Читај ми!

Олимпијске игре се не измештају или одлажу због зике

Светска здравствена организација (СЗО) је одбацила позиве да се Олимпијске игре, које се одржавају у августу у Рио де Жанеиру, изместе у другу земљу или одгоде због опасности коју представља епидемија вируса зика у Бразилу.

Одговарајући на позиве више од 100 водећих светских научника, који су навели да би било неетички да се ОИ одрже по плану, СЗО је саопштила да одржавање Игара у Рију неће "значајније утицати на ширење" вируса зика, за којег се сматра да изазива тешке урођене дефекте код деце, пренео је Ројтерс.

"На основу тренутне процене вируса зика, који је присутан у готово 60 земаља света и 39 земаља Северне и Јужне Америке, нема опасности по јавно здравље која би оправдала одлагање или отказивање игара", наводи се у саопштењу СЗО.

Око 150 водећих светских стручњака за јавно здравље, међу којима и велики број биоетичара, навело је у писмо објављеном јуче на Интернету да је ризик од инфекције вирусом зика превелик да би ОИ могле безбедно да се одрже.

То писмо, у којем се позива да Олимпијске игре буду премештене на другу локацију или одложене, послато је генералној директорки СЗО Маргарет Чан.

"Непотребан је ризик кад 500.000 страних туриста из свих земаља света дођу на ОИ, можда се заразе тим вирусом, а затим се врате у своје земље где вирус може да постане ендемски", стоји у писму.

СЗО је, међутим, одбацио те захтеве, наводећи да је Бразил "једна од готово 60 земаља и територија" у којима је откривен вирус зика и да људи и даље путују из једне у другу земљу из различитих разлога.

СЗО је раније позвала све труднице да не путују на подручја где је присутан вирус зика, укључујући Рио де Жанеиро, а свим другима саветује да се на све начине заштите од уједа комараца и да користе заштиту при сексуалним односима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара