Нове победе шахиста и шахисткиња Србије

У седмом колу шаховске Олимпијаде, која се одржава у Дрездену, мушка репрезентације Србије победила је Финску резултатом 3:1 и пробила се на 17. место, док су шахисткиње бриљирале против Вијетнама и победом од 3,5:0,5 стигле до шесте позиције са истим бројем бодова као трећепласирана Русија, задржавши тако одличне шансе да се боре за медаљу.

Шахисти су потпуно оправдали улогу фаворита против Финаца и до убедљивг успеха су стигли победама Милоша Перуновића и Бојана Вучковића на трећој и четвртој табли. Перуновић је против Микаела Агапова изабрао оштру варијанту Сицилијанке са великом рокадом и у завршници је ефектном жртвом фигуре стигао до промоције пешака у даму. Вучковић је црним фигурама против Мике Картунена ушао у завршницу са песаком више и лако реализовао предност.

Иван Иванишевић је на првој табли белим фигурама у отварању жртвовао пешака и спречио црног да рокира, али није успео да стекне предност и партија је завршена поделом поена у 46. потезу. Драган Шолак и Тапани Самалвуо су ремизирали већ у 15. потезу.

Шахисткиње су на најбољи могући начин искористиле добар жреб и не само да су без проблема освојиле два нова бода, већ су знатно увећале и бодовни конто, који би на крају могао да буде итекако важан у случају деобе места.

Алиса Марић је белим фигурама у отварању надиграла Ту Тан и освојила пешака већ у 18. потезу. Након тога је беспрекорном техником вршила све већи притисак на позицију црне, која је на крају изгубила и фигуру.

Најефектнију победу забележила је Анђелија Стојановић на трећој табли против Ким Тијен. Изванредном позиционом игром из потеза у потез је повећавала притисак, да би на крају лепом жртвом топа ставила противницу пред неодбрањив мат. Са пет и по поена из седам партија, Стојановић је најуспеснија у нашем тиму.

Ирина Чељушкина је забележила другу победу заредом. Против Трам Бао црним фигурама одмах је заоштрила позицију и Вијетнамка се није најбоље снашла у компликацијама. Наша репрезентативка је успела да створи слободног пешака и да га изгура до поља б2, након чега је показала изванредну технику у реализацији предности.

Петом победом у првих седам кола шахисткиње су стигле у врх табеле и у наредним дуелима игаће против најјачих екипа. У следећем колу противник ће им бити Индија, чији је просечан рејтинг екипе (2.380) готово идентичан нашем (2.386).

Шахисти ће у осмом колу играти против веома јаке селекције Румуније, која је по просечном рејтингу на 14. месту олимпијског турнира, осам позиција изнад нашег тима.

У конкуренцији мушкараца у вођству је Јерменија са 13 бодова, а са бодом мање прате је Немачка, Израел и Француска. По 11 бодова имају Русија, Украјина, Кина, Вијетнам и САД, а Србија се налази на 16 месту са 10 бодова, колико има и десетопласирани Азербејџан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи