РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Mилојевић: Нема опуштања, идемо даље са радом https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433690/milojevic-nema-opustanja-idemo-dalje-sa-radom.html Тренер фудбалера Црвене звезде Владан Милојевић изјавио је да његов тим очекује тежак меч против Младости и позвао је навијаче црвено-белих да дођу у великом броју на дуел са тимом из Лучана. Фудбалери Црвене звезде гостоваће сутра од 18.30 часова у Лучанима екипи Младости у 34. колу Суперлиге Србије, односно у четвртом колу плеј-офа.

"Екипа Младости је апсолутно заслужено у плеј-офу. Испратили смо претходне утакмице тима из Лучана. Растерећени су и увек играју добро и на страни, а поготово када су домаћини. Имају спој изузетних играча, који су доста искусни, али у последње време су представили и пар добрих младих играча. Мислим да су јаки као колектив. Очекује нас тешка утакмица, као и све претходне које смо одиграли", рекао је Милојевић, преноси званични сајт клуба.

Црвена звезда је прошле недеље обезбедила седму узастопну титулу у СЛС.

Црвено-бели се налазе на првом месту на табели плеј-офа СЛС са 84 бодова, док је Младост седма са 43.

"Сви играчи су спремни. Немамо кадровских проблема, видећемо још данас. Имали смо пар дана одмора. Мислим да ће сви бити спремни, питање је само за који састав ћемо се определити", додао је тренер Звезде.

Милојевић је потом послао поруку свим навијачима црвено-белих.

"Поручио бих и овом приликом нашим навијачима да дођу да нас бодре. Без обзира на све, ово је јако битна утакмица. Тако би требало да размишљамо, фокусирани смо. Увек је лепо видети испуњене трибине и да су ту наши навијачи, који нам дају ветар у леђа", истакао је Милојевић.

Он је истакао да се његова екипа неће опустити до краја сезоне иако је обезбедила 35. титулу у историји клуба.

"Када смо математички обезбедили титулу и остварили циљ, на утакмици против ТСЦ, то вече смо се радовали, а затим и мало одморили, то је већ иза нас. У овом тренутку имамо нове циљеве, то сам рекао и играчима. Нема опуштања, идемо даље да радимо. Има пуно ствари које ме интересују, напредак и развој екипе, као и играча појединачно. Мотивисани смо", закључио је Милојевић.

]]>
Tue, 7 May 2024 16:20:04 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433690/milojevic-nema-opustanja-idemo-dalje-sa-radom.html
Марадонина "Златна лопта" на аукцији https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433631/maradonina-zlatna-lopta-na-aukciji.html "Златна лопта", коју је некадашњи аргентински фудбалски репрезентативац Дијего Армандо Марадона добио 1986. за најбољег играча на Светском првенству у Мексику, наћи ће се на аукцији у јуну ове године, саопштила је данас аукцијска кућа Агит,  преноси "Ројтерс". Аукција би требало да буде одржана шестог јуна, а вредност "Златне лопте" још није процењена.

Представници аукцијске куће су објавили да очекују милионе евра од продаје "Златне лопте".

Аргентина је у финалу СП 1986. године победила селекцију Западне Немачке резултатом 3:2. Марадона је добио "Златну лопту" за најбољег играча Мундијала у Мексику. Он је на  СП у Мексику постигао пет голова.

Дијего Армандо Марадона, један од најбољих фудбалера свих времена, преминуо је у новембру 2020. године.

]]>
Tue, 7 May 2024 15:39:57 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433631/maradonina-zlatna-lopta-na-aukciji.html
Нађ: Морамо да почнемо да побеђујемо да бисмо задржали друго место у СЛС https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433376/albert-nadj-izjava-pred-mec-partizana-i-napretka.html Тренер фудбалера Партизана Алберт Нађ изјавио је да "црно-бели" морају почети да побеђују да би задржали друго место у Суперлиги Србије, које води у квалификације за Лигу шампиона. Фудбалери Партизана гостоваће у среду од 16 часова екипи Напретка у 34. колу Суперлиге Србије, односно у четвртом колу плеј-офа

Нађ се пре почетка конференције за медије осврнуо на изјаву коју је дао после пораза од Војводине (2:3) у прошлом колу СЛС.

"Направио сам лапсус, када сам рекао да је пре почетка сезоне било зацртано да будемо други, али све је то било не у нервози, него у некој ситуацији која није била пријатна после пораза од Војводине. Мислио сам на једну ствар, а рекао нешто сасвим друго. Оног момента када смо ушли у плеј-оф и када смо већ имали озбиљан заостатак за Звездом, наравно тај циљ је био да задржимо то друго место, јер нам то доноси излазак у квалификације за ЛШ. Чисто да кажем оно што јесте, јер је било мало неких полемика око тога шта сам рекао", објаснио је Нађ.

Партизан се налази на другом месту на табели плеј-офа СЛС са 70 бодова, док је ТСЦ трећи са 66. Напредак је осми са 39 бодова.

"Играмо против екипе која је много променила у последње време, нови тренер и начин игре. Ми морамо да се базирамо на себе, будемо бржи и агресивнији на средини терена и мислим да смо ту имали доста проблема и хитрије екипе су нам правиле доста већи проблем. Морамо да почнемо да побеђујемо да бисмо задржали место које нам доноси квалификације за ЛШ", истакао је Нађ.

Он је навео да "црно-беле" очекује тешка утакмица у Крушевцу.

"Добро је ако будемо победили. Немојмо да се заваравамо да ћемо имати лак посао, то су играчи који се доказују. Базираћемо се на начин на који ћемо доћи до победе", рекао је тренер Партизана. Нађ је навео да Партизан има кадровских проблема уочи меча у Крушевцу. "У прошлој утакмици смо имали кадровских проблема, имали смо измена. Баждар је имао повреду, Марковић је већ неко време повређен, видећемо да ли ће играти у последње две, три утакмице. Свако ко изађе на терен тражићу да испуне захтеве стручног штаба. Ковачевић се враћа. За сада је Салдања сигуран да не може. Сачекаћу тренинг и одредићу онда путнике, биће промена", додао је Нађ.

Он је истакао да је анализирао меч са Војводином.

"После утакмице имали смо тренинг опоравка. Дотакли смо се ми у стручном штабу шта то није ваљало. У петак ујутру смо погледали неке ствари, после тога смо им дали два дана одмора. Сви су свесни да смо у једној ситуацији у којој нисмо очекивали, пет пораза заредом. Свесни су да морају да поправе неке ствари и никоме од играча не падају теже те ствари. Покушаћемо да се вратимо на победнички пут", нагласио је тренер Партизана.

Нађ је навео да је основни проблем везни ред Партизана.

"Морамо да почнемо да се бранимо од напада, да другачије улазимо у пресинг, знамо када. Основни проблем је наш везни ред, имају много квалитета, али можда би морали да будемо чвршћи, директнији, да освојимо сваку лопту. То нисмо видели против Војводине, свака друга лопта је била у њиховим ногама и врло брзо су радили трансформацију паса. Покушаћемо да осујетимо Напредак и да наше најбоље ствари дотерамо до перфекције. Верујем у екипу и себе", рекао је Нађ.

]]>
Tue, 7 May 2024 11:46:38 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433376/albert-nadj-izjava-pred-mec-partizana-i-napretka.html
Тен Хаг: Ово нисам очекивао, морали смо боље да одиграмо https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433369/ten-hag-o-porazu-mancester-junajteda-od-kristal-palasa.html Менаџер Манчестер јунајтеда Ерик тен Хаг изјавио је да је непријатно изненађен игром свом тима на мечу са Кристал Паласом у 36. колу енглеске фудбалске Премијер лиге, преносе британски медији. Кристал Палас је синоћ на свом терену убедљиво победио Манчестер јунајтед са 4:0.

"Морали смо да одиграмо боље. Играчи, који су били на терену морали су боље. Ово нисам очекивао”, рекао је Тен Хаг на конференцији за медије.

Он је захвалио навијачима "црвених ђавола" на подршци.

"Захвалан сам навијачима. Они су уз нас. Они виде наше проблеме. Морамо да се држимо заједно. А и ми морамо да преузмемо одговорност. Морамо да се исправимо у недељу, да извучемо поуке из ове утакмице и напредујемо", навео је менаџер Манчестер јунајтеда.

Тен Хаг је на крају одговорио на питање да ли је "прави човек" да води Манчестер јунајтед.

"Апсолутно", одговорио је Тен Хаг.

Фудбалери Манчестер јунајтеда се тренутно налазе на осмом месту на табели Премијер лиге са 54 бода.

]]>
Tue, 7 May 2024 11:25:38 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433369/ten-hag-o-porazu-mancester-junajteda-od-kristal-palasa.html
Јокић: Нисмо имали решење за одбрану Минесоте, надам се да ћемо вратити брејк https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433325/jikuc-denver-minesota-nba-plej-of.html Кошаркаш Денвера Никола Јокић изјавио је да његов тим није имао решење за одбрану Минесоте и додао да верује да Нагетси могу да направе преокрет у полуфиналној серији плеј-офа Западне конференције НБА лиге, преносе амерички медији. Кошаркаши Минесоте повели су 2:0 против актуелних шампиона НБА лиге у полуфиналу плеј-офа Запада, пошто су у Денверу победили резултатом 106:80.

Јокић је после утакмице на конференцији за медије одговорио на питање шта га мотивише после два пораза од Минесоте.

"То је добро питање, 'пријатељу'. Можда победе? Да, мислим да је то одговор", рекао је Јокић, коју је утакмицу са Минесотом завршио са 16 поена, 16 скокова и осам асистенција.

Он је рекао да је Минесота одиграла одличну одбрану.

"Целе сезоне играју веома добро, нарочито одбрану. Читава петорка им је врло агресивна, знају шта раде. Тешко је погодити против њих. Надам се да ћемо се борити и да ћемо вратити брејк", навео је Јокић.

Српски кошаркаш је рекао да Минесота није изненадила кошаркаше Денвера.

"Целе сезоне су такви. Нисмо могли да пронађемо лаке позиције за шутеве, док они јесу и погађали су. Ми смо шутирали са само 34 процената реализације из игре. Њихова одбрана нам је проблем, тај тим и како су направљени, где су сви високи и могу да преузимају у дефанзиви...", додао је Јокић.

Минесота је у првом колу плеј-офа Западне конференције НБА лиге елиминисала Финикс 4:0 у серији, док је Денвер био бољи од Лос Анђелес Лејкерса 4:1.

"Ако сте гледали њихову претходну плеј-оф серију против Финикса, они су просто такви, 'улазе у тело', одбрана је њихов адут 'број један'. Сви у петорци су им агресивни, знају шта раде и тешко је погађати против њих", навео је кошаркаш Денвера. Јокић је истакао да верује да његов тим може да дође до преокрета у полуфиналној серији.

"Морамо да одемо тамо и да се боримо. Да покушамо да вратимо серију у Денвер", нагласио је Јокић. Серија се игра на четири победе. Наредна два меча биће одиграна у Минеаполису.

]]>
Tue, 7 May 2024 10:49:38 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433325/jikuc-denver-minesota-nba-plej-of.html
Јокић за РТС: Тешка утакмица, надам се да ћемо вратити серију у Денвер https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433286/nba-denver-minesota-zigic-jokic.html Денвер нагетси нису успели да нађу право решење за одбрану Минесоте и поражени су и у другој утакмици полуфинала западне конференције НБА лиге. Сада имају три дана да се припреме за нови сусрет чији резултат може бити и пресудан за ову серију. Из Денвера известава Александар Жигић. У утакмици у којој је Денвер нагитсима било важна победа, деловало је као да им ништа не полази за руком. Гостујућа екипа поразила је Денвер други пут за редом у полуфиналу западне конференције НБА лиге и добила значајну резултатску и психолошку предност. Резултат је био 106:80 за Минесоту иако један од главних играча Минесоте Руди Гобер није био на паркету јер је отпутовао да види своју принову. 

Тренер Денвера Мајкл Мелоун каже да Минесота имала бољи тренерски и играчки приступ. Једноставно надиграли су нас, морамо да урадимо шта год можемо да будемо бољи на трећој утакмици. Никола Јокић је играо веома добро и имао нови двоцифрени учинак са 16 поена, 16 скокова и осам асистенција. Никола како си ти доживео ову утакмицу?

“Тешка утакмица за нас. Не могу да кажем да су нас изненадили, нису урадили ништа нови. Тешка утакмица за нас нисмо могли да пронађемо лаке шутеве. Они су проналазили лаке шутеве и погађали."

"Шутирали смо 34 посто из игре. То је наравно и њихова одбрана и тај њихов тим где су сви некако дугачки и могу да преузимају. Тако да се надам да ћемо се поправити и да ћемо вратити серију у Денвер“, рекао је Јокић.

Минесота води са 2:0, а даље иде екипа која прва стигне до четири победе. Тако да серија још није готова и Нагитси се спремају за следећи сусрет који се игра у ноћи између петка и суботе у Индијанополис, како и следеће ноћи између недеље и понедељка.

]]>
Tue, 7 May 2024 09:58:17 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433286/nba-denver-minesota-zigic-jokic.html
Денвер опет посрнуо упркос доброј игри Јокића, Минесота остварила и други брејк https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433249/denver-opet-posrnuo-uprkos-odlicnom-jokicu-minesota-ostvarila-i-drugi-brejk.html Тим Минесоте је убедљиво надиграо Денвер са 106:80 и у другој утакмици на гостовању и повео са 2:0 у победама у полуфиналну, а тиму домаћина није била од велике помоћи ни нова добра игра српског центра Николе Јокића који је меч завршио са двоструким двоцифреним учинком. После првог пораза у првој утакмици од Минесоте на свом терену у полуфиналној серији Запада актуелни шампиони НБА лиге нису успели да се опораве ни у другом мечу па су гоети повели са убедљивих 2:0 у серији.

Тим Мајкла Мелоуна је већ у првом делу меча слабом одбраном потпуно препустио иницијативу Минесоти која је потом готово рутински дошла до убедљиве победе.

Ни нова добра игра Николе Јокића који је меч завршио са по 16 кошева и скокова уз 8 асистенција није била домаћинима од велике користи.

Иако је у тиму гостију недостајао француски центар Руди Гобер, који је изостао из састава јер је добио принову, Минесота је сјајно организовала тимску одбрану а у нападу су екипу предводили Карл Ентони Таунс и Ентони Едвардс са по 27 поена.

Захваљујући томе гости су већ у другој четвртини дошли до двоцифрене предности, а домаћини потом нису успевали да се врате у игру, па се до краја само постављало питање са којим ће резултатом изгубити меч.

У тиму Денвера Мајкл Портер Јуниор је постигао 20 поена али је имао далеко више промашаја него обично па им то није било од користи, а Џамал Мареј је одиграо једну од најслабијих утакмица са само осам постигнутих поена уз шут из игре 3/18.

Денвер је тако дошао на корак до испадања из завршне серије и губитка шансе да одбрани титулу.

Трећа утакмица се игра у ноћи између петка и суботе на терену Минесоте а нови пораз Денвера практично би значио и елиминацију, јер се нико никада у историји НБА лиге није вратио после заостатка од 3:0.

]]>
Tue, 7 May 2024 07:51:23 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433249/denver-opet-posrnuo-uprkos-odlicnom-jokicu-minesota-ostvarila-i-drugi-brejk.html
Њујорк надиграо Индијану за вођство у полуфиналу Источне конференције https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433246/njujork-nadigrao-indijanu-za-vodjstvo-u-polufinalu-istocne-konferencije.html Кошаркаши Њујорка надиграли су тим Индијане са 121:117 на свом терену у првој утакмиици и повели у са 1:0 у победама у полуфиналаној серији Истока. У врло неизвесном мечу пресудну улогу у пбедничком тиму одиграо је Џејлен Брансон који је меч завршио са чак 43 постигнута поена. У врло неизвесној утакмици у Медисон Сквер Гардену Индијана је запретила да на гостовању дође до победе али је то одличном игром осујетио Џејлен Брансон наставивши сјајну серију игара у којој је у последњиг шест игара имао просечно по 35 кошева.

Само у последњој четвртини која је одлучила меч Брансон је убацио 21 кош и практично решио победника.

Одличну подршку је имао и од остатка тима. Велику помоћ добио је од Донтеа Дивићенца који је меч завршио са 25 поена и Џоша Харта са учинком од 24 поена, 13 скокова и осам асистенција. Свој допринос дали су и О-Џеј Ануноби и Ајзеј Хартештајн са по 13 поена, четири асистенције и шест, односно девет скокова.

У пораженом тиму најбољи су били Тарнер са 23 и Сјакам са 19 поена.

]]>
Tue, 7 May 2024 06:51:33 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433246/njujork-nadigrao-indijanu-za-vodjstvo-u-polufinalu-istocne-konferencije.html
Сви путеви воде у Берлин - три мајсторице одлучују о путницима на фајнал-фор Евролиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433094/svi-putevi-berlin-tri-majstorica-potnici-fajnaj-for-evroliga.html Уз изузетак Реал Мадрида који је без већих проблема избацио Басконију, преостала три учесника фајнал-фора Евролиге биће позната након мајсторица које се у уторак и среду играју у Атини, Монаку и Барселони. Одмах по завршетку плеј-ина, када је било познато којих осам екипа ће се борити за статус четири најбоље, било је јасно да ће неке од серија бити веома неизвесне.

Међутим, мало ко је могао да претпостави да ће чак три учесника фајнал-фора бити позната тек након петих утакмица и повратака серија на места где су започеле.

Реал је без пораза, након само три меча, први резервисао карте за Берлин и потврдио статус највећег фаворита за освајање такмичења.

Остале серије биле су поприлично изједначене, узбудљиве, препуне преокрета и историјских партија, те се очекује да и мајсторице буду подједнако занимљиве.

Оно што љубитеље Евролиге може да радује, јесте чињеница да су организатори, за разлику од уобичајене праксе, све три утакмице поставили у термине који се не преклапају.

Битка за Атину

Расплет почиње у Грчкој. За уторак од 20.15 заказан је дуел који је донео највише чарки, нервозе и напетости.

Панатинаикос ће у својој "Оака арени" дочекати Макаби, након утакмице у којој је израелски клуб пропустио прилику да избегне пети меч и пут у Атину.

Већ после првог сусрета могло се наслутити да ће серија бити веома неизвесна, чему су умногоме допринела дешавања ван паркета.

Одличном тимском игром, пре свега у одбрани, која их је красила током читаве сезоне, а нарочито кроз четвртфиналну серију - Макаби је успео да у утакмици број један дође до брејка и закомпликује ситуацију.

Није "зеленима" помогла ни одлична поентерска партија Лесора, ни дабл-дабл Костаса Слукаса, што је било довољно да прве две фигуре атинског клуба изађу у први план.

Прво је тренер грчког клуба Ергин Атаман одржао конференцију за медије у свом стилу, рекавши да ће се повући са места стручног штаба уколико његов тим не оде у плеј-оф.

Веома су незадовољни у табору Панатинаикоса били на судије које су директно окривили за пораз, па су издали и саопштење након меча у ком су навели да Евролига фаворизује изралески тим због сукоба у тој земљи.

Ситуација је додатно добила на значају појављивањем власника Панатинаикоса Димитриса Јанакопулоса на другој утакмици, што не би било чудно да то није био његов први долазак у "Оака арену" након више од две године када су мечеви Евролиге у питању.

Слукасова партија каријере у том мечу била је довољна за изједначење и нешто мирнији пут у Београд, где је Макаби током готово читавог тока сезоне био домаћин.

Одсуство веће подршке навијача - одређени број присталица "поноса Израела" присуствовао је мечевима у хали "Александар Николић" - поново се није одразило на игру Макабија који се одлично привикао на услове у некадашњем "Пиониру".

Екипа Одеда Каташа славила је и у трећем мечу када је у први план искочио Џош Нибо и нашла се веома близу пласмана на фајнал-фор, први пут после 2014. године када су и дошли до последње титуле.

Међутим, нова добра партија Слукаса, уз сјајан поентерски учинак Кендрика Нана, била је довољна за ново изједначење и пети меч у ком ће Панатинаикос бити фаворит.

Управо се Слукас уз Нана издвојио као играч од ког ће највише зависити, макар према његовим речима, Атаманова судбина.

Са друге стране, Лоренцо Браун је одиграо четири одлична меча у којима је колико је то могуће надоместио изостанак Вејда Болдвина који се повредио у завршници прве утакмице и питање је да ли ће бити спреман за мајсторицу.

Јанакопулос је непланирано постао главна звезда и нема сумње да ће бити присутан и на петом мечу. Пушење у хали, расправа са судијама, гест нуђења новца којим је алудирао на њихову наводну поткупљивост, али и наручивање хране током утакмице у Београду учинили су контроверзног бизнисмена првом фигуром серије, што није од неке претеране користи.

Због тога би, како за такмичење, тако и за гледаоце, најбоље било да се у првом плану нађу кошаркаши две екипе. Квалитета имају и веше него довољно.

Трилер на Азурној обали

Трећи учесник фајнал-фора биће познат у среду, након дуела Монака и Фенербахчеа који је заказан за 19.00 часова.

Као и у претходном случају, већ након прве утакмице било је јасно да пети меч не изгледа толико нереално.

Након велике борбе, продужетка и преокрета, Фенер је уз одличне партије Најџела Хејс-Дејвиса и Ника Калатеса, али и огроман допринос Нејта Сестине успео да дође до брејка.

Мучио се Монако са процентима шута за три, нарочито онда када је то било важно, због чега је упао у неочекиван проблем.

Ипак, већ у другом мечу, проценти шута споља тима Саше Обрадовића су се поправили, што је било довољно за тесну победу након преокрета у последњој деоници.

У првом мечу у Турској није било готово нимало узбуђења, а Фенер је поприлично лако тријумфовао и деловало је да се ближи путу у Берлин, што су његови навијачи потврдили својом кореографијом на четвртом мечу који је поприлично одударао од претходна три сусрета.

Играло се на изузетно мали број поена, а играчи су били поприлично нервозни, чему је додатно допринела стандардно узаврела атмосфера која је кулминирла по завршетку дуела из ког је Монако успео да изађе као победник.

Нешто већа смиреност и концентрација у завршници преломили су меч у корист француске екипе чији играчи су по последњем судијском звиждуку нападнути од стране домаћих навијача, али до озбиљних последица на срећу није дошло.

Фенербахче је кажњен новчано, а серија је враћена на Азурну обалу.

Досадашње мечеве обележила је маестрална одбрана Калатеса на Мајку Џејмсу који је упркос већ виђеном МВП признању поприлично спутан у четвртфиналу.

Због тога се Монако ослонио на друга решења, а предњачи Ели Окобо који је преузео на себе решавање тешких ситуација којих је било много, имајући у виду чврсту одбрану тима Шарунаса Јасикевичијуса.

Литвански тренер до сада није успео да пронађе играча који би био константа претња по кош француске екипе, али има више него довољно опција од којих свака може прорадити када то буде најпотребније.

Због тога је поприлично тешко одредити фаворита за пролаз даље, иако би одлазак било које од две екипе на фајнал-фор био у потпуности заслужен.

Последњи путник 

Четврти и последњи учесник завршног турнира у Берлину биће познат након дуела Барселоне и Олимпијакоса који ће се одиграти у среду у "Блауграни" са почетком у 21.00.

Барселона је благи фаворит због предности домаћег терена која се током година показала као веома важна, што међутим само по себи није довољно да се отпише борбени Олимпијакос.

Прошлогодишњи финалсти су већ на почетку серије показали због чега је испуштено друго место на крају регуларног дела представљало велики кикс за Барсу.

Олимпијакос је након велике борбе у мечу који су обележили изузетно ниски проценти шута за три поена две екипе успео да слави и направи злата вредан брејк, имајући у виду предност коју носи њихов домаћи терен.

У другом сусрету који је морала да добије, Барса је тријумфовала без већих проблема, делимично и због приступа гостију који нису били толико заинтересовани за потенцијални дупли брејк, већ су се фокусирали на мечеве на домаћем паркету.

Такав приступ им се обио о главу већ у првом мечу у "Дворани мира и пријатељства". Барса је након продужетка успела да врати брејк и дође у ситуацију да већ у Пиреју обезбеди пласман у Берлин.

Одлично је екипа Рођера Гримуа распоређивала поене у прва три сусрета, а изненађење за Олимпијакос представљале су врло добре партије Џабарија Паркера који је већ у својој првој сезони у Европи показао да може бити лидер у важним мечевима.

Међутим, након две везане победе, деловало је да Барселону не занима претерано да покуша да серију оконча у четири утакмице. Олимпијакос их је у мечу број четири победио са 34 поена разлике, постигавши притом рекордан број поена (53) када су полувремена у нокаут фази у питању.

Серија је на тај начин враћена у Барселону на мајсторицу којом ће бити решено питање последњег путника у Берлин.

Важан фактор за Олимпијакос у том мечу биће минутажа и расположење српског центарског тандема који чине Филип Петрушев и Никола Милутинов.

Петрушев је на сва четири меча био веома запажен, нарочито поентерски, што је био изненађујући фактор за шпански тим. Што се Милутинова тиче, његова минутажа је била углавном лимитирана услед скорог повратка након повреде. Међутим, Милутинов је у четвртом дуелу показао колики значај има за екипу, нарочито када је контрола скока у питању, те не би било изненађење уколико би у одлучујућем сусрету добио нешто већу прилику.

Оно што је сигурно јесте да ће меч бити веома напет, а следећи логику по којој су прва и трећа утакмица игране на један посед - очекује се спектакл.

]]>
Tue, 7 May 2024 05:55:50 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433094/svi-putevi-berlin-tri-majstorica-potnici-fajnaj-for-evroliga.html
Партизан у "Морачи" тражи пролаз у финале АБА лиге, Будућност се бори за "мајсторицу" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433070/partizan-u-moraci-trazi-prolaz-u-finale-aba-lige-buducnost-se-bori-za-majstoricu.html Кошаркаши Партизана од 18.00 у хали "Морача" играју други дуел полуфиналне плеј-оф серије АБА лиге против Будућности. Ток меча можете пратити из часа у час на нашем порталу. Партизан на једну победу до повратка у финале регионалног такмичења.

Црно-бели су у тријумфу у претходном дуелу 78:67 показали интервале одличне игре и пада кад му време није било - у самом финишу. Искобељали су се и после недељу дана одмора, празника и припрема одлазе у Подгорицу.

Управо је тријумф у "Морачи" 89:83 у 25. колу донео тиму Жељка Обрадовића другу позицију у доигравању и самим тим предност у овом дуелу.

Партитанови играчи не знају за пораз у Подгорици од плеј-оф серије у сезони 2021/22, кад је Владимир Мицов тројком донео славље Будућности 72:71. Препуне трибине и "врела" атмосфера се подразумевају, Будућност се максимално узда у свог "шестог играча" у виду присутног аудиторијума.

“Квалитети обе екипе су познати. Свесни смо да морамо бити на нивоу ако мислимо да добро одиграмо овај меч и да прођемо у велико финале”, изјавио је тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић пред овај сусрет.

"Наравно, неће бити лако, неуобичајено је то што смо имали велики број дана између прве и друге утакмице. Надам се да је екипа спремна, да ћемо пробати да дамо све од себе и да ћемо одиграти што бољу утакмицу", додао је Обрадовић.
 
У случају егала 1-1, "мајсторица" се игра 10. маја у Београду. Ток меча можете пратити из часа у час на нашем порталу.

 
]]>
Tue, 7 May 2024 05:54:50 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433070/partizan-u-moraci-trazi-prolaz-u-finale-aba-lige-buducnost-se-bori-za-majstoricu.html
Звезда гостује код Меге за финале АБА лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433192/crvena-zvezda-mega-polufinale-aba-lige-.html Кошаркаши Меге и Црвене звезде од 20 часова у Хали спортова "Ранко Жеравица" играју други меч полуфинала АБА лиге. Ток меча из часа у час можете пратити на нашем порталу. Кошаркаши Црвене звезде победили су убедљиво екипу Меге 103:73 у првој утакмици полуфинала АБА лиге. Црвено-бели су водили од првог до последњег минута.

Мечу у "Пиониру" претходио је минут ћутања поводом годишњице трагичних догађаја у школи Владислав Рибникар и селима Дубона и Мало Орашје.

А кошаркаши оба тима загревали су се у мајицама на којима је била посвета преминулим ученицима.

Сферопулос: Против Меге нас очекује другачији дуел од оног у "Пиониру"

Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос изјавио је да црвено-беле очекује другачији дуел у односу на први, и да морају да буду фокусирани и максимално концентрисани.

"Пред нама је друга утакмица полуфиналне серије против екипе Меге и очекује потпуно другачији дуел у односу на онај који смо одиграли на нашем терену. Морамо да будемо фокусирани и максимално концентрисани током читаве утакмице, да играмо нашу игру и испоштујемо план", рекао је Сферопулос, преноси званични сајт клуба.

Поред изостанка Плавшића, у екипи Меге изостајаће и Стефан Миљеновић који се повредио у финишу треће деонице у претходном дуелу.

У последњих 10 дуела, Звезда је тријумфовала осам пута, док је Мега уписала две победе. 

Мега је поред Партизана једини српски клуб који је уписао победу против црвено-белих. Екипу Марка Бараћа у тој утакмици предводио је Стефан Миљеновић са 16 поена.

Полуфинална серија се игра на две победе, утакмица почиње од 20 часова, а њен ток можете пратити на нашем порталу.

]]>
Tue, 7 May 2024 05:53:01 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433192/crvena-zvezda-mega-polufinale-aba-lige-.html
Тражи се први финалиста Лиге шампиона - Дортмунд брани гол предности против ПСЖ-а https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433047/prvi-finalista-liga-sampiona-dortmund-brani-gl-prednosti-psz.html Фудбалери ПСЖ-а дочекаће Борусију из Дортмунда у другом мечу полуфинала Лиге шампиона. Утакмица почиње у 21.00, а најзанимљивије детаље и промену резултата можете пратити на нашем порталу. Борусија након победе у првом мечу са голом вишка путује у Париз и нада се бољем резултату у односу на претходно гостовање на "Парку принчева" из септембра претходне године.

Екипа Едина Терзића ће покушати да направи изненађење и пласира се у своје прво финале након 2013. године када их је Бајерн зауставио и спречио да дођу до своје друге титуле првака Европе. 

Са друге стране, ПСЖ на ново учешће у финалу чека четири године. Парижани за сада немају ниједан трофеј елитног европског такмичења у својим витринама, а у једином финалу до сада су такође изгубили од Бајерна.

Одличан први меч Дортмунда

Дортмунд је првој утакмици на домаћем терену показао да није залутао међу четири најбоље екипе. Нарочито је то било видљиво у првом полувремену при нерешеном резултату када су домаћи били бољи ривал, што им се исплатило у 35. минуту када је Никлас Филкриг постигао, испоставиће се, једини погодак на мечу.

Немац је осим поготка током читавог меча мучио штопере гостију својим сјајним кретњама и разигравањем саиграча и биће највећа претња по гол Ђанлуиђија Донаруме у реваншу.

Одличан меч одиграо је и Џејдон Санчо који је подсетио фудбалски свет због чега је Манчесетер Јунајтед својевремено издвојио грдан новац како би га довео у своје редове.

ПСЖ је у другом полувремену очекивано био бољи ривал, имао је иницијативу и више прилика, али није успео да пронађе пут до гола поред веома добро организоване одбране домаћина.

Међутим, ПСЖ је у четвртфиналу већ показао да је у стању да стигне заостатак из првог меча. Тада су после пораза на домаћем терену надиграли Барселону у гостима, те би сада требало да имају за нијансу лакши посао, с обзиром на то да се реваш игра на њиховом терену.

Луис Енрике ће ипак имати нешто више проблема од свог колеге, макар када је састављање тима у питању.

Осим Лукаса Ернандеза, који је на претходном дуелу са Дортмундом доживео повреду колена због које ће пропустити и Европско првенство, Шпанац неће моћи да рачуна ни на Преснела Кимпембеа и Лаивина Курзаву. У екипи Дортмунда се од важнијих играча неће наћи Себастијан Алер, док је Карим Адејеми упитан.

Мотив више за обе екипе

Одавно је већ познато да је Килијан Мбапе челницима ПСЖ-а саопштио одлуку да од следеће године више неће носити дрес клуба из главног града Француске.

Светски спортски медији су га већ преселили у Реал Мадрид и деловало је да је ствар већ решена, те да се само чека фотографија са Флорентином Перезом и дресом "краљевског клуба".

Међутим, напредак Парижана у Лиги шампиона бацио је приче о французовом одласку у сенку и раширио трачеве о потенцијалном останку, уколико се дође до првог трофеја Лиге шампиона у историји клуба.

Мбапе је већ сада најбољи стрелац ПСЖ-а у историји такмичења и без премца најважнији фудбалер екипе у претходних сезона и нема сумње да би његов одлазак проузроковао велике промене унутар самог клуба.

Освајање "ушатог трофеја" стога ће представљати додатни мотив за цео тим, било да то буде у својству испраћаја или разлога да Француз остане у Паризу.

Додатни мотив имаће и Дортмунд, чији ће дугогодишњи капитен и највернији играч напустити клуб на крају сезоне, без обзира на расплет у њеној завршници.

Марко Ројс је више од деценију синоним за верност у свету фудбала и симбол једне од најбољих генерацију у историји клуба из Дортмунда.

Остао је у клубу упркос бројним понудама које је имао, гледајући на десетине својих саиграча и добрих пријатеља како одлазе, а неке од њих је дочекао широм раширених руку и када су се враћали.

Када је Лига шампиона у питању, најбољи је стрелац и играч са највише утакмица у историји Борусије, због чега одлазак који је најавио након последњег меча у сезони додатно добија на значају.

Статус једне од највећих легенди клуба могао би још само да подебља трофеј намењен освајачу Лиге шампиона, због чега ће његови саиграчи имати додатан мотив да га се домогну.

Претходни сусрети

Два тима су се пре првог полуфиналног меча већ састајала ове сезоне и то у групној фази.

У првом мечу ПСЖ је на домаћем терену славио са 2:0 головима Мбапеа и Ашрафа Хакимија.

Дуел у Дортмунду завршен је без победника, а стрелци су били Адејеми и Ворен Заире-Емери.

Пре тога су се састали у осмини финала 2020. године када је ПСЖ прошао даље након што је победом од 2:0 код куће надоместио заостатак од једног гола из Дортмунда.

]]>
Tue, 7 May 2024 05:53:36 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433047/prvi-finalista-liga-sampiona-dortmund-brani-gl-prednosti-psz.html
Виктор Вембањама руки године у НБА лиги https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433241/viktor-vembanjama-najbolji-novajlija-u-nba-ligi.html Кошаркаш Сан Антонио спарса и први пик са драфта 2023. проглашен је за најбољег новог играча у претходној сезони. Француз је изгласан једногласно, пошто је добио свих 99 гласова.

Вембањама је у претходној сезони просечно постизао 21,4 поена по утакмици, хватао је 10,6 скоква и делио 3,9 асистенција.

Кошаркаш Сан Антонија имао је и 3,6 болкираних шутева по мечу, па је због ове статистичке категорије и у конкуренцији за најбољег дефанзивца сезоне.

Занимљиво је да је уз Манутеа Бола једини руки који је водио лигу у блокадама откако се мери ова статистичка категорија.

Вембањама је трећи високи кошаркаш Спарса који је освојио ово признање. Пре њега су то учинили Дејвид Робинсон и Тим Данкан.

]]>
Tue, 7 May 2024 02:10:43 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433241/viktor-vembanjama-najbolji-novajlija-u-nba-ligi.html
Митровић темпира форму за ЕП, нови погодак у победи Ал Хилала https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433217/mitrovic-tempira-formu-za-ep-novi-pogodak-u-pobedi-al-hilala.html Фудбалери Ал Хилала савладали су у гостима после преокрета били бољи од Ал Ахлија 2:1. Александар Митровић се на другом мечу узастопно уписао у стрелце. Домаћи тим је повео у 30. минуту када је Ал-Бурајкан дочекао одбитак у шеснаестерцу и лопту лако спровео у мрежу Боноа.

Ал Хилал је од тог тренутка преузео потпуну доминацију на терену, али до полувремена није успео да дође до поравнања.

Митровић је гол постигао у 52. минуту на асистенцију Малколма, који је потом у 89. минуту донео потпуни преокрет гостију.

 Свих 90 минута одиграо је Сергеј Милинковић-Савић.

]]>
Mon, 6 May 2024 22:32:15 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433217/mitrovic-tempira-formu-za-ep-novi-pogodak-u-pobedi-al-hilala.html
Даниловићева убедљива против Рахимове https://www.rts.rs/sport/tenis/5433156/danilovic-lako-poslednje-kolo-kvalifikacije-masters-rim.html Српска тенисерка Олга Даниловић пласирала се у последње коло квалификација за мастерс у Риму победом над Рускињом Камилом Рахимовом резултатом 2:0, по сетовима 6:2 и 6:0. Меч је трајао сат времена и 24 минута.

У првом сету Даниловићева је након пропуштене брејк лопте у првом гему, одузимала сервис противници у петом и седмом гему, те поприлично лако дошла до вођства.

Други сет протекао је у потпуној доминацији српске тенисерке која је без изгубљеног гема дошла до другог сета, победе и пласмана у последње коло.

Тамо је очекује сусрет са бољом из дуела између Канађанке Кларе Тусон и Аустралијанке Астре Шарме.

]]>
Mon, 6 May 2024 18:32:25 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5433156/danilovic-lako-poslednje-kolo-kvalifikacije-masters-rim.html
Сферопулос: Против Меге нас очекује другачији дуел од оног у "Пиониру" https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433136/sferopulos-koncentracija-fokus-crvena-zvezda-mega-aba-liga.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос изјавио је да црвено-беле очекује другачији дуел у односу на први, и да морају да буду фокусирани и максимално концентрисани на другој утакмици полуфинала плеј-офа регионалне АБА лиге против екипе Меге. Црвена звезда је победила Мегу 103:73 у првој утакмици полуфинала плеј-офа АБА лиге.

Полуфинална серија се игра на две победе, а други меч је на програму у уторак од 20.00 часова у Хали спортова "Ранко Жеравица".

"Пред нама је друга утакмица полуфиналне серије против екипе Меге и очекује потпуно другачији дуел у односу на онај који смо одиграли на нашем терену. Морамо да будемо фокусирани и максимално концентрисани током читаве утакмице, да играмо нашу игру и испоштујемо план", рекао је Сферопулос, преноси званични сајт клуба.

Кошаркаш Звезде Немања Недовић је истакао да је његов тим испоштовао све договоре у првој утакмици.

"Мислим да ће Мега изаћи са много више енергије сада. Неће бити комплетни, не знам каква је ситуација са Плавшићем, али знам да Миљеновић неће играти. Ја му овом приликом желим брз опоравак јер је имао сјајну сезону до сада. Ако будемо опет на максимуму и ако одрадимо што тренер буде тражио од нас, мислим да неће бити проблема. Ми поштујемо све оно што су урадили ове сезоне. Али знамо где смо и да смо фаворити. Јасно је да идемо на победу", истакао је Недовић.

Кошаркаш Звезде Треј Томпкинс је навео да Мега има добар тим.

"Мега је добар тим, млад и пун талента, гладни су добрих резултата. Морамо увек бити спремни на све што се може десити, али све док радимо свој посао и бринемо о нашој игри верујем да ће све бити како треба", додао је Томпкинс.

У другом полуфиналу плеј-офа АБА лиге играју Партизан и Будућност.

"Црно-бели" су славили у првом мечу 78:67, а друга утакмица биће одиграна у уторак од 18.00 сати у Подгорици.

]]>
Mon, 6 May 2024 18:32:25 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433136/sferopulos-koncentracija-fokus-crvena-zvezda-mega-aba-liga.html
Гаврило Пајовић: Проблема између Партизана и Будућности нема и никада их није било https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433141/gavrilo-pajovic-problema-izmedju-partizana-i-buducnosti-nema-i-nikada-ih-nije-bilo.html Спортски директор Будућности Гаврило Пајовић изјавио је данас да су судије направиле велики број грешака на првом мечу полуфинала плеј-офа регионалне кошаркашке АБА лиге против Партизана и истакао да не постоји проблем између два клуба. Партизан је 30. априла на свом терену победио Будућност 78:67 у првој утакмици полуфинала плеј-офа АБА лиге.

Будућност је после тог меча објавила неколико саопштења у којима је истакла да је незадовољна суђењем.

Полуфинална серија АБА лиге се игра на две победе, а други меч је на програму у уторак од 18 часова у Подгорици.

"Атмосфера на утакмицама између Будућности и Партизана без обзира да ли се игра у Београду или Подгорици је увек онаква, каква би требало да буде. У питању је права спортска атмосфера. Позивам наше навијаче да буду коректни, да навијају фер и спортски. Морам да нагласим да ми нисмо имали никаквих проблема у Београду, имали смо сјајан амбијент, а на комплетну атмосферу је утицао апел тренера Партизана Жељка Обрадовића. Очекујем заиста спортски спектакл у мечу који следи", рекао је Пајовић за РТЦГ.

Он је истакао да је Будућност упутила примедбе на критеријум суђења и на грешке које су направљене.

"Односи између Партизана и Будућности нису поремећени саопштењима која смо објавили. Показали смо зашто смо незадовољни. Циљ није да правимо притисак, него да констатујемо грешке и да утичемо на људе који се баве суђењем и делегирањем, да се не играју са угледом Будућности и угледом АБА лиге, која мора да напредује и расте у свим сегментима, да професионално и одговорно раде свој посао. Проблема између Партизана и Будућности нема и никада их није било", закључио је Пајовић.

]]>
Mon, 6 May 2024 18:08:13 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433141/gavrilo-pajovic-problema-izmedju-partizana-i-buducnosti-nema-i-nikada-ih-nije-bilo.html
Међедовић у последњем колу квалификација за мастерс у Риму https://www.rts.rs/sport/tenis/5433107/medjedovic-poslednje-kolo-kvalifikacije-masters-rim.html Српски тенисер Хамад Међедовић победио је Аргентинца Уга Карабелија резултатом 2:0, по сетовима 7:6 (7:1) и 6:2 и пласирао се у последње коло квалификација за мастерс у Риму. Меч је трајао сат и 36 минута.

У првом сету оба тенисера су по два пута правила брејк, те је он решен у тај-брејку у ком је Међедовић био поприлично убедљив, дошавши до вођства од 1:0 у сетовима.

Други сет је српски тенисер одиграо много боље и у прва два сервис гема противника је направио по брејк и на крају веома убедљиво дошао до победе и проласка даље.

У наредном мечу чији ће улог бити пласман у главни део жреба, Међедовић ће играти са победником дуела између Џефрија Волфа и Бернабеа Мираљеса.

]]>
Mon, 6 May 2024 16:52:31 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5433107/medjedovic-poslednje-kolo-kvalifikacije-masters-rim.html
Црвена звезда прославила крсну славу Ђурђевдан https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433101/crvena-zvezda-slava-djurdjevdan-proslava.html Фудбалски клуб Црвена звезда прославио је крсну славу, Свети великомученик Георгије - Ђурђевдан у Централној ложи стадиона Рајко Митић у Београду. У саопштењу се наводи да су догађају присуствовали чланови управе Црвене звезде, генерални директор Звездан Терзић, председник Светозар Мијаиловић, оперативни директор Марко Петровић, као и директор Омладинске школе Никола Јелић. Код кошаркаша ту хе био и Небојша Човић.

"Звездине легенде су такође традиционално увеличале славу клуба. Ломљењу славског колача су присуствовали чланови стручног штаба на челу са шефом - Владаном Милојевићем, као и капитен Александар Драговић уз саиграче. Свештенство из Храма Светог Саве - отац Драган Шовљански и протођакон Младен Ковачевић су у просторијама нашег стадиона уз молитву испоштовали славске обичаје", наводи се на званичном сајту клуба.

Црвена звезда је на поклон добила икону од свештенства Храма Светог Саве.

]]>
Mon, 6 May 2024 16:55:33 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433101/crvena-zvezda-slava-djurdjevdan-proslava.html
Крунићева у Риму спасила три меч лопте и пласирала се у последње коло квалификација https://www.rts.rs/sport/tenis/5433097/krunic-rim-spas-tri-mec-lopte-plasman-poslednje-kolo-kvalifikacija.html Спрска тенисерка Александра Крунић савладала је Кинескињу Жоушан Баи са 2:1, по сетовима 2:6, 7:5 и 6:2 и пласирала се у последње коло квалификација за мастерс у Риму. Меч је трајао један сат и 54 минута.

Кинеска тенисерка је много боље започела меч, направивиши два брејка у прва два сервис грема Крунићеве, након чега је поприлично лако повела са 1:0 у сетовима.

У петом гему другог сета је Баи поново одузела сервис српској тенисерки и деловало је да ће то бити довољно да дође до победе.

Међутим, Крунићева је прво у десетом гему након три спашене меч лопте узвратила брејком да би у наредном сервис гему противнице направила нови брејк и изједначила резултат.

У трећем гему последњег сета Кинескиња је поново направила брејк, али јој је Крунићева до краја чак три пута одузела сервис и пласирала се у последње квалификационо коло.

Тамо ће играти са Рускињом Алиаксандром Саснович.

]]>
Mon, 6 May 2024 17:12:05 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5433097/krunic-rim-spas-tri-mec-lopte-plasman-poslednje-kolo-kvalifikacija.html