РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Звезда гостује Реалу у мечу без резултатског значаја https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400699/zvezda-gostuje-realu-u-mecu-bez-rezultatskog-znacaja.html Кошаркаши Црвене звезде гостују Реал Мадриду у мечу 32. кола Евролиге. Утакмица је на програму од 20.30, а најзначајнија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу. Повратак Милоша Теодосића у тим и победа против Виртуса у претходном колу Евролиге требало је да буду добра увертира пред тешке мечеве који Звезду очекују у завршници елитног европског такмичења, али и последњих неколико кола Јадранске лиге.

Међутим, уследио је неочекиван пораз од Меге, након чега је стигла и информација да Милош Теодосић неће путовати са екипом у Мадрид. Довољно за отрежњење и нове главобоље Јаниса Сферопулоса.

Против Виртуса се још једном показало колико игра црвено-белих у нападу зависи од некадашњег српског репрезентативца, који упркос позним играчким годинама показује да је још увек кадар за игру на врхунском нивоу.

Његово одсуство само по себи представљаће велики проблем за Звезду, а изостанак Јага дос Сантоса и Николе Топића због повреда значи да ће српски представник у шпанску престоницу отпутовати без класичног плејмејкера.

Показала је Звезда више пута током сезоне да се мучи са организацијом игре када Теодосић није на терену, што је за последицу имало велики број покушаја за три поена из неизграђених позиција.

Стога ће гостовање Реалу представљати још већи изазов за Сферопулоса, иако ће меч бити лишен било каквог такмичарског значаја.

Звезда растерећена већ неколико кола

Иако је математика била уз Звезду у претходним евролигашким мечевима, било је јасно да ће црвено-бели сву пажњу усмерити на АБА лигу и уигравање за плеј-оф регионалног такмичења.

Тријумф против екипе из Болоње прекинуо је Звездину серију од пет узастопних пораза у Евролиги и показао жељу да се сезона заврши на што бољи начин. нарочито имајући у виду нерешено питање лиценце за сезоне које долазе.

Тако су и током неких изгубљених утакмица, нарочито против Жалгириса и Макабија, играчи Звезде показали да поседују квалитет, али и да им концентрација након дуге сезоне није на највишем могућем нивоу.

Повреде су такође значајно утицале на слабе резултате, те ће један од циљева у последња три меча свакако бити да се избегну нови пехови и носици игре додатно одморе.

Већина терета у организацији игре спашће на леђа Адама Ханге који је играо поприлично променљиво у претходном периоду, али је на последњих неколико мечева показао да се полако враћа у препознатљиву форму. Ханга је пред пут у Мадрид, где је играо две године пре доласка у Звезду, рекао да екипу очекује тежак меч, али да ће се он и његови саиграчи борити за сваку лопту.

Тренер црвено-белих Јанис Сферопулос изјавио је да ће његова екипа морати да одигра одличну одбрану уколико жели да се нада победи против првопласиране екипе на табели.

Реал безбрижан до краја регуларног дела

Серија од три победе и порази Барселоне обезбедили су Реалу прво место на ком се екипа Ћуса Матеа налазила током највећег дела сезоне.

Мадриђани су на тај начин потврдили статус најквалитетније екипе у Евролиги и у последња три меча имаће прилику да одморе најбитније играче и разиграју резервисте који додуше квалитетом не заостају много за највећим звездама тима.

Нарочито су се истакли Марио Хезоња и Гершон Јабуселе, док је Венсан Поарије истиснуо Валтера Тавареса из прве петорке, чиме је "краљевски клуб" показао да поседује вероватно најдужу клупу у Европи.

Шансу против Партизана добио је и 18-годишњи Хуго Гонзалес, притом се одлично показавши за веома кратко време на паркету, те се може очекивати да и он добије одређену минутажу.

У првом мечу у сезони Реал је без већих проблема тријумфовао у "Штарк арени" резултатом 72:58. Утакмицу је обележио Марио Хезоња, постигавши 17 поена уз десет скокова. Звезду су предводили Милош Теодосић и Лука Митровић са по 14 поена.

Реал ће упркос обезбеђеном првом месту и одсуству резултатског мотива бити велики фаворит против Звезде, чији ће циљ бити да се што боље покаже.

Табела:
1. Реал Мадрид 25-6
2. Барселона 20-11
3. Панатинаикос 20-11
4. Монако 20-11
5. Фенербахче 19-12
6. Олимпијакос 19-12
7. Макаби 19-13
8. Виртус 17-14
9. Басконија 16-15
10. Валенсија 14-18
11. Партизан 14-17
12. Ефес 14-17
13. Олимпија Милано 14-17
14. Бајерн Минхен 13-18
15. Жалгирис 13-18
16. Црвена звезда 11-20
17. Асвел 7-24
18. Алба 5-26

]]>
Fri, 29 Mar 2024 08:21:42 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400699/zvezda-gostuje-realu-u-mecu-bez-rezultatskog-znacaja.html
Обрадовић: Победили смо сами себе, по ко зна који пут https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401029/obradovic-pobedili-smo-sami-sebe-po-ko-zna-koji-put.html Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић рекао је после пораза од Олимпијакоса да је грчки тим искористио сваку грешку црно-белих.  "Честитке Олимпијакосу на победи. Ми смо по ко зна који пут победили сами себе. Пресудиле су глупо изгубљене лопте. Олимпијакос нас је претрчао и искористио сваку нашу грешку. Имали смо велику предност и уместо да наставимо да кажњавамо њихову одбрану на начин на који смо стекли предност ми смо губили лопте и имали нерезонске шутеве", рекао је Обрадовић на конференцији за медије после утакмице.

Обрадовић се на крају захвалио навијачима којих је било 20.186 у Арени. 

"Морам по ко зна који пут да истакнем наше навијаче који су поново направили феноменалну атмосферу, али ми се њима на терену не одужујемо на прави начин", закључио је Обрадовић.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 23:14:20 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401029/obradovic-pobedili-smo-sami-sebe-po-ko-zna-koji-put.html
Барцокас: Три четвртине смо играли у грчу, Партизану желим срећу у последња два кола https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401026/barcokas-tri-cetvrtine-smo-igrali-u-grcu-partizanu-zelim-srecu-u-poslednja-dva-kola.html Тренер кошаркаша Олимпијакоса Јоргос Барцокас рекао је после вечерашње победе његове екипе над Партизаном (74:69) у 32. колу Евролиге да је у Арени била импресивна атмосфера и да му је драго да се уверио како изгледа играти пред навијачима црно-белих.  Олимпијакос је велики преокретом у последњој деоници дошао до победе у Београду.

"Прво морам да кажем да је била импресивна атмосфера. Прошле сезоне нисам био овде због короне, сад сам уверио како је играти у Арени. Мислим да смо због тога мало били у грчу прве три четвртине и правили велики број грешака. У последњој деоници смо пронашли нашу игру, Вокап, Вилијамс-Гос и Папаниколау су нам донели преокрет, али честитке свима у мојој екипи", рекао је Барцокас на конференцији за медије после утакмице.

"Ми смо близу циља и пласмана у плеј-оф, али желим срећу Жељку Обрадовић у и Партизану у последња два кола", додао је Барцокас.

Тренер Олимпијакоса је истакао да су повређени српски репрезентативци Никола Милутинов и Филип Петрушев веома близу повратка на терен.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 23:08:24 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401026/barcokas-tri-cetvrtine-smo-igrali-u-grcu-partizanu-zelim-srecu-u-poslednja-dva-kola.html
Барселона одиграла за Партизан, Ефес се и даље нада плеј-ину https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401017/barselona-odigrala-partizan-efes-nada-plej-in.html Кошаркаши Барселоне савладали су Бајерн резултатом 87:79 у мечу 32. кола Евролиге. Барселона је на тај начин у великој мери помогла Партизану који се са немачком екипом бори за десето место и пласман у плеј-ин.

Најефикаснији играч меча био је Ник Вајлер Беб са 17 поена, док је Серж Ибака постигао 15, уз 12 скокова.

Барселону је предводио Џабари Перкер са 15 поена.

Српски репрезентативци Владимир Лучић и Никола Калинић одиграли су добре партије. Лучић је постигао 13 поена за Бајерн, док је Калинић убележио осам за Барселону која наставља борбу за друго место.

Барселона у следећем колу дочекује Макаби, док ће Бајерн угостити Панатинаикос.

Ефес продубио Басконијину кризу

Кошаркаши Ефеса савладали су Басконију резултатом 97:76 и дошли до 15 победе у сезони.

Басконија је са друге стране забележила четврти везани пораз и довела у питање већ виђени пласман у плеј-ин.

Шпански тим сада има само победу више од Ефеса који се налази на 10. месту

Ефес су до победе предводили Шејн Ларкин са 28 и Вил Клајбурн са 20 поена.

Најефикаснији у редовима Басконије био је Маркус Хауард са 15 поена.

У наредном колу Ефес гостује Фенербахчеу, а Басконија ће у госте Реалу.

Табела:
1. Реал Мадрид 25-6
2. Барселона 21-11
3. Панатинаикос 20-11
4. Монако 20-11
5. Олимпијакос 20-12
6. Фенербахче 19-12
7. Макаби 19-13
8. Виртус 17-14
9. Басконија 16-16
10. Ефес 15-17
11. Партизан 14-18
12. Жалгирис 14-18
13. Олимпија Милано 14-18
14. Валенсија 14-18
15. Бајерн 13-19
16. Црвена звезда 11-20
17. Асвел 7-24
18. Алба 5-26

]]>
Thu, 28 Mar 2024 22:36:45 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5401017/barselona-odigrala-partizan-efes-nada-plej-in.html
Ђоковић: Иванишевић ми је пријатељ за живота, не знам ко ће га заменити https://www.rts.rs/sport/tenis/5401011/djokovic-ivanisevic-prijatelj-zamena-pilic.html Најбољи тенисер света Новак Ђоковић рекао је након завршетка сарадње са досадашњим тренером Гораном Иванишевићем да је дошло до засићења и да још увек не зна ко ће му бити нови тренер. Ђоковић је у београдском Дому омладине присуствовао премијери филма о Николи Пилићу "Легенда", у чијој је тренерској Академији у Минхену провео важан део каријере.

"Растали смо се позитивно, дошло је до тачке засићења, после шест година писања историје, освојили смо бројне титуле, прошли смо кроз сиро инмрешето депортацију, дисквалификацију, прилично непријатно, али увек је био ту за мене и имао је људски однос према мени", истакао је Ђоковић новинарима у Београду.

Први рекет света рекао је да Иванишевићу жели све најбоље у будућности.

"Њему све најбоље желим, а што се тиче наредне етапе, још немам јасну идеју ко бин то могао да буде и да ли ће то неко уопште да буде. Увек сам имао тренере уз себе, али свакако да ће јавност бити благовремено обавештена", поручио је Ђоковић.

Када је реч о Николи Пилићу, Ђоковић је рекао да је хрватски тренер имао велики утицај на његову каријеру.

"За мене је посебан осећај био гледати филм о Николи Пилићу. Више пута сам рекао да је он мој тениски отац, а једини је успео да уједини Србе и Хрвате и са те две репрезентације освоји Дејвис куп", рекао је Ђоковић.

Филм "Легенда" приказује се у оквиру "Мартовског фестивала" документарног и краткометражног филма.

Пилић је током каријере освојио три титуле, а најбољи пласман на светској ранг листи му је било 12. место.

Одиграо је и једно финале гренд слем финале и то на Ролан Гаросу 1973. године када је поражен од Илијеа Настасеа. 

]]>
Thu, 28 Mar 2024 22:48:10 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5401011/djokovic-ivanisevic-prijatelj-zamena-pilic.html
Жалгирис не одустаје од плеј-ина - Милано посустаје у борби за 10. место https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400994/zalgiris-ne-odustaje-od-plej-ina---milano-posustaje-u-borbi-za-10-mesto.html Кошаркаши Жалгириса савладали су Олимпију из Милана резултатом 87:73 у мечу 32. кола Евролиге. Литванска екипа се на тај начин изједначила са Миланом по броју победа и додатно закомпликовала ситуацију у борби за плеј-ин.

Такође, победа тима који предводи Андреа Тринкијери иде на руку Партизану, који би уколико победи Олимпијакос дошао на победу више од Жалгириса и Милана.

Најефикаснији играч меча био је Кинан Еванс са 20 поена, док је Милано предводио Никола Миротић са 19 поена.

Жалгирис у наредном колу гостује Монаку, док ће Милано дочекати Виртус.

Табела:
1. Реал Мадрид 25-6
2. Барселона 20-11
3. Панатинаикос 20-11
4. Монако 20-11
5. Фенербахче 19-12
6. Олимпијакос 19-12
7. Макаби 19-13
8. Виртус 17-14
9. Басконија 16-15
10. Партизан 14-17
11. Ефес 14-17
12. Жалгирис 14-18
13. Олимпија Милано 14-18
14. Валенсија 14-18
15. Бајерн 13-18
16. Црвена звезда 11-20
17. Асвел 7-24
18. Алба 5-26

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:58:44 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400994/zalgiris-ne-odustaje-od-plej-ina---milano-posustaje-u-borbi-za-10-mesto.html
Тони Кукоч и Дино Рађа на мечу Партизана и Олимпијакоса - велики аплауз у "Арени" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400833/toni-kukoc-i-dino-radja-na-mecu-partizana-i-olimpijakosa---veliki-aplauz-u-areni.html Легендарна кошаркашка имена Тони Кукоч и Дино Рађа су специјални гости Партизана на мечу 32. кола Евролиге са Олимпијакосом. Иконе хрватске, југословенске и европске кошарке из првог реда гледа меч Партизана и Олимпијакоса.

Разлог доласка Кукоча и Рађе у Београд јесте премијера документарца посвећена Тонијевој каријери "Магична седмица", па се искористила прилика да се присуствује и на изузетно важној утакмици по Партизан.

Кукоч и Рађа су у дресу Југопласитке из Сплита заједно два пута освајали титуле Купа европских шампиона. Рађа је потом отишао у Виртус из Рима, а Кукоч је освојио и трећу европску титулу. По одласку у НБА, Кукоч у дресу Чикаго булса освојио тро НБА прстена од 1996. до 1998. године. 

Занимљиво, Рађа је играо у Олимпијакосу у сезони 2000/01.

На клупи Партизана је Жељко Обрадовић, његов бивши саиграч из репрезентације СФРЈ и ривал у дресу црно-белих. Са репрезентацијом Југославије је освојио три злата, једно светско и два европска, док је са Хрватском достигао до олимпијског сребра. светске и европске бронзе.

Партизан је у ситуацији преко потребне победе у борби за плеј-ин Евролиге.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:33:36 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400833/toni-kukoc-i-dino-radja-na-mecu-partizana-i-olimpijakosa---veliki-aplauz-u-areni.html
Кузмићев дабл-дабл у победи ФМП-а над Задром https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400976/kuzmic-dabl-dabl-pobeda-fmp-zadar.html Кошаркаши ФМП-а победили су у гостима екипу Задра резултатом 75:72 у првом мечу 25. кола АБА лиге. Најефикаснији у екипи из Железника је био Огњен Кузмић са 18 поена и 11 скокова.

Матиц Ребец је додао 16 поена, а Деметре Робертс је убацио 12.

Код домаћих, најефикаснији је био Лука Божић са 26 поена.

ФМП се тренутно налази на десетом месту на табели са девет победа и 16 пораза, док је Задар на четвртој позицији са скором 14-11.

Кошаркаши ФМП-а ће у 26. колу на свом терену дочекати Морнар, док ће Задар гостовати Партизану.

Табела:
1. Црвена звезда 20-4
2. Будућност 18-6
3. Партизан 18-6
4. Цедевита Олимпија 15-9  
5. Задар 14-11
6. Мега 14-10
7. Игокеа 12-12
8. Сплит 11-13
9. Студентски центар 11-13
10. ФМП 9-15
11. Цибона 9-15
12. Борац 9-16
13. Морнар 5-19
14. Крка 4-20

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:41:05 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400976/kuzmic-dabl-dabl-pobeda-fmp-zadar.html
Зверев без већих проблема до полуфинала мастерса у Мајамију https://www.rts.rs/sport/tenis/5400952/zverev-bez-problema-polufinale-master-u-majamiju.html Немачки тенисер Александар Зверев пласирао се у полуфинале мастерса у Мајамију, пошто је у четвртфиналу победио Мађара Фабијана Марошана 6:3, 7:5. Меч је трајао један сат и 38 минута.

Зверев је тренутно пети тенисер света, док је Марошан 57. играч на АТП листи.

Зверев ће у полуфиналу турнира у Мајамију играти са победником меча између Шпанца Карлоса Алкараза и Бугарина Григора Димитрова.

У првом полуфиналу састаће се Италијан Јаник Синер и Рус Данил Медведев.

Мастерс у Мајамију игра се за наградни фонд од 8.995.555 долара.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:11:12 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5400952/zverev-bez-problema-polufinale-master-u-majamiju.html
Хенес: Мале су шансе да ће Алонсо прећи у Бајерн https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400928/henes-male-sanse-alonso-bajern.html Почасни председник Бајерна Ули Хенес изјавио је да постоје мале шансе да тренер фудбалера Бајера из Леверкузена Ћаби Алонсо на крају сезоне преузме клуб из Минхена, преносе немачки медији. Фудбалски клуб Бајерн је пре нешто више од месец дана објавио да ће тренер Томас Тухел на крају сезоне да напусти клуб из Минхена.

"Желимо да потпишемо уговор са Алонсом. Међутим, то ће да буде врло тешко, да не кажем немогуће", рекао је Хенес.

Алонсо је преузео екипу из Леверкузена у октобру 2022. године.

"Могу да замислим да ће Алонсо да остане у Бајеру како би наставио свој посао. Алонсо сада тренира клуб који је близу освајања титуле у Бундеслиги. Он има много тога да захвали свом клубу, као и они њему", додао је Хенес.

Бајер Леверкузен се тренутно налази на првом месту на табели Бундеслиге са 70 бодова, док другопласирани Бајерн има 10 поена мање.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 20:03:20 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400928/henes-male-sanse-alonso-bajern.html
Партизанова "провалија" против Олимпијакоса, плеј-ин "виси о концу" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400888/partizanova-provalija-protiv-olimpijakosa-plej-in-visi-o-koncu.html Кошаркаши Партизана су поражени од Олимпијакоса 74:69 у мечу 32. кола Евролиге. Thu, 28 Mar 2024 22:53:22 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400888/partizanova-provalija-protiv-olimpijakosa-plej-in-visi-o-koncu.html Ђоковић види Партизан на фајнал-фору Евролиге: Монако, Панатинаикос и Олимпијакос биће преостале три екипе https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400775/djokovic-partizan-fajnal-for-evroliga-monako-panatinaikos-olimpijakos-.html Најбољи тенисер света Новак Ђоковић изабрао је за званични сајт Евролиге четири екипе за које мисли да ће доћи до фајнал-фора ове године. Према Ђоковићевом мишљењу, међу четири најбоље екипе ће се пласирати Партизан, Олимпијакос, Монако и Панатинаикос.

Панатинаикос и Монако имају 20 победа и тренутно деле друго место са Барселоном, док Олимпијакос има победу мање.

Партизан се са још четири екипе бори за 10. место и пласман у плеј-ин, а уколико обезбеде пласман у плеј-оф извесно је да ће се састати са првопласираним Реалом, због чега Ђоковић вероватно не види Мадриђане на завршном турниру.

Фајнал-фор биће одржан у Берлину од 24. до 26. маја.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 17:31:04 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400775/djokovic-partizan-fajnal-for-evroliga-monako-panatinaikos-olimpijakos-.html
Тоналију прети нова суспензија због клађења - ФА га оптужила за 50 прекршаја https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400766/tonali-suspenzija-kladjenje-fa-50-prekrsaja.html Фудбалска асоцијација Енглеске оптужила је играча Њукасла Италијана Сандра Тоналија да је 50 пута прекршио правила о забрани клађења на утакмице, преноси Би-Би-Си. Британски медији наводе да је Тонали прекршио правила пошто се кладио на фудбалске утакмице између 12. августа и 12. октобра прошле године.

"Сандро ће се придржавати свих правила истраге, а клуб му даје пуну подршку. Нећемо се више оглашавати док траје истрага", саопштио је Њукасл.

Би-Би-Си подсећа да је Фудбалски савез Италије суспендовао у октобру прошле године Тоналија на десет месеци због кршења правила о клађењу.

Италијански фудбалер је тада признао да се кладио на мечеве у којима је играо за Милан и Брешу.

Међународна фудбалска федерација је потом прихватила захтев ФИГЦ да суспензија Тоналија буде пренета на глобални ниво. Он би требало на терен да се врати у августу ове године.

Тонали је у Њукасл стигао у јулу прошле године из Милана за 55 милиона фунти. Италијански фудбалер је пре суспензије одиграо 12 утакмица за енглески клуб.

Италијан ће због суспензије пропустити предстојеће ЕП у Немачкој.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 17:11:59 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400766/tonali-suspenzija-kladjenje-fa-50-prekrsaja.html
Тадић: Ако се вратим у Србију, играо бих само у Војводини https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400681/dusan-tadic-o-povratku-na-terene-srbije-i-igri-za-fk-vojvodinu.html Српски репрезентативац Душан Тадић изјавио је да би у Србији могао да игра само за Војводину, али да његов повратак тренутно није реалан. Рекордер по броју наступа у репрезентативном дресу прокоментарисао је писање српских медија да руководство ФК Војводина жели да га наредне сезоне врати у клуб.

"У Војводини сам стекао фудбалско име и презиме. Љубав према фудбалу и Војводини усадио ми је мој отац Пера, дугогодишњи фудбалски радник и велики поштовалац Вошине традиције. Није било шансе, нити сам ја желео, да од куће одем у било који клуб осим у Војводину. Та љубав живи до данас, где год да сам играо у међувремену. Био би то занимљив изазов, заиста, али ја сам уговором везан за Фенербахче до јула 2025. године. Међутим, уколико се било шта променило у међувремену и уколико бих решио да још коју годину заиграм у Србији, тада то може да буде једино у Војводини", изјавио је Тадић за новосадски Дневник.

Тадић је своју професионалну каријеру започео управо у Војводини, за коју је у периоду од 2006. до 2010. године одиграо 107 утакмица и постигао 29 голова.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 16:00:28 +0100 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5400681/dusan-tadic-o-povratku-na-terene-srbije-i-igri-za-fk-vojvodinu.html
Пилић: Ђоковић и Иванишевић су се вероватно "заситили" https://www.rts.rs/sport/tenis/5400582/nikola-pilic-o-prekidu-saradnje-novaka-djokovica-i-gorana-ivanisevica.html Славни тренер Никола Пилић изјавио је данас да верује да су се најбољи тенисер света Новак Ђоковић и хрватски стручњак Горан Иванишевић вероватно "заситили" и да су због тога одлучили да окончају сарадњу. Пилић је данас говорио у Дому омладине уочи промоције документарног филма "Никола Пилић - Легенда".

Он је том приликом прокоментарисао јучерашњу одлуку најбољег тенисера света Новака Ђоковића да раскине сарадњу са хрватским тренером Гораном Иванишевићем.

"Радили су пар година и освојили 11 великих турнира. Новак је 2023. имао најбољу годину. Освојио је Аустралијан опен, Рим, Париз, играо финале Вимблдона, освојио Ју-ес опен. Људи се уморе, претпостављам да је то велики притисак сваке недеље", рекао је Пилић новинарима у Дому омладине.

"Новак мора да се припреми за мечеве, немају увек исто мишљење он и тренер. Претпостављам да се догодио умор између Новака и Горана, да су се 'заситили' и то ја кажем из свог 'рукава'. Нисам разговарао ни са једним ни са другим шта је прави разлог", додао је Пилић.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 15:04:15 +0100 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5400582/nikola-pilic-o-prekidu-saradnje-novaka-djokovica-i-gorana-ivanisevica.html
КК Црвена звезда: Теодосић остаје у Београду, неће играти против Реала https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400553/milos-teodosic-ostaje-u-beogradu-nece-igrati-protiv-reala.html Кошаркашки клуб Црвена звезда објавио је да због здравственог стања плејмејкер Милош Теодосић неће путовати за Мадрид и играти против Реала. Кошаркаши Црвене звезде гостоваће у петак од 20:30 екипи Реала у 32. колу Евролиге.

"Црвена звезда обавештава јавност да ће наш први тим, осим раније одсутних Дос Сантоса, Топића и Томпкинса, бити ослабљен у Мадриду и за Милоша Теодосића. Наш плејмејкер је током последњег тренинг пред пут екипе у Мадрид у четвртак, осетио нелагодност и мучнину, па је након превентивних прегледа у болници, који су утврдили да се не ради о озбиљнијем проблему, одлучено да из предострожности остане у Београду. Према плану, наш плејмејкер ће бити спреман за наредну утакмицу која је на програму у понедељак", објавио је клуб на званичном сајту.

Реал је први на табели Евролиге са 25 победа и шест пораза.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 15:57:40 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400553/milos-teodosic-ostaje-u-beogradu-nece-igrati-protiv-reala.html
Ханга: Знамо шта нас очекује у Мадриду, борићемо се за сваку лопту https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400483/hanga-znamo-sta-nas-ocekuje-u-madridu-boricemo-se-za-svaku-loptu.html Кошаркаш Црвене звезде Адам Ханга изјавио је да очекује тежак меч против Реала и истакао да ће играчи "црвено-белих" дати максимум на утакмици у Мадриду. Кошаркаши Црвене звезде гостоваће у петак од 20.30 часова екипи Реала у 32. колу Евролиге. Реал је први на табели Евролиге са 25 победа и шест пораза.

"Играмо против тима који је првак Евролиге и који има сјајан тим. Знамо да играмо против најбољег тима у такмичењу и сходно томе очекујемо тежак меч. Знамо шта нас очекује, али не желимо да се предамо, већ да се боримо за сваку лопту и дамо свој максимум. Наравно да желимо да победимо, да је другачије не бисмо били професионалци", рекао је Ханга на конференцији за медије у Београду.

Он је играо за Реал од 2021. до 2023. године.

"У Реалу сам провео две прелепе године, много лепих успомена, много трофеја и сигурно ће бити емотивно за мене. Ово је први пут да ћу играти против њих, али на крају крајева ми смо, понављам, професионалци и даћу све од себе", истакао је Ханга.

Црвена звезда се налази на 16. месту на табели Евролиге са 11 победа и 20 пораза.

"Сигурно нас чека једна тешка и захтевна утакмица, једно од тежих гостовања ове сезоне. Екипа која је обезбедила прво место, сигурно да неће да буде лако. Што се нас тиче више нисмо у трци за првих десет, немамо више тих амбиција у резултатском смислу, али сигурно је да ћемо у Мадрид отићи растерећено. Надам се да ћемо тако и одиграти и да ћемо пружити што бољу партију", рекао је кошаркаш Црвене звезде Далибор Илић.

Он је истакао да сви играчи Звезде морају да дају максимум у Мадриду.

"Морамо тимски да одиграмо, свако од нас да да максимум. Требало би да зауставимо њихову игру у транзицији и тај брз проток лопте да уведемо што више у игру пет на пет и наравно да испоштујемо све задатке како би их зауставили", додао је Илић.

До краја регуларног дела сезоне Евролиге биће одиграна још три кола.

"Играмо против јако квалитетних противника. Евролига је сама по себи квалитетна, та последња три кола нам доносе мечеве са тимовима из самог врха тако да можемо да искористимо као увертиру за наставак сезоне, а то је плеј-оф АБА лиге. Сигурно је да ће нам такве утакмице доста значити", закључио је Илић.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 14:24:14 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400483/hanga-znamo-sta-nas-ocekuje-u-madridu-boricemo-se-za-svaku-loptu.html
Селектор Србије Урош Брегар: Неопходно је да се пласирамо на Европско првенство https://www.rts.rs/sport/rukomet/5400457/selektor-rukometasica-uros-bregar-o-zavrsnici-kvalifikacija-za-ep.html Рукометашице Србије почеле су окупљање и припреме пред предстојеће мечеве Шесте групе квалификација за Европско првенство. Селектор репрезентације Урош Брегар је истакао значај утакмица и очекивање да ће тим изборити пласман на највеће континентално такмичење. Селекција Србије ће трећег априла гостовати тиму Бугарске, а четири дана касније у Зрењанину ће дочекати Турску у мечевима Шесте групе квалификација за ЕП, које ће бити одржано крајем године у Аустрији, Мађарској и Швајцарској.

“Циљ који смо поставили на почетку, да се пласирамо на Европско првенство је од круцијалног значаја да се ова селекција развије у конкурентну репрезентацију“, истакао је селектор рукометашица Србије Урош Брегар.

"Женска сениорска репрезентација Србије окупља се данас у измењеном саставу са играчицама претежно из домаћег првенства, док ће екипа бити комплетна од последњег дана марта", саопштио јер рукометни савез Србије.

Рукометашице Србије ће се по окупљању преселити у Пирот где ће се припремати за дуел са Бугарском, који је на програму трећег априла од 18 часова у Шумену.

"Увек ми је значајно да окупљање почнемо раније од предвиђеног да бих искористио те дане за рад са играчицама које претежно играју у домаћем првенству. Добро их и детаљно пратим у читавом овом циклусу. Лепо је видети како у својим клубовима напредују", рекао је селектор Брегар, преноси званични сајт РСС.

"Такође је важно видети како су у атмосфери каква је била у Подгорици против Црне Горе неке од њих имале значајније улоге. Издржале су у 'спортском паклу' борећи се свих 60 минута. До недеље ћемо искористити да опоравимо играчице које долазе са одређеним здравственим проблемима. Урадићемо пет тренинга до одласка у Пирот, али од тада ћемо бити комплетни и моћићемо да радимо одређене тактичке ствари наменски за утакмицу у Бугарској, али и ону најважнију која нас после чека против Турске", додао је селектор Србије.

Прво место на табели Шесте групе квалификација за ЕП 2024. држи Црна Гора са осам бодова, док је Турска друга са пет. Србија је трећа са три поена, док је Бугарска последња без бодова.

"Криво ми је што неке играчице од којих сам очекивао од самог почетка да буду носиоци (Табак, Ловрић) константно имају проблеме здравствене природе због којих не могу да дају већи допринос. Много пропуштају у свом развоју без тренинга и утакмица које имамо на сваком окупљању. Адаптација на тренера, саиграчице, противника, све то доприноси да се додатно напредује и стиче искуство на другачији начин него што је то случај у клубу", истакао је Брегар.

Селектор Србије је навео да су рукометашице, које су редовне на окупљањима, напредовале у свим сегментима.

"Физичка спрема је на све бољем нивоу, више немамо ситуацију где је пулс на 180 или 200 приликом јачег тренинга или да се не могу издржати јаки тренинзи у низу. Сва похвала за њихов приступ и индивидуални рад поред рада у клубу. Оне најискусније које играју у иностраним клубовима дају велики допринос и помоћ су за млађе играчице. Циљ који смо поставили на почетку, да се пласирамо на ЕП је од круцијалног значаја да се ова селекција развије у конкурентну репрезентацију", закључио је Брегар.

Пласман на ЕП 2024. обезбедиће по две првопласиране селекције из сваке од осам група, као и четири најбоље трећепласиране екипе.

ЕП ће бити одржано од 28. новембра до 15. децембра ове године у Аустрији, Мађарској и Швајцарској.

 

]]>
Thu, 28 Mar 2024 14:04:28 +0100 Рукомет https://www.rts.rs/sport/rukomet/5400457/selektor-rukometasica-uros-bregar-o-zavrsnici-kvalifikacija-za-ep.html
Нови рекорд у броју учесника на Београдском маратону који стартује за месец дана https://www.rts.rs/sport/atletika/5400406/novi-rekord-u-broju-ucesnika-na-beogradskom-maratonu-koji-startuje-za-mesec-dana.html До почетка 37. "Београдског комтрејд маратона" остало је месец дана, саопштили су организатори. Према речима организатора постављен је нови рекорд у броју учесника, а први пут у историји броја тркача ће бити увећан за чак 20 одсто. Предстојећи Београдски маратон је већ и пре старта почео да поставља серију нових рекорда.

"За најмасовнију међународну спортску манифестацију у нашој земљи и догађај са статусом од посебног значаја за Град Београд и највишег националног интереса за Републику Србију, већ сада са сигурношћу може да се каже да ће ове године оборити рекорде по многим параметрима, али и додатно унапредити бројне организационе сегменте", саопштили су организатори.

Према речима организатора већ сада је надмашен рекорд по броју учесника, с обзиром да је пријављено више од 11.500 тркача.

"План је да ускоро затворимо пријаве, чиме бисмо број учесника заокружили на укупно 12 хиљада. Први пут у историји Београдског маратона унапред ће бити испуњена квота учесника, а имаћемо повећање броја тркача за чак 20 одсто", објаснио је директор Београдског маратона Дарко Хабуш.

"Веома нас радује да за све наше трке влада све веће интересовање. То је потврда да тркачкој заједници у читавом региону на стазама пружамо јединствен доживљај. Можемо да најавимо да ћемо ове године имати и изузетно квалитетне елитне трке. Долази нам рекордан број елитних тркача, који се и по квалитету издвајају као никада пре", додао је Хабуш.

Он је навео да се нада да би 28. априла могао да буде оборен рекорд Београдског маратона.

"На улицама Београда очекује се велики окршај такмичара из Кеније и Етиопије и сви се надамо да би 28. априла могао да буде оборен рекорд Београдског маратона, који је постављен још 2006. године и који износи 2:10:54. Међу пријављеним атлетичарима су тркачи који су способни да трку на 42 километра заврше у времену два сата и седам минута", рекао је Хабуш и нагласио да ће међу учесницима бити и најбољи маратонци из Србије и региона, с обзиром да ће ове године трка на 42 километра уједно бити државно првенство и Шампионат Балкана у маратону.

Он је најавио да ће већ од самог старта трка бити приметне новине у организацији.

"Стартови за све трке биће раздвојени. Почетак маратонске трке заказан је за осам часова, полумаратонци стартоваће у 9.30, а трка на 10 километара почеће у 11 часова. Трка задовољства стартоваће у 13 часова. То је учињено по угледу на велике светске маратоне из више разлога. Пре свега због повећаног броја учесника, како бисмо растеретили не само стартну линију, већ и окрепне станице чиме ћемо у великој мери елитне трке учинити ефикаснијим и са организационе стране омогућити све услове за обарање рекорда стазе", објаснио је Хабуш.

Први човек Боградског маратона најавио је и долазак угледних гостију из света трчања који ће бити учесници Спортског форума који ће се другу годину узастопно одржати у склопу Београдског маратона.

Новина је и да ће се целокупан музичко-забавни програм за све посетиоце и учеснике ове године одржати на Тргу Републике. Такође, Хабуш је посебно нагласио да је Београдски маратон још више посвећен друштвеној одговорности.

"Кроз Фондацију 'Хероји Београдског маратона' још једном смо на најефикаснији могући начин конкретизовали нашу хуманитарну активност. У циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, што је један од основних постулата у раду Фондације, обезбеђен је хуманитарни СМС број - 3023, који је у функцији од првог марта. Слањем СМС поруке са садржајем хероји на 3023 донира се 200 динара, а приход је намењен управо побољшању квалитета живота особа са инвалидитетом", закључио је Хабуш.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 13:39:04 +0100 Атлетика https://www.rts.rs/sport/atletika/5400406/novi-rekord-u-broju-ucesnika-na-beogradskom-maratonu-koji-startuje-za-mesec-dana.html
Сферопулос: Имамо тешку мисију пред собом, идемо у Мадрид да дамо све од себе https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400343/janis-sferopulos-izjava-pred-mec-crvene-zvezde-i-real-madrida.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос изјавио да очекује тежак меч против Реала, али је истакао да ће играчи "црвено-белих" дати све од себе на утакмици у Мадриду. Кошаркаши Црвене звезде гостоваће у петак од 20.30 часова екипи Реала у 32. колу Евролиге. Реал је први на табели Евролиге са 25 победа и шест пораза.

"Очекујемо тешку утакмицу, то је један од најтежих мечева који можемо да играмо, јер играмо против првопласираног на табели. Они су актуелни шампиони и ове сезоне су главни фаворити за освајање титуле. Имамо тешку мисију пред собом, али идемо да се боримо. Знамо кога имамо на располагању, идемо тамо да дамо све од себе", рекао је Сферопулос на конференцији за медије у Београду.

Он је истакао да "црвено-бели" морају да одиграју добру одбрану у Мадриду.

"Морамо да играмо добру одбрану, не смемо да дамо Реалу да постигне доста поена и нађе ритам, јер онда би било тешко да и ми наставимо да играмо у таквом ритму", додао је тренер Црвене звезде.

Црвена звезда се налази на 16. месту на табели Евролиге са 11 победа и 20 пораза. "Црвено-бели" су изгубили све шансе за пласман у плеј-ин Евролиге.

"Мислим да је мотивација играча мало тежа, али играмо за Звезду, боримо се за сваку победу. Знамо да наш задатак није лак, али тако ћемо се припремити ментално, да одиграмо добру утакмицу", истакао је Сферопулос.

Црвена звезда ће у Мадриду играти без Николе Топића, Треја Томпкинса и Јага дос Сантоса.

"Топић и Томпкинс неће путовати, јер нису тренирали групно, већ само индивидуално. Тачније, Томпкинс је радио мало са екипом, али и даље без контакта. Јаго такође неће путовати, док остали хоће", навео је тренер Црвене звезде.

Сферопулос је открио да је Топић у последњој фази опоравка од повреде.

"Топић вежба индивидуално са лоптом. Полако ће се вратити тренингу са тимом, прво без, а онда и са контактом. Онда ће бити спреман да заигра", закључио је Сферопулос.

]]>
Thu, 28 Mar 2024 13:21:51 +0100 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5400343/janis-sferopulos-izjava-pred-mec-crvene-zvezde-i-real-madrida.html