Свечано отворене 13. Параолимпијске игре у Пекингу

Заставу Србије носио Златко Кеслер

Параолимпијске игре које се одржавају 13. пут, отворене су у Пекингу свечаном церемонијом на препуном Националном стадиону Кине познатом као "Птичије гнездо". Испред четрнаест спских спортиста заставу наше земље носио је најуспешнији српски параолимпијац и светски познат стонотенисер Златко Кеслер.

Врата стадиона била су отворена за посетиоце неколико сати пре почетка свечаног отварања, а пре саме церемоније наступали су кинески војни оркестри и добошари. Након хорског извођења песме "Пекинг, ја волим Пекинг", на стадион су ушли председник Кине Ху Ђинтао и председник Међународног параолимпијског комитета Филип Крејвен .

После одбројавања велики ватромет осветлио је Пекинг. Уживо је изведена кинеска химна, а затим је представљено 148 државних делегација паралимпијских спортиста. "Птичијим гнездом" прошло је 4.000 параолимпијаца.

За 13. Паралимпијске игре у Пекингу штампано је 1,8 милиона улазница, које су готово све распродате.

Слоган Игара је "Један свет, један сан" са намером да укаже на дух заједништва.

Стилизована слика спортисте у покрету које је изабрана за амблем овог такмичења носи име "Небо, земља и људска бића" и односи се на напор који спортисти са инвалидитетом улазу у спорт, као и сам зивот.

Српски спортисти такмичиће се у три дисциплине: атлетици, стрељаштву и стоном тенису. Уз помоћ Министарства омладине и спорта освајачи медаља биће награђени подједнако као и професионални спортисти.

На Параолимпијским Играма одржаним пре четири године у Атини учествовало је петоро спортиста из Србије. Тада су стонотенисер Златко Кеслер и бацач копља Милош Грлица освојили бронзане медаље.

Троструко бројнију делегацију параолимпијаца у Пекингу је у петак угостио амбасадор Србије у Кини Миомир Удовички, а свечаном пријему присустовали су представница Министарства за омладину и спорт Гордана Рајков, и помоћник министра за рад и социјалну политику Душан Пешић.

Параолимпијске игре одржавају се у Пекингу од 6. до 17. септембра

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво