Читај ми!

Најгори скијаш свих времена или спортски херој?

Адријан Солано је Венецуеланац који се, не претерано успешно, бави крос-кантријем, једном од најтежих скијашких дисциплина. Солано је својим наступом у финском Лахтију измамио осмехе свих гледалаца. На крају трке, осмех је освануо и на његовом лицу. Ипак, Соланов наступ на Светском првенству може се окарактерисати и као херојски.

Скијаш из Венецуеле Адријан Солано постао је главна вест са Светског првенства у Лахтију, а данас је открио кроз шта је све морао да прође да би уопште стигао до Финске.

Оптужили су га за тероризам, потом да је економски мигрант, био је у затвору након чега је депортован. Међутим, успркос силним проблемима Солано је стигао до Лахтија како би наступио на Светском првенству у скијашком трчању где је освојио последње место у квалификацијама спринта на 1,6 километара, док на 10 километара није издржао до краја трке, пише Хина.

Скијашки стручњаци су његове наступе означили као најгоре у историји тог спорта, али је 22-годишњи Солано побрао симпатије навијача широм света.

Током својих наступа Солано се борио и са снегом и са скијама. Падао је, свако мало се одмарао и на крају некако стигао до циља квалификација трке на 1,6 километара са више од 10 минута заостатка. Кроз циљ је прошао са осмехом на лицу, а његов наступ одмах је постао хит на друштвеним мрежама.

"Срећан сам јер сам дошао до циља, премда у Лахтију уопште нисам имао прилике да тренирам", рекао је он након трке.

Медији су убрзо открили какав је драматичан пут морао да прође како би уопште дошао до Финске.

Када је средином јануара кренуо из Венецуеле на припреме у Шведску, на преседању у Паризу зауставила га је француска полиција. Прво су га сумњичили да је терориста, а потом да је економски емигрант.

"Нису ми веровали да сам скијаш тркач из Венецуеле. Дискриминисали су ме само због мог одевања, боје коже и изгледа", рекао је Солано.

"Полиција му се смејала, сви су тврдили како у Венецуели нема снега", казао је његов тренер Сесар Баена и додао да је Адријан напорно тренирао на скијама на точковима.

На крају су га депортовали у домовину, а пошто потом није имао довољно новца за ново путовање био је корак до одустајања. За његову причу чули су у Финској и преко друштвених мрежа су прикупили новац за карту и пут.

"У другом покушају сам избегао Француску и стигао до Финске", рекао је Солано.

У Лахти је стигао само неколико сати пре квалификација на 10 километара. Наступио је, али је на половини стазе одустао. Након првих 3,5 километара је имао више од пола сата заостатка за водећим.

У данашњим квалификацијама спринта на 1,6 километара ипак је стигао до циља.

"Могао сам да будем бољи да нисам изгубио месец дана тренинга", рекао је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво