Каспаров игра на равној нози са млађим снагама

Некадашњи првак света у шаху Гари Каспаров одбија да без борбе преда штафету новим генерацијама. Каспаров (54) се пре 12 година повукао из шаха да би се на изборима борио против руског председника Владимира Путина, а јуче је одиграо прве повратничке мечеве на званичном турниру у Сент Луису.

"Задовољан сам, план је био да преживим први дан", рекао је Каспаров после три нерешена меча на Репид енд блиц турниру.

Пауза између мечева је била по 30 минута. Бивши светски шампион је изјавио да се диви нивоу својих девет противника, од којих су четворица у првих 10 на свету, и додао да "мора да се прилагоди новој реалности и атмосфери".

Очекивања од светског првака у периоду 1985-2000. била су огромна, као и напетост у малој сали Шаховског клуба у Сент Луису, где су се гледаоци и фанови цело поподне у тишини гурали на два метра од његовог стола.

Први меч је подсећао на онај из 1985, када је Каспаров постао најмлађи шампион света у историји победом над сународником и највећим ривалом Анатолијем Карповом.

Овог пута се суочио с младим Русом Сергејом Карјакином, великом надом шаха који је финале прошлог светског првенства изгубио после велике борбе са Магнусом Карлсеном. Карлсен пропушта овај турнир.

Гестикулација Каспарова је све подсетила на осамдесете и деведесете године када је он суверено владао светом шаха. Упозорио је све да ће се борити.

Фанови су задовољни оним што су видели, а неки сматрају да би пораз од Каспарова био "срамота" за млађе шахисте.

После јучерашњих мечева са Карјакином, американцем Хикару Накамуром и Кубанцем Лејнијером Домингесом Пересом, Каспаров ће данас играти против нова три противника.

"Бићу веома агресиван", најавио је Каспаров.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи