Преминуо некадашњи капитен "Ол блекса" и велики противник апартхејда

Некадашњи капитен рагби репрезентације Новог Зеланда Џон Грејам, познат по свом жестоком противљењу апартхејду у Јужној Африци, преминуо је синоћ у 82. години.

Екипа позната као "Ол блекси" је на свом сајту одала пошту "интелигентном играчу с пристојном брзином".

Грејам је 53 пута носио дрес репрезентације између 1958. и 1964, а десет пута је био капитен. Током турнеје репрезентације по Јужној Африци 1960, у јеку апартхејда, Грејам је био дубоко погођен оним што је видео и кад се вратио кући, није оклевао да о томе говори.

"Већ сам рекао да ако неко има савест и минимум љубави ка човечанству, не треба да иде у Јужну Африку", рекао је он тада, а кад је рагби тим Јужне Африке дошао на турнеју на Нови Зеланд 1991, одбио је да учествује у утакмицама на било који начин.

Након повлачења из спорта, посветио се најпре каријери у школству и 20 година био на челу Окландске средње школе, једне од најбољих јавних образовних установа за новозеландске дечаке.

Грејам је 2005-2006. био на челу рагби федерације своје земље, након што је тренирао национални тим у крикету од 1997. до 1999. године. Од 1994. је био познат као сер Џон Грејам јер је за услуге школству и друштву добио титулу Командант реда Британске империје.

Жестоко се противио и рекламама на дресовима "Црних", сматрајући да је за његову земљу много боље да новац усмери на искорењивање сиромаштва него на рагби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво