Ергела Љубичево: Најстарија, највећа и најтрофејнија

Некада је коњички спорт у Србији био на коњу. Све је мање добрих грла, посебно галопера. Од 4 велике и познате ергеле - Карађорђево, Љубичево, Зобнатица и Бечеј остала је само једна у државном власништву. Ергела Љубичево - најстарија, највећа и најтрофејнија.

Тамо смо и отишли да сазнамо шта је све потребно да се коњички спорт врати на стазе старе славе и колико је потребно труда да ждребе постане добар тркачки коњ.

Да би се за добрим коњем прашина дигла - потребно је много рада. Али и добра процена ждребета. За почетак, оно мора да има правилан став ногу, лепу мишићну грађу и јак костур. Кажу да коњ галопира срцем, издржава плућима, побеђује карактером.

Почиње се од генетике. Од предвиђања, шта могу дати известан пастув и извесна кобила. Неопходан је за почетак њихов лични квалитет. Да ваља приплодни пастув, потом мајка ждребета. Након тога одгој. Одгој је све.

Љубичево је једина ергела у Србији, која има одгоје и тркачку шталу. Коњ тренира годинама док не дође до стазе. Некада је на овој ергели било и до 300 коња. Данас их је само 50, од тога 11 тркачких.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 08. сеп 2017, 08:27)
Visnja [нерегистровани]

Ljubicevo

Hvala,dragoj koleginici na ovako divnom prilogu o Ljubicevu.