Од Шварцвалда, преко Штранда, до Црног мора

Румун Аврам Јанку који већ 48 дана плива Дунавом, од планине Шварцвалд, са жељом да за 60 дана од дана поласка преплива цео његов ток до слива у Црно море, стигао је на новосадски Штранд. Он је рекао да својим подухватом жели да пошаље поруку да ограничења која људи постављају пред себе могу да се превазиђу. Румунски библиотекар је познат по томе јер је успео да преплива канал Ламанш, пливајући 18 сати без прекидања и прелазећи 62 километара.

У ову авантуру Аврам Јанку упустио се 20. јуна када је ушао у Дунав у подножју Шварцвалда, а од тада је, пливајући прошао кроз Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску и Хрватску, са жељом да преплива цео његов ток у дужини од 2.860 километара за 60 дана и уђе у Гинисову књигу рекорда.

"Румунија је ушла у Европску унију пре 10 година и то је један од разлога због ког сам се одлучио на овај подухват, јер Дунав, који пролази кроз 10 земаља и четири престонице, на неки начин уједињује читаву Европу", рекао је Аврам Јанку и додао да му је драго што је у Новом Саду одакле ће пливајући "право" ићи кући.

Каже да се осећа добро, да је у Немачкој и Аустрији било веома тешко, да је наилазио на многобројне изазове, али верује да може стићи до циља.

"У децембру сам почео тренинге како бих био спреман за овај подухват. Јуче сам пливао 53 километра, а данас до Штранда 34 и морам рећи да је Дунав у Србији много пријатнији него у Немачкој и Аустрији, али не дозвољавам да ме време омета, важно је да стигнем до циља", истакао је Јанку, који је иначе библиотекар.

Он је рекао да својим подухватом жели да пошаље поруку да ограничења која људи постављају пред себе могу да се превазиђу.

"Пливајући имам прилику да уживам у свим лепотама које Дунав пружа и желим да скренем пажњу да то требамо да га очувамо. Драго ми је што сам данас овде, Србија и Румунија и Нови Сад и Темишвар су партнери које повезује пре свега културна сарадња", навео је Јанку и додао да је следећа станица Београд.

Добродошлицу у Нови Сад, у име домаћина, јуче му је пожелео помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, поручивши да је херој, јер се усудио да се ухвати у коштац са Дунавом, који, како каже, може бити непредвидив.

"Много је и возити се 2.860 километара, а камоли пливати, зато је Аврам прави херој. Пре њега је то пошло за руком Словенцу и Канађанки, али они су имали пливачку опрему за разлику од Аврама, који плива без комбинезона и пераја", рекао је Петровић.

Поред спортског, по његовим речима, овај догађај има и привредни и туристички значај, те шаље и другачију поруку, поруку сарадње између градова подунавских регија.

"Желимо му да пренесе славу Румуније, искреног пријатеља Србије, али и Темишвара, већ 12 година града-побратима Новом Саду, а важно је рећи и да су Нови Сад и Темишвар градови носиоци титуле Европске престонице културе за 2021. године", казао је Петровић.

Помоћница отправника послова румунске амбасаде Михаела Осорио је изразила задовољство због успеха пливача и његових досадашњих препливаних километара и нагласила да се нада да ће успети у својој намери да његов рекор буде убележен у Гинисовој књизи рекорда.

Румунски библиотекар је познат по томе јер је успео да преплива канал Ламанш, пливајући 18 сати без прекидања и прелазећи 62 километара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара