Чавић оборио олимпијски рекорд и пласирао се у полуфинале

Најбољи пливач Србије, Милорад Чавић, оборио је олимпијски рекорд и пласирао се у полуфинале трке на 100 метара делфин стилом.

Чавић је одлично стартовао у својој, деветој по реду квалификацијоној групи, оставивши за пола дужине тела главног конкурента Фелпса. Мајкл  Фелпс је пливао у стази број четири, док је наш такмичар био тик уз њега у петој стази.

Милорад Чавић пливао је сјајно до краја трке, задржао прво место и оборио олимпијски рекорд и национални рекорд Србије који сада износи 50,76.

Фелпс је био други са резултатом 50, 87.

Наш такмичар је тако доспео до полуфинала као првопласирани такмичар, и направио лепу увертиру пред полуфинале и, надамо се, финале.

Пласман у полуфинале није изборио 18-годишњи Иван Ленђер, велика нада српског пливања. Ленђер је деоницу од 100 метара делфин стилом препливао за 53,41 секунду што је 76 стотинки спорије од резултата којим је изборио олимпијску норму (52,65).

Полуфинална трка Милорада Чавића очекује се у петак од 5 часова и 15 минута по нашем времену.

Сјајном квалификационом трком Чавић је показао да је његов оптимизам и намера да се бори за најсјајније олимпијско одличје потпуно утемељена, а по завршетку трке је изјавио да у себи има још доста резерве.

,,Осетио сам пред крај да сам се мало опустио. Видео сам да је Фелпс доста иза мене, гледао сам лево-десно и никога није било. Знам да сам доста грешио током трке и знам да ако те грешке будем исправио могу чак и да оборим светски рекорд. Постигао сам ово фантастично време, иако сам пливао мало опуштено", казао је нови олимпијски рекордер.

Чавић је неколико пута нагласио да није очекивао да обори олимпијски рекорд и да му је једини циљ био да уђе у полуфинале.

,,Осећај је фантастичан, то време уошпте нисам очекивао. План је био само да уђем у полуфинале, али ми је драго што сам успео и да оборим олимпијски рекорд", истакао је он.

Српски репрезентативац је додао да изванредан резултат у квалификацијама неће значити ништа уколико га не потврди и у следећим тркама.

,,Ово су само квалификације, знам и сам да Фелпс није дао све од себе. Очекујем много више од њега у полуфиналу и вероватно у финалу. Сада је битно да се вечерас опоравим и да се сутра пре подне пласирам у финале", рекао је Чавић.

Он је закључио да су трке биле изузетно брзе и да очекује да се тај тренд настави и у полуфиналу и финалу.

,,Када сам видео да је мој другар из Кеније Џејсон Данфорд у седмој трци оборио олимпијски рекорд мало сам се уплашио, али знао сам да полуфинале не може да ми измакне. Битно ми је било само да уђем у полуфинале и то сам успео", навео је Чавић.

Његов тренер Петар Поповић такође сматра да Чавић има још доста простора за бољи резултат.

,,Знали смо да може много. Договор је био да крене јако и да плива како се осећа, а осећао се феноменално. Постигао је олимпијски и европски рекорд, али мислим да има још доста простора и надам се да ће то потврдити у финалу. Овом трком Чавић је показао да је један од озбиљнијих кандидата за медаљу", рекао је Поповић.

У квалификацијама на 100 метара делфин наступио је и јуниорски европски првак и вицешампион света Иван Ленђер. Он је за 88 стотих делова секунде пливао слабије од личног рекорда постављеног 3. августа на јуниорском првенству Европе у Београду, пре 11 дана.

Ленђер је, са временом 53.41 био седми у петој квалификационој групи, а у укупном пласману освојио је 40. место, са две секунде и 65 стотинке слабијим резултатом од Чавићевог.

,,Пливао сам јако лоше. Сезона се одужила и зато је то било доста слабије од мог најбољег времена. Уморан сам од три велика такмичења у последњих месец дана и пливао сам доста тешко", рекао је Ленђер.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво