Чавић освoјио сребро

Најбољи српски пливач свих времена Милорад Чавић освојио је сребрну медаљу у дисциплини 100 метара делфин стилом. Први је био Американац Мајкл Фелпс, који је нашег пливача натпливао за свега један стоти део секунде.

Историјска трка за Србију и српско пливање, и изванредан успех најбољег српског пливача свих времена Милорада Чавића, који је у трци на 100 метара делфин стилом заузео другу позицију и освојио сребрну медаљу.

 Мислим да бих га победио када бисмо пливали још једну трку, а то ћу покушати да учиним већ на следећем првенству света. Разговарали смо на церемонији проглашења победника и рекао је да је победа у овој трци за њега значила и крај Олимпијаде. Фелпс је две генерације испред свих пливача садашњице - рекао је Чавић.

Први освајач медаље за Србију у Пекингу је нагласио како му је Фелпс признао да није знао да је трка била толико тесна и да му је казао како је од председника Америчке пливачке федерације сазнао да је било јако тешко утврдити ко је победио.

- Скроз сам задовољан другим местом. Једног дана ћу се кајати што нисам боље ушао у циљ, али сада сам срећан због вицешампионске титуле. У последњих 36 сати спавао сам само пет. Ово сам сматрао као свој животни тренутак и морао сам да га искористим. Сада се осећам фантастично, опуштен сам и задовољан, да не могу бити задовољнији - искрен је био нови олимпијски вицешампион.

Најбоље је стартовао Американац, Иан Крокер, али је Милорад Чавић ипак врло брзо преузео инацијативу и вођство у трци. Наш такмичар први је окренуо на 50 метара и наставио у жестоком ритму ка циљу.

Страшан ритам пливања најбољег пливача Србије свих времена, рекло би се у том моменту нико није могао да прати. Чавић је заиста деловао незаустављиво.

Ипак, у самој завршници, у последњих 10 метара, бриљантни амерички пливач Мајкл Фелпс сустигао је Чавића. У невероватној завршници, док је Чавић упливавао кроз воду, Фелпс се сјајно извио и прво дотакао циљ.

 

- Био сам сигуран да сам изгубио. Сада не могу да верујем да сам ипак стигао први. Годинама сам био инспирисан ликом и делом Марка Шпица, а сада сам у истој олимпијској причи заједно са њим и асовима попут Џесија Овенса или Карла Луиса - казао је амерички пливач коме од спонзора следи награда од милион долара због освојених седам златних медаља и изједначења рекорда земљака Марка Шпица са ОИ из Минхена 1972. године.

Ако је неко на овим ОИ могао да буде бољи од фантастичног Фелпса ,онда је то био Србин Милорад Чавић.

Време победника Мајкла Фелпса износи 50,58 док је време нашег пливача износило 50, 59. Само је један стоти део секунде делио магичног Американца и бриљантног Србина Чавића.

На поновљеном снимку завршнице трке, изузетно сумњива ситуација. Свима се чинило да је ипак наш такмичар први дотакао циљ и тријумфовао. Из редова нашег олимпијског тима најавњено је поновно контролисање самог краје трке, како би све недоумице и сумње биле отклоњене.

 

-  У први мах свима нам се учинило да је Чавић стигао први на циљ. Међутим, касније смо гледали снимак и утисак је да је Милорад, пливачким језиком речено, проклизао на циљу, што је Фелпс искористио и први додирнуо циљни тастер - рекао је Петар Поповић, тренер и ментор Милорада Чавића. 

Он је подсетио да је Чавић изванредно пливао у Пекингу и да је доказао да, без икакве сумње, припада светском пливачком врху.

- Сребрна медаља у конкуренцији са Фелпсом је невероватан успех. На Олимпијским играма у Пекингу Чавић је три пута пливао испод 51 секунде, што је фантастичан резултат. Био је концентрисан на финалну трку, потпуно спреман и само стоти део секунде му је недостајао да победи славног Американца - додао је Поповић.

Поповић је нагласио да у нашој олимпијској експедицији постоји жал за златном медаљом, али да ће већ на следећим такмичењима покушати да стигне до највише степенице на победничком постољу.

- Милорад никада није освојио медаљу на првеству света. Такмичење у Риму у јулу и августу следеће године права је прилика да обогати ризницу трофеја - наговестио је Поповић нове успеле Милорада Чавића.

Ипак, и поред жала за златом, остаће уписано да је Чавић два пута за само два дана оборио европски рекорд који сада износи 50,59  и да је доказао да је тренутно најбољи пливач у дисциплини делфин стилом на тлу Европе.

Трећепласирани у трци на 100 метара делфин  био је Аустралијанац Ендри Лотерштајн са временом 51,12.

Ово је прва медаља за Србију на ОИ у Пекингу, и прва медаља за српско пливање у историји Олимпијских игара.

Мајкл Фелпс овом освојеном седмом златном медаљом изједначио је рекорд сународника, легендарног Марка Шпица постављен на ОИ у Минхену 1972.

Погледајте изјаву Милорада Чавића после доделе медаља као и интевју дат РТС-у пред полазак у Пекинг.