Читај ми!

Косово постало пуноправни члан МОК-а!

Косово је примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), одлучено је на седници одржаној у Монаку. Косово ће тако моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016, саопштио је МОК.

МОК је разматрање захтева Косова за пријем започео пре пет година, годину дана пошто је јужна српска покрајина 2008. прогласила независност.

Републику Косово је признало 108 земаља чланица Уједињених нација, али не и Србија.

Интересантно је да овом догађају – који представља кршење низа правила којима се одређује начин пријема у МОК, није присуствовао нико из Олимпијског комитета Србије.

Међународни олимпијски комитет по правилу и процедури у чланство може да прими само државу која је међународно призната и као пуноправни члан примљена у Уједињене нације.

Извршни одбор МОК-а разматрао је и предлоге за промену процедуре кандидовања за организацију Олимпијских игара, а којом би се омогућило да више држава заједнички организује манифестацију, која ће, како се процењује, тада бити јефтинија и обухватити више спортова.

Дачић: Одлука МОК-а неприхватљива и непринципијелна

Република Србија најоштрије осуђује одлуку о пријему националног Олимпијског комитета Косова у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета, саопштио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Овакву одлуку сматрамо неприхватљивом и непринципијелном и сматрамо да је овај чин у супротности са Олимпијском повељом", истиче се у саопштењу.

Дачић је подсетио да Олимпијска повеља предвиђа да подносилац захтева за чланство потиче из независне државе признате од стране међународне заједнице у целини.

"Оваквом одлуком МОК је прекршио своју досадашњу праксу која је за пријем подразумевала и чланство у УН. Овај чин представља злоупотребу и тенденциозну политизацију спорта, а МОК, као универзална организација посвећена развоју спорта и унапређењу разумевања и пријатељства, ставио се у позицију политичког арбитра", додаје се у саопштењу.

"Република Србија сматра да МОК не би требало да буде форум у којем ће се доносити контроверзне политичке одлуке око којих постоје знатна неслагања у међународним оквирима, већ би требало да доприноси јединству и разумевању, а не стварању нових подела", закључује се у саопштењу.

Удовичић: Нејасна одлука уз мешање политике 

Министар омладине и спорта у Влади Србије Вања Удовичић обратио се јавности саопштењем поводом одлуке МОК-а да прими Косово у пуноправно чланство.

"Као министар спорта сматрам да оваква одлука првенствено није добра за спорт на међународном нивоу јер убудуће отвара многе до сада непознате преседане, који озбиљно прете да угрозе систем спорта на светском плану.

Који су мотиви и разлози да се донесе једна оваква одлука и да се тзв. држава са тла Европе, која није призната од стране Уједињених нација, прими у чланство? То до сада никада није урађено. И то у предолимпијској години, при чему ће се Олимпијске игре одржати у Бразилу који није признао Косово.

Како ће се то одразити на даљи рад ове највише међународне спортске организације за олимпијске спортове и шта су сада критеријуми за пријем у ту организацију, шта су услови и ко тумачи услове прописане Олимпијском повељом и да ли то значи да су ти услови произвољни и да се тумаче од случаја до случаја, најблаже речено, јесте крајње нејасно.

Жао ми је што је спорт постао терен за политички мотивисане одлуке и биће врло тешко очувати основна начела и принципе спорта за убудуће након оваквог преседана, што и као министар, али и као освајач олимпијске медаље, сматрам изузетно лошим и погрешним.

Са своје стране, уложићемо максималне напоре да спречимо све негативне појаве и догађаје који могу да уследе као последица овакве одлуке приликом одржавања свих будућих међународних такмичења", наводи се у саопштењу министра Удовичића.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво