МОК покренуо "привремене мере" против руског спорта

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета разматрао извештај "независне особе" у којем се наводи да су московска антидопинг лабараторија и Министарство спорта штитили руске спортисте који су узимали недозвољена средства током Зимских олимпијских игара 2014. године у Сочију. ИО МОК покренуо "привремене мере" против руског спорта.

На састанку Извршног одбора МОК-а, којем је председавао Томас Бах, установљено је да су налази извештаја независне особе, канадског професора Ричарда Мекларена, шокантни и да "представљају напад на интегритет спорта и Олимпијских игара".

"Стога, МОК неће оклевати да уведе најстроже санкције против умешаних појединаца или организација", рекао је Томас Бах.

ИО МОК изразио је захвалност "независној особи, уз подршку настојањима Ричарда Мекларена да настави и заврши започет рад.

Што се тиче учешћа руских спортиста на Олимпијским играма у Рију, МОК ће детаљно проценити Извештај и разматрати правне опције укључујући и колективну забрану за све руске спортисте, али и "право на индивидуалну правду".

МОК је покренуо привремене мере које подразумевају да МОК неће организовати, нити дати подршку било каквом спортском такмичењу у Русији, укључујући припреме за Европске игре 2019. године.

МОК неће издати акредитације за Рио 2016. било ком члану Руског олимпијског комитета или другој особи која је поменута у Извештају.

МОК ће покренути истрагу, укључујући форензичку истрагу, о свим руским спортистима који су учествовали на ЗОИ у Сочију, као и њиховим тренерима, званичницима и помоћном особљу. Основана је и Дисциплинска комисија, која ће наметнути све одговарајуће санкције.

МОК позива међународне савезе зимских спортова да се суздрже од учешћа на такмичењима која се одржавају у Русији, укључујући Светска првенства и Светске купове, због сумњи у манипулацију узорака за време ЗОИ у Сочију.

Те мере биће на снази до 31. децембра 2016. године, а ИО ће их поново разматрати на састанку у децембру ове године.

С обзиром на то да је МОК невладина организација и да руско Министарство спорта и остале њему подређене организације нису у домашају МОК-а, резултати истраге биће прослеђени Унеску (UNESCO) и Вади (WADA) за даље мере и акције.

ИО МОК тражи од Ваде (Светске антидопинг агенције) да у току 2017. године организује Ванредну светску конференцију о допингу.

МОК је основао и Дисциплинску комисију која ће утврдити чињенице и заказивати саслушања, у складу са Олимпијском повељом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи