Трамп позива на бојкот НФЛ-а, Америка подељена

Амерички председник Доналд Трамп позвао је навијаче да бојкотују утакмице НФЛ лиге, наводећи да би такав потез прекинуо протесте током интонирања химне САД. Позив на бојкот уследио је дан пошто се Трамп вербално сукобио са НБА шампионима и већином власника тимова НФЛ лиге.

"Уколико навијачи НФЛ одбију да иду на утакмице док играчи не престану да изражавају непоштовање према земљи и застави, промене ће бити брзе. Отпустите или суспендујте", написао је Трамп на Твитеру алудирајући на потез Колина Каперника, који је, протестујући због убистава афроамериканаца, клечао током интонирања химне пред утакмицу.

Каперников потез изазвао је бројне контроверзе и поделе међу навијачима, али је велика већина спортиста и јавних личности, укључујући и бившег председника Барака Обаму, тај протест пропратила са разумевањем.

Колин Каперник је у августу прошле године клекнуо током интонирања химне, протестујући на тај начин против социјалних проблема, укључујући и серију контроверзних полицијских акција, у којима су убијани црнци.

Од тог тренутка, клечање током интонирања химне постало је прилично уобичајена појава на различитим спортским приредбама у Америци, али проблем није ни издалека решен, пошто је у полицијским акцијама у претходних годину дана убијено више од 220 аафроамериканаца.

Трамп је суботу значајно заоштрио односе са спортистима и навијачима, пошто је повукао позив Стефу Карију за посету Белој кући, након чега су Голден стејт Вориорси објавили да неће ићи на традиционалан пријем за шампионе НБА лиге код председника САД.

Амерички медији сматрају да је Трампова реторика "погодила" жеље његове гласачке базе, па је амерички председник добио подршку републиканаца из Мичигена. Сол Анзиус, некедашњи члан републиканског националног комитета, позвао играче НФЛ лиге да се "одрекну 90 одсто зараде и буду једнаки са осталим грађанима САД".

У дискусију се укључио и Леброн Џејмс, који је Трампа назвао "битангом", оцењујући да су пре његове победе на председничким изборима, посете спортиста Белој кући представљале част.

Истовремено, Трамп је позвао власнике НФЛ тимова да отпусте играче који "не поштују химну", што је изазвало оштре реакције међу играчима, па су друштвене мреже у САД преплављене увредљивим порукама на рачун председника Трампа.

"Каперник, са тобом смо брате", написао је на Твитеру Реџи Буш, један од легендарних играча америчког фудбала.

На Каперникову страну стали су и власници неколико тимова из НФЛ лиге, укључујући и Џеда Јорка, првог човека Сан Франциска, који је рекао да Трампови коментари представљају супротност америчким вредностима.

"Наши играчи су искористили грађанска права како би покренули расправу о проблемима у друштву, Наставићемо да их подржавамо у настојањима да издејствују позитивне промене у нашој држави и широм света", рекао је Јорк.

Суштински, Трампов коментар до сада нису коментарисали једино челници Њу Ингланда, чији је власник Роберт Крафт велики обожавалац политике новог америчког председника, док је главни играч те екипе, квотербек Том Брејди један од ретких спортиста који је током предизборне кампање стао на страну Доналда Трампа.

Преплитање спорта и политике у Америци није ретка појава, од Џесија Овенса у годинама пред Други светски рат, преко "црних пантера" у ери изједначавања људских права у САД, одбијања Мухамеда Алија да иде у рат у Вијетнаму, па до протеста против рата у Ираку.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво