Косово постало пуноправни члан МОК-а!

Косово је примљено у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета (МОК), одлучено је на седници одржаној у Монаку. Косово ће тако моћи да учествује на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016, саопштио је МОК.

МОК је разматрање захтева Косова за пријем започео пре пет година, годину дана пошто је јужна српска покрајина 2008. прогласила независност.

Републику Косово је признало 108 земаља чланица Уједињених нација, али не и Србија.

Интересантно је да овом догађају – који представља кршење низа правила којима се одређује начин пријема у МОК, није присуствовао нико из Олимпијског комитета Србије.

Међународни олимпијски комитет по правилу и процедури у чланство може да прими само државу која је међународно призната и као пуноправни члан примљена у Уједињене нације.

Извршни одбор МОК-а разматрао је и предлоге за промену процедуре кандидовања за организацију Олимпијских игара, а којом би се омогућило да више држава заједнички организује манифестацију, која ће, како се процењује, тада бити јефтинија и обухватити више спортова.

Дачић: Одлука МОК-а неприхватљива и непринципијелна

Република Србија најоштрије осуђује одлуку о пријему националног Олимпијског комитета Косова у пуноправно чланство Међународног олимпијског комитета, саопштио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

"Овакву одлуку сматрамо неприхватљивом и непринципијелном и сматрамо да је овај чин у супротности са Олимпијском повељом", истиче се у саопштењу.

Дачић је подсетио да Олимпијска повеља предвиђа да подносилац захтева за чланство потиче из независне државе признате од стране међународне заједнице у целини.

"Оваквом одлуком МОК је прекршио своју досадашњу праксу која је за пријем подразумевала и чланство у УН. Овај чин представља злоупотребу и тенденциозну политизацију спорта, а МОК, као универзална организација посвећена развоју спорта и унапређењу разумевања и пријатељства, ставио се у позицију политичког арбитра", додаје се у саопштењу.

"Република Србија сматра да МОК не би требало да буде форум у којем ће се доносити контроверзне политичке одлуке око којих постоје знатна неслагања у међународним оквирима, већ би требало да доприноси јединству и разумевању, а не стварању нових подела", закључује се у саопштењу.

Удовичић: Нејасна одлука уз мешање политике 

Министар омладине и спорта у Влади Србије Вања Удовичић обратио се јавности саопштењем поводом одлуке МОК-а да прими Косово у пуноправно чланство.

"Као министар спорта сматрам да оваква одлука првенствено није добра за спорт на међународном нивоу јер убудуће отвара многе до сада непознате преседане, који озбиљно прете да угрозе систем спорта на светском плану.

Који су мотиви и разлози да се донесе једна оваква одлука и да се тзв. држава са тла Европе, која није призната од стране Уједињених нација, прими у чланство? То до сада никада није урађено. И то у предолимпијској години, при чему ће се Олимпијске игре одржати у Бразилу који није признао Косово.

Како ће се то одразити на даљи рад ове највише међународне спортске организације за олимпијске спортове и шта су сада критеријуми за пријем у ту организацију, шта су услови и ко тумачи услове прописане Олимпијском повељом и да ли то значи да су ти услови произвољни и да се тумаче од случаја до случаја, најблаже речено, јесте крајње нејасно.

Жао ми је што је спорт постао терен за политички мотивисане одлуке и биће врло тешко очувати основна начела и принципе спорта за убудуће након оваквог преседана, што и као министар, али и као освајач олимпијске медаље, сматрам изузетно лошим и погрешним.

Са своје стране, уложићемо максималне напоре да спречимо све негативне појаве и догађаје који могу да уследе као последица овакве одлуке приликом одржавања свих будућих међународних такмичења", наводи се у саопштењу министра Удовичића.

број коментара 50 Пошаљи коментар
(среда, 10. дец 2014, 08:17) - Steva [нерегистровани]

Ostavke ili smena

Svi koji su na vodecim funkcijama u nasem olimpijskom komitetu treba da budu smenjeni i krivicno gonjeni zbog ove sramne veleizdaje .

(среда, 10. дец 2014, 02:53) - anonymous [нерегистровани]

divac

je obican izdajni i covek koji ce zarad licne koristi uraditi bio sta,najuriti ga iz srbije nek ide na kosovo moza ima neke albanske korfene,pravi srbin ovo ne bih potpisao i pristao …otisao bi podneo ostavku ali ne bi se slozio sa ovom odlukom mok-a

(среда, 10. дец 2014, 02:15) - anonymous [нерегистровани]

@veliki poraz za Srpsku diplomatiju

Srpska diplomatija vam ne moze biti kriva posto je Zapad davnih dana oteo KiM od Srbije, i bombardovao je celu Srbiju. Sve ovo sto se sada desava, desilo bi se i bez sporazuma. Nije fer kad neko kritikuje Vladu zbog sporazuma,niti je fer kad neko baca svu krivicu na g.Divca. On nije priznao KiM ,niti je nasa Vlada piznala KiM. 108 drzave su priznale KiM, i 108 drzave su unistile sve sa njihovom diplomatijom. A ti Srbijo juri za ono sto ti je ostalo,i to u rodjenoj drzavi. Srpska diplomatija nikad nije bila bolja nego sad,i zato mislim da su zasluzili podrsku.

(среда, 10. дец 2014, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

..

Srbija postovana u svetu

i na istok i na zapad

i Kosovo i Srbija

(среда, 10. дец 2014, 00:18) - Бетмен [нерегистровани]

Хапшења

Ето зашто је председник потегао тему признавања пре 2 дана, очигледно је знао шта се спрема, а хтео је само да његове руке остану чисте. Ни случајно не треба дозволити никакве оставке, него похапсити хитно све одговорне и судити им за велеиздају. Следећи корак је УН, "јер је Косово већ члан МОК-а и Србија се није бунила", а то значи пуно признавање незаисности и поклањање територије, имовине, историје и народа терористима.

(среда, 10. дец 2014, 00:08) - anonymous [нерегистровани]

kao

kao odgovor da bojkotujemo olipiske igre.

(уторак, 09. дец 2014, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Ostavke

Sto pre, jos koliko danas.

(уторак, 09. дец 2014, 21:30) - nikola pasic [нерегистровани]

uspeh kosova

Bbc i cnn prenose celog dana ovu vest kosovo ucestvuje na olimpijadi u rio.

(уторак, 09. дец 2014, 20:48) - anonymous [нерегистровани]

Veliki poraz Srpske diplomatije

Ovo je veliki poraz Srpske diplomatije. Pokazali su politicari koliko su nesposobni da brane drzavne interese.
Sto se tice Kosova, ovo je uvod u definitivno ,,zbogom Kosovo,,.
To tako krece na mala vrata sa sportom, pa na dalje. Sad je Kosovo clanica MOK-a, sutra clanica OEBS-a, zatim clanica UN i to je KRAJ.
Sramota za srpsku diplomatiju. Sram vas bilo.

(уторак, 09. дец 2014, 20:42) - Republikanac [нерегистровани]

Sramota !!!!!!!!

Divac će ostati upamćen kao čovjek koji je između redova priznao Kosovo. Dali mu je to bilo naloženo ili ne , ne interesuje me. Onda je trebalo da podnese ostavku . A izjava Divca da se olimpijski komitet Srbije ne bavi politikom već sportom, može da okači mačku o rep . Sramota od njega i našeg olimpijskog komiteta.