У мојим патикама - још четири епизоде

Након епизода у којима је по два дана тренирао са олимпијцима Асмиром Колашинцем и Аном Дабовић, следе још четири издања (27. и 28. јула и 3. и 4. августа, РТС 1 у 18.25) емисијe којa je привуклa вашу пажњу.

Редакцији сајта РТС-а, новинар Александар Стојановић испричао је како је задобио поверење наших врхунских спортиста да премијерно сними детаље њихових мултидисциплинарних тренинга али и да са ТВ гледаоцима поделе своја размишљања, тежње, стрепње, ставове, жеље...

Да ли си нешто ново сазнао о неком од спортова, током снимања овог серијала?

Александар Стојановић: "Како повредити и преварити водитеља а да нико не види - то је прво што сам научио. А онда, мада је ово важније: колики мораш да си фанатик, да не кажем мазохиста, да би успео".

Са сваким од спортиста провео си по два дана на тренингу. На ком је, од укупно шест дводневних тренинга, било најтеже? А на ком највеселије, најлакше?

„На то питање не само да је немогуће већ није ни фер одговорити. Знате како певачи народне музике одговарају на питање која им је омиљена песма: "Мени су песме као моја деца... не могу да издвојим ниједну."

Јавност до сада није имала прилику да види из чега се све састоје тренинзи наших врхунских спортиста - олимпијаца. Како си задобио њихово поверење да баш све детаље тренинга открију јавности?

„Морам да признам да неке детаље тренинга спортисти нису желели да открију. Има ствари које крију само за себе. Јер они знају да би неке делове волели да виде и њихови противници, данас свако 'шпијунира' оно што раде други. Али сигурно је да је у овим емисијама више виђено од тренинга него у било којој. Иначе, није их било тешко наговорити јер су хтели да виде како би те вежбе урадио неко други, у овом случају то сам био ја, и морам да признам да је у неколико наврата било комично. За све осим за мене."

Шта је спортистима (са којима си снимио овај серијал) било најважније да лично поруче - покажу/укажу јавности?(што до сада нису имали прилику) 

„Једну ствар су хтели да поруче више од других - децо, дођите да тренирате овај спорт. Они нису размишљали о себи, размишљали су о популаризацији спорта и о томе колико је дивно (мада напорно) тренирати и уопште бавити се спортом, који поред могућности да остварите жељене резултате пре свега побољшава квалитет живота и то на много начина".

Чини се да су наши врхунски спортисти свесни да су истовремено (и током читаве каријере) и узори младима. Може ли та чињеница некада бити и бреме, имајући у виду да је читав њихов дан уствари - тренинг?

"Хм... није лако увек бити савршен. Али ако је неко такав, или бар близу томе, онда су то српски спортисти. Зато што раде као луди и зато што раде у слабијим условима него други. Пазите, нисам тренирао са Кристијаном Роналдом, Стефом Каријем или Усеином Болтом, али оно што сам видео од српских спортиста, то је нешто што је невероватно".

Тренирао си са кошаркашицом, атлетичарима, ватерполистом,теквондискињама, рвачима... Да можеш (и желиш) сада да се замениш са неким од њих, који би то спорт био и зашто?

„Било који, само да могу да се надмећем и учествујем на великим догађајима, да се борим за титуле. То је лепота спорта - успех може да се мери и није ствар утиска. Јасно је: изађи, покажи и победи."

Александре, већ на најаву почетка емитовања серијала "У мојим патикама" појавили су се бројни коментари јавности: "Хоће ли бити наставка?". Чини се да смо итекако жељни истинитих прича о успешнима који су до трона стигли искључиво сопственим трудом, знојем, посвећеношћу и истрајношћу... У чијим "патикама" би још волео да будеш и да то представиш јавности?

„У многим, али да бар једном буде - у Новаковим!"

Ивана Шпановић и рвачи-олимпијци

Емисија са Иваном Шпановић је већ емитована у фебруару прошле године и снимљена је мало пре него што је Ивана постала европска шампионка у дворани. Управо ова емисија била је инспирација да ауторски тим (Душан Булић, Милош Ратковић и Ђорђе Јовановић) и новинар Александар Стојановић ове године направе серијал „У мојим патикама".

Ивану Шпановић смо до тада виђали у многим ситуацијама али никада на тренингу. Најбоља српска спортисткиња пристала је да дозволи телевизијској екипи да је два дана прати током свега што ради да би била на врху. Тренинг за скок у даљ је најмање скакање у даљ већ подразумева много више других вежби на најразличитијим местима и на најразличитије начине.

Она је током та два дана одговарала о невероватним почецима али и о томе да ли има проблема са противницама, да ли има неких са којима не говори, да ли би преварила да победи... Током тренинга је чак морала да обори лични рекорд, па ће гледаоци моћи да виде да ли је успела у томе. Видећемо колико је напоран њен тренинг, шта једе, пије, како се одмара и како живи...

Четврта епизода: Давор Штефанек, Виктор Немеш и Кристијан Фрис

Можда нисте очекивали или знали али актери ове епизоде - рвачи, током тренинга са лакоћом скачу чак и салто унапред и уназад, раде незамисливе атлетске и вежбе снаге, изузетне акробације... Аца Стојановић се наравно и рвао са европским вицешампионом и светским шампионом: борио се јуначки, до последњег даха... Прецизније - до последњег сломљеног ребра.

И данас га боли ребро које му је Немеш померио... (27. и 28. јул - среда и четвртак, РТС 1 у 18.25)

Наше теквондисткиње и Живко Гоцић

У петој епизоди серијала „У мојим патикама", Милица Мандић нам открива колики је притисак на спортисту кад освоји олимпијско злато, са каквим се дилемама суочавала након успеха и због чега није могла да спава.

Представила је и свог момка, који је гледајући је на ОИ у Лондону решио да се врати теквондоу и упозна Милицу. Он јој је данас и спаринг партнер.

У овој епизоди сазнаћете о чему све и како размишља Тијана Богдановић, девојка која је са само 17 година изборила пласман за Рио. А најлепше од свега је што су њих две, током снимања ове епизоде (у размаку од око месец дана), освојиле: "Шпанија опен" (Тијана 1. место, Милица 2. место) "Европско првенство" (Тијана 1. место, Милица 2. место) "Austria open" (Тијана 2. место , Милица 3. место) и "Greece open" (Тијана 1. место, Милица 3. место).

Шеста епизода: Живко Гоцић

Осим Живка Гоцића, о свему што чини свакодневицу врхунског спортисте говорила је и његова супруга - објаснила је колико су за врхунске резултате спортисте важни љубав и мир у породици, толеранција и разумевање ближњих али и њихова искрена спремност за разноразна одрицања, компромисе, честе промене средина, растајања и поновна састајања...

Аца Стојановић је у базену покушавао да потопи Живка, потом да му да гол са пола терена, а тркали су се и за лопту - гледаоци нека пресуде колико је Живко био бржи. У епизоди су и два мини интервјуа са мађарским репрезентативцима, који су са Србијом у групи на почетку ОИ... Прослављени ватерполиста поверио је Александру неколико врло неочекиваних чињеница о ватерполистима, за које можда нисте знали.

А док се у видео монтажи припремала баш ова епизода, Живко Гоцић је са репрезентацијом освојио светску лигу - четврти пут за редом!
(среда и четвртак, 3. и 4. август, РТС 1 у 18.25)

Документарно-забавни серијал "У мојим патикама" састоји се од шест полусатних епизода, које можете пратити средом и четвртком у 18.25 на Првом програму. Водитељ серијала, Александар Стојановић, проводио је по два тренинг дана са нашим врхунским спортистима, у намери да нам дочара све оно што они раде како би постигли врхунске резултате.

Душан Булић: „Иза серијала "У мојим патикама" стоји екипа телевизијских креативаца и продуцената која се опробала у разним жанровима и форматима, од игране структуре, преко музичких спотова, реклама до ријалити формата, а окупљена у продукцију „Видеострој". Концепт су развили редитељ Ђорђе Јовановић, извршни продуцент Милош Ратковић а ја потписујем сценарио. Наравно, без спремности на акцију, новинарског и истраживачког елемента који је целој причи додао Александар Стојановић, овај формат никад не би био оно што јесте - забава за све генерације, истовремено образовна, спортска али пре свега забавна емисија."

 

РТС 1, средом и четвртком у 18.25
„У мојим патикама"

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво