Петер Превц, словеначки Новак Ђоковић

Петер Превц, светски шампион у скијашким летовима, словеначки је спортски херој. Ове године победио је на свим најзначајнијим такмичењима. У паузи по завршетку летње и уочи зимске сезоне, дао је ексклузивни интервју за РТС на чувеној Планици.

Оно што је Ђоковић за нас, за Словенце је то двадесетчетворогодишњи Превц, шампион на малим и великим скакаоницама, у скијашким скоковима и летовима. Првак света постао је летом од 244 метра. Освојио је и Светски куп и престижно такмичење Четири скакаонице.

Прошле године у норвешком Викерсунду летом од 250 метара постао је и светски рекордер, али за кратко, јер је на истом такмичењу Норвежанин Андерс Фајнемел имао метар и по дужи лет. На Олимпијским играма у Сочију освојио је сребрну и бронзану медаљу.

Које су физичке и психичке предиспозиције за скијашке скокове?

"Мораш да будеш брз, лаган и еластичан, ако се угојиш мораш на дијету. Мораш много да тренираш да би имао еластичне мишиће. Психички, мораш да се усредсредиш на оно што те чека, јер када кренеш са старта у кратком времену, када одскочиш, мораш да се из згрченог положаја потпуно исправиш."

Прво правило у скијашким скоковима је поштовати брдо, скакаоницу. Да ли се тога држите?

"Да, сигурно. Што је већа скакаоница, више је поштујем. Пред такмичење идем корак по корак на врх и назад, да је боље упознам."

Када сте у ваздуху и летите, да ли знате колико ће лет бити дуг или можда кратак?

"Када одскочим, па се исправим, приближно знам. На деведесетометарској скакаониоци знам тачно, на двестометарској доскочно поље је шире, али ипак знаш да ли си урадио посао и добро скочио. Зависи и од ветра - да ли гура, заноси или кочи."

Хвала вам на разговору и желимо вам много успеха и среће, на земљи и у ваздуху.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво