналда Трампа и НФЛ лиге не престаје да потреса Америку пошто је више од 100 играча клечало током интонирања химне пред почетак недељних утакмица, док су на страну спортиста стали листом сви власници тимова, укључујући и оне који су богато финансирали Трампову председничку кампању.

"Клечање нема везе са расом. Ради се о поштовању земље, заставе и химне. Многи људи су гласно негодовали због играча који су клечали (што је био мали проценат од укупног броја). То су навијачи који захтевају поштовање за нашу заставу", написао је Трамп у понедељак на Твитеру, чиме је настављена оштра дебата о протесту играча, али и председниковом сналажењу у запаљивој ситуацији.

Успут, Трамп је нахвалио аутомобилисте и гледаоце на тркама Наскара, пошто је неколико власника тимова упозорило возаче да ће их оптпуштати уколико буду клечали током интонирања химне.

Амерички портал "FiveThirtyEight" сматра да се Трамп, приликом одлуке да се жестоко сукоби са НФЛ лигом, водио прошлогодишњим истраживањима јавног мњења, према којем протесте играча током интонирања химне подржава свега 38 одсто испитаника.

Истраживање универзитета Кинипијак, тврди Вашингтон пост, представља ипак слаб темељ за покретање шире политичке дебате, јер су у не тако давној прошлости, протести који нису у почетку имали претерану подршку, неретко касније постајали незаобилазан део модерне америчке историје.

Пост подсећа да су Американци имали изразито негативан однос према активностима Мартина Лутера Кинга током шездесетих година прошлог века, када се његовом покрету противило више од 60 одсто испитаника, али да данас о историјској улози лидера покрета за једнакост нема готово никакве дилеме.

Сличан преокрет у истраживањима јавног мњења забележиле су и акције ЛГБТ организација, јер је 1993. године тек 23 одсто Американаца подржавало велики марш у Вашингтону. Ствари које су тада деловале као радикални захтеви, попут озбиљнијих издавања за истраживање лека за ХИВ или регулисања истополних бракова, данас су пак део "мејнстрим" политике.

Иако се чини да Трамп има већинску подршку јавног мњења, ретке звезде које су му држале страну током председничке трке против Хилари Клинтон полако напуштају његове редове.

Велики Трампов адут, један од најбољих играча у историји америчког фудбала, квотербек Њу Инглант Патриотса Том Брејди, стао је на страну саиграча у сукобу са председником, наводећи да Трампове речи "изазивају поделе".

"Као што сам рекао, подржавам саиграче. Фудбал је нешто што спаја људе из свих делова земље. Сви смо различити, сви смо јединствени. То је оно што нас чини посебним", рекао је Брејди, преноси Бостон Хералд.

Амерички медији наводе да је оштра Трампова реторика против играча и НФЛ тимова уско повезана са изборима за место у Сенату које припада Алабами, где се борба води између председниковог пулена Лутера Грејнџа и Роја Мура, на чијој су се страни окупили дојучерашњи кључни званичници Беле куће, попут Стива Бенона и Бена Карсона.

Вероватно најпознатији спортиста који је потекао из Алабаме, прилично републикански настројени Чарлс Баркли, оштро је осудио Трампове речи, наводећи да председник САД "никада не треба да користи израз к... син".

"Срамота ме због ствари које је рекао у Алабами, као и због начина на који су те речи поздрављене. Боли ме када те незналице у Алабами аплаудирају нечему тако глупом", рекао је Баркли.

Дан после утакмица остаје нејасно да ли ће протест играча у НФЛ-у расти или ће временом престати. Химну је на коленима одслушало много играча који раније нису подржавали такав вид протеста. Истовремено, на неколико стадиона чули су се звиждуци упућени играчима.

До сада, химну САД на коленима није одслушао ниједан бели играч.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи