Читај ми!

Вирус зика угрожава Олимпијске игре?

До почетка Олимпијских игара у Рио де Жанеиру остало је нешто више од два месеца, а како се сам почетак најважнијег спортског догађаја у години ближи – забринутост због вируса зика расте. Здравствена комисија ОКС организовала је у Олимпијској кући други састанак на тему вируса зика са представницима спортских савеза олимпијских спортова.

Светска здравствена организација одбила је пре два дана захтев који је потписало више од 100 научника и у којем се тражи измештање Игара из Бразила због раширености вируса зика, али је тај захтев одбијен.

Велики број научника, али и самих спортиста, сматра да је "неетички" учествовати на Играма уколико постоји ризик од заразе зика вирусом. Посебна пажња скренута је трудницама и женама које планирају потомство у скоријој будућности.

Британски професор Џими Витворт из Школе за хигијену и тропску медицину саветује трудницама и дамама које то желе да постану да се суздрже од путовања у Рио, али и на остала подручја захваћена вирусом зика, укључујући и добар део САД – нарочито Флориду, на којој се налази забавни парк Дизниленд.

Ипак, постоје и различита мишљења. Џереми Фарар, директор "Велкам траста", највеће светске добротворне установе за истраживање медицине, сматра да проблем није толико озбиљан.

"Број људи који ће путовати у Бразил и из Бразила током Олимпијских игара представља око 0,25 процената укупног броја путника у свету, што не представља довољан ризик да се вирус прошири", сматра Фарар и додаје да је активност комараца у Бразилу у августу смањена, што додатно смањује ризик од заразе.

Мишљења спортиста се такође разликују. Док су неки већ одлучили да "прескоче" игре у Бразилу из здравствених разлога, многи још увек не знају шта да раде и коме да се обрате за помоћ.

Новак Ђоковић је недавно изјавио да је "незамисливо да се Игре одложе због вируса зика".

"У овом тренутку, планирам да играм. Ништа се није променило. Видећемо како ће се ствари развијати", рекао је Ђоковић.

Новаков колега и бранилац златне медаље са Игара у Лондону, Британац Енди Мари, рекао је да ће пре одласка на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру тражити савет лекара поводом вируса зика.

"Разговараћу са лекарима о томе и видећу шта ми саветују. Планирам да играм, али не знам какава је тамо тренутна ситуација. Морам да добијем више информација пре него што донесем одлуку", рекао је Мари за радио Би-Би-Си.

Најбољи шпански кошаркаш Пау Гасол изјавио је да постоји могућност да пропусти Олимпијске игре у Рију због опасности од епидемије зика вируса.

"Размишљам да ли да одем у Рио. Најважнија ствар код људи је здравље. Још увек је моје учешће неизвесно, а то сам и рекао мојим играчима и осталим шпанским спортистима. Надам се да ћемо ускоро добити више информација од МОК-а око зика вируса, који је велика претња", поручио је Гасол за шпански лист Ас.

Здравствена комисија Олимпијског комитета Србије организовала је у понедељак у Олимпијској кући други састанак на тему вируса зика и других јавноздравствених ризика, са представницима спортских савеза олимпијских спортова.

Како је наведено, у јулу ће бити одржан и завршни састанак када ће сви квалификовани спортисти и чланови тима који ће путовати на Игре у Рију бити директно информисани од стране представника координационог тела о свим мерама које је потребно предузети у случају превентиве зика инфекције, а да ће потом добити и писана упутства и препоруке координационог тела. 

Како ствари сада стоје, Олимпијске игре неће се отказивати. Ипак, уколико велики број спортиста одлучи да не путује у Бразил, остаје отворено питање колико организација Игара у таквим околностима уопште има смисла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво