Ананд на пола бода до победе

Девета партија меча за титулу првака света у шаху између Ананда и Крамника завршена је ремијем. Актуелни првак света Вишванатан Ананд води у мечу резултатом 6:3 и само један реми у преостале три партије означиће његову промоцију у победника над изазивачем.

Све је у 9.партији меча у Бону (Немачка) ишло на руку Крамнику. Црним фигурама, први је сервирао противнику новост у отварању, стекао шансе на победу и имао боље време на часовнику.

Скоро невероватно, јер је у претходних осам партија све ово, као по правилу, у своју корист остваривао Ананд. Крамник је, међутим, у најважнијим тренуцима остао „веран себи" - уместо да развије даљу иницијативу, одиграо је на сигурно. Сигурно је у конкретном случају значило пoнуду измене дама на табли.

Руски ас је тиме дозволио противнику да предахне. Ослобођен опасности коју је носила најјача шаховска фигура, Индијац је повратио контролу над игром и иако са пешаком мање, пронашао пут ка спасоносној топовској завршници. Игран је Дамин гамбит а партија је завршена ремијем у 45.потезу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво