Преиспитивање буџета за Олимпијаду због кредитне кризе

Званичници задужени за припрему Олимпијских игара 2012. у Лондону мораће да преиспитају свој буџет јер је због глобалне кредитне кризе "пресушило" финансирање из приватних извора, мада је успех британских спортиста у Пекингу допринео повећању тог буџета.

Британска влада очекује да око седам милијарди фунти (12,4 милијарде долара) из приватног сектора буде усмерено у припрему следећих Олимпијских игара и обнову подручја око Стратфорда, источно од британске престонице. Расту, међутим, страховања да неће бити довољно готовине, с обзиром на то да су банке широм света обуставиле давање кредита и да ће порески обвезници морати да прискоче у помоћ.
Олимпијско село, вредно милијарду фунти, у коме треба да се смести 17.000 спортиста, представља највећу главобољу јер аустралијска компанија "Ленд лиз" (Леасе), која предводи реализацију тог пројекта, наводно има тешкоћа у обезбеђивању новца.
У летошњој студији британске владе је упозорено да је споразум с том компанијом, која се надала да ће део инвестиција вратити продајом станова из Олимпијског села после игара, "знатно погођен великим слабљењем финансијског сектора и тржишта некретнина од почетка ове године".
"На почетку смо очекивали да ћемо за изградњу Олимпијског села и медија центра добити прилично велику суму из приватног сектора", указао је директор Управе за припрему Олимпијаде (ОДА) Џон Армит.
"Последица онога што се дешава на тржиштима је отежано финансирање - ако и има новца на располагању, он је расположив под неповољним условима", оценио је он.

ОДА, одговорна за инфраструктуру Олимпијских игара 2012. у Лондону, планирала је да у Олимпијско село и медија центар уложи 500 милиона фунти, док би остатак обезбедио приватни сектор. Сада ће, међутим, тај однос вероватно морати да буде измењен и додатан новац обезбеђен из резервног фонда од две милијарде фунти.
Армит је нагласио да укупан буџет за Олимпијаду од 9,3 милијарде фунти, чију ће већину платити порески обвезници, неће бити повећан.Радови на изградњи Олимпијског села су већ почели, а влада инсистира на томе да било каква буџетска реорганизација не омете рокове изградње.
Реализација осталих пројеката за сада такође тече по плану, попут изградње трговинског комплекса у Стратфорду, вредног 1,45 милијарди фунти, за који је предвиђено да буде "капија" за Олимпијаду.
Председник Међународног олимпијског комитета Жак Рог је такође оптимиста и истиче да "последњи извештаји говоре да ће задужени за изградњу олимпијског комплекса успети да обезбеде довољно новца".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво