Недеља, "Дан Д" за руске олимпијце!

Да ли ће такмичење у Рију ући у историју по одлуци без преседана? Недеља је дан одлуке.

Међународни олимпијски комитет (МОК) у недељу ће одржати седницу која би у великој мери могла пресудно да утиче не само на олимпијски покрет, већ на спорт уопште, јер ће одлучити да ли ће свим руским спортистима бити забрањено учешће на Олимпијским играма.

Седница је заказана после закључка независне комисије да су се руски спортисти допинговали под патронатом државе.

Сада се МОК налази у готово безизлазној ситуацији, јер шта год сутра да одлучи, то ће бити лоше решење и сигурно ће бити подједнако критиковано, без обзира да ли забрана буде изречена или не.

Уколико буде забране, то ће бити преседан, јер никада до сада једна држава није искључена са Олимпијских игара због допинговања.

У сваком случају, МОК се налази пред највећим изазовом од осамдесетих година прошлог века, када су бојкоти Олимпијских игара у Русији и САД из политичких разлога озбиљно претили да уруше олимпијски покрет.

Како преноси АП, петнаесточлани Извршни комитет МОК у недељу ће одржати телефонску седницу чији исход је немогуће наслутити, упркос томе што је председник МОК Томас Бах изјавио да је неопходно пронаћи баланс између појединачне правде и колективног кажњавања.

"Очигледно је да да не можете казнити играча бадминтона због тога што је неки званичник, или директор лабораторије маниплисао узорцима за допинг контролу током зимских Олимпијских игара", рекао је Бах, преноси АП.

Поред свега осталог, проблем представља и цајтнот, јер руски спортисти који нису били допинговани не би имали времена да се жале на евентуалну одлуку о искључењу са Игара.

Није немогуће да МОК покуша да са себе скине одговорност, па да одлуку о евентуалној суспензији препусти међународним федерацијама за сваки спорт појединачно, али би тек то довело до невиђене збрке.

Пре свега, нема времена да се све спортске федерације детаљно упознају са резултатима истраге независне комисије, а неке међународне федерације, као на пример за гимнастику, сматрају да ни у ком случају не би било оправдано кажњавање руских гимнастичара, с обзиром да се не спомињу у извештају.

Поред тога, проблем је и што свака федерација има сопствене прописе о кажњавању допинга.

Да би препуштање одлука спортским федерацијама направило нерешиве проблеме сматра и председник Међународне рвачке федерације Ненад Лаловић, који је за АП рекао да је од Светске антидопинг агенције (ВАДА) тражио прецизне податке о допингованим рвачима, али их још није добио.

"Ово је лудило, шта ја могу да урадим без било каквих доказа? Имам ли времена да спороведем читав тај процес? Имају ли оптужени право на жалбу? Ово је правно минско поље. Ако некога казним, он ће нас извести пред суд и ми ћемо изгубити", рекао је Лаловић, који је и члан МОК.

Он је оценио да се истрага о допинговању у Русији претворила у хистерију, а критиковао је бившег председника ВАДА Џона Фахеја из Аустралије, који је тражио потпуну забрану такмичења за руске спортисте.

"Нисам овде да бих бранио Русе. Они треба да плате, али сви морају да сносе одговорност, укључујући и ВАДА. Ово је ситуација у којој не може бити победника и шта год да се одлучи неће бити добро," казао је Лаловић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво