Српски олимпијци забринути, али усредсређени на резултате

До 31. Олимпијаде у Рио де Жанеиру остала су 74 дана. Упркос озбиљним проблемима попут вируса зика, загађења, али и криминала и политичке нестабилности у Бразилу, Игре се неће ни измештати нити одлагати. Српски олимпијци забринути, али усредсређени на резултате.

И пре него што је олимпијски пламен запаљен, осветљени су бројни изазови Бразила пред Рио 2016. За српски двојац без кормилара највећи – озбиљно загађење воде у заливу Гванабара, којим ће веслати.

"У први мах кад смо то видели, није било свеједно, али смо после чули да ће се у тај залив, када буду ОИ, убацити неке хемикалије које ће спречити заразу и болест од те прљаве воде", каже Милош Васић, репрезентативац Србије у веслању.

Због непречишћених отпадних вода, спортисти су на претприпремама већ имали здравствених проблема. Милош и Ненад ипак се труде да мисле једино о медаљама.

"Некако се очекује од такве манифестације, која је најважнија у свету уопште, да се организација побрине за све проблеме, али мислим да кад би то било на другом месту, да бисмо мирније отишли тамо", сматра Ненад Беђик, репрезентативац Србије у веслању.

Док одбројавају сате последњих седамдесетак дана до Олимпијаде, српски комитет умирују недељни извештаји о процени ризика и Међународног олимпијског комитета и организатора.

"Ми смо информисани да је град Рио претходних месеци добио додатне филтере и канале који се баве прерадом воде и оно што је у овом тренутку најважније јесте да, с обзиром на то да имамо квалификоване кајакаше и веслаче, део у Рију где ће се одржавати веслачка и кајакашка такмичења већ је континуирано под контролом", каже Дамир Штајнер, шеф мисије Олимпијског комитета Србије у Бразилу.

Под контролом је и ширење вируса зика. У то, упркос опоменама, уверава Светска здравствена организација. Око 10.000 спортиста и пола милиона посетилаца у Рио долазе у зимским месецима на јужној хемисфери. Ипак, препоручује се да избегавају места у којима се вода допрема у контејнерима што погодује размножавању комараца. Вирус се, подсећају, не преноси лако с човека на човека. Дају и конкретне препоруке:

"Да се користе спрејови и средства која штите од убода комараца, да се по повратку с Олимпијаде користе кондоми у сексуалним односима. Значи, треба се четири недеље придржавати или апстиненције или коришћења кондома", каже Миљана Грбић, представник Канцеларије Светске здравствене организације у Србији.

Питање колико спортисти ризикују надметањем у Бразилу нову димензију је добило после рушења бициклистичке стазе када је погинуло двоје људи. Незанемарљив проблем је и криминал на улицама Рио де Жанеира.

"Наши спортисти у овом моменту немају разлога за бригу. Имајући у виду да смо ми предузели додатне мере уводећи у припрему боравка наше комплетне екипе и безбедносне службе РС које ће бити у Рио де Женеиру током трајања ОИ."

Пламен из Олимпије први пут је у Јужној Америци, али га на церемонији отварања неће запалити шефица државе. Опозвана је јер је прати афера као што олимпијску бакљу прате протести грађана.

После завршне церемоније, 21. августа, Бразилу остају политичка криза и рецесија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи