РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Амерички милијардер Ден Фридкин постаје већински власник Евертона https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538804/americki-milijarder-den-fridkin-postaje-vecinski-vlasnik-evertona.html Инвестициона група "Фридкин", која је у власништву америчког милијардера Дена Фридкина, постаће нови већински власник Евертона, саопштио је енглески фудбалски клуб. Садашњи власник Евертона Фархад Мошири и група "Фридкин" потврдили су да су постигли договор о условима продаје клуба.

Трансакцију морају да потврде Премијер лига, Фудбалска асоцијација Енглеске и Управа за финансијско понашање.

"Задовољство нам је што смо постигли договор да постанемо власници овог легендарног фудбалског клуба. Фокусирани смо на обезбеђивање неопходних одобрења за завршетак трансакције. Радујемо се што ћемо обезбедити стабилност клубу", саопштила је Инвестициона група "Фридкин", која је власник и италијанског фудбалског клуба Рома.

Фудбалери Евертона се тренутно налазе на последњем месту на табели Премијер лиге са само једним освојеним бодом.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 18:30:48 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538804/americki-milijarder-den-fridkin-postaje-vecinski-vlasnik-evertona.html
Вечити дерби број 174 - Максимовић пре Лековића, почињу и Натхо и Захид https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5538537/veciti-derbi-broj-174---maksimovic-pre-lekovica-pocinju-i-natho-i-zahid.html Фудбалери Партизана и Црвене звезде састају се у деветом колу Суперлиге Србије. Утакмица почиње у 19.00 часова, а најзанимљивије детаље са 174. вечитог дербија можете пратити на нашем порталу. Mon, 23 Sep 2024 18:08:56 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5538537/veciti-derbi-broj-174---maksimovic-pre-lekovica-pocinju-i-natho-i-zahid.html Родри покидао лигаменте колена и завршио сезону https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538634/rodri-pokidani-ligamenti-koleno-zavrsena-sezona.html Шпански фудбалер Родри покидао је предње укрштене лигаменте колена, пренела је Марка. Према писању шпанског листа, прегледи након утакмице са Арсеналом у петом колу Премијер лиге показали су да је Шпанац претрпео једну од најтежих спортских повреда, због чега са не терен неће враћати до краја сезоне.

Родри је после једног дуела у казненом простору "тобџија" уочи корнера остао на земљи и након дугог указивања помоћи је у 21. минуту напустио терен шепајући.

Шпанац се недавно опоравио од повреде због које је пропустио неколико утакмица Ситија на почетку сезоне.

Сити је иначе успео да извуче бод против Арсенала поготком Џона Стоунса у дубоккој надокнади.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 17:37:57 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538634/rodri-pokidani-ligamenti-koleno-zavrsena-sezona.html
Пех за пехом - Радукану због повреде стопала не игра на турниру у Пекингу https://www.rts.rs/sport/tenis/5538585/radukanu-zbog-povrede-stopala-ne-igra-na-turniru-u-pekingu.html Британска тенисерка Ема Радукану саопштила је да због повреде стопала неће играти на предстојећем турниру у Пекингу. Откако је 2021. подигла пехар Ју-Ес опена и постала прва квалификанткиња у историји тениса која је освојила гренд слем титулу, Ема Радукану мучи муку са повредама.

Британска тенисерка је на друштвеним мрежама објавила да је током тренинга у Сеулу истегла лигаменте стопала.

"То значи да нећу играти у Пекингу, али се надам да ћу се вратити такмичењима што пре", написала је Радукану на друштвеној мрежи Икс.

Британка је тренутно 54. тенисерка света.

Турнир у Пекингу се игра од 25. септембра до 6. октобра.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 17:31:57 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5538585/radukanu-zbog-povrede-stopala-ne-igra-na-turniru-u-pekingu.html
Директор КК Дубаи: Успели смо, драго ми је што је први меч био са Звездом https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5538531/direktor-kk-dubai-uspeh-prvi-mec-zvezda.html Спортски директор КК Дубаи Дејан Камењашевић рекао је да није било лако за кратак период направити структуру клуба, као и да му је драго што је екипа прву утакмицу одиграла против Црвене звезде. Дубаи је од ове сезоне члан АБА лиге, а у првом мечу победио је Звезду, актуелног шампиона, резултатом 86:84.

"Звезда ја за нас као братски клуб, подржали су нас да уђемо у АБА лигу и веома нам је драго што смо прво њих угостили у нашој велелепној Кока-Кола Арени", изјавио је Камењашевић за Тањуг.

Према његовим речима, пред екипом Дубаија је још много рада, али веома је важно што су сада дефинитивно на кошаркашкој мапи.

"Атмосфера је била добра, показали смо да имамо и паркет и кошеве и неке навијаче које још увек морамо да учимо како да навијају, имамо и тим и такмичили смо се. Такође, мислим да је за нас добро што нам је Звезда дошла у првом колу, реално сад нам је била највећа шанса да победимо јер су они још у неком почетку, још се траже као тим, имају 16 играча", додао је Камењашевић.

Истакао је и да ће Дубаију бити потребно време за уигравање.

"Звезда је екстремно добар тим, направљен за Топ 8 Евролиге, имамо огромно поштовање према њима. Опет, са друге стране ми смо практично играли без два врло битна играча - Бертанса који се на самом почетку повредио, а видели смо какав је шутер, док је Ајзеа Тејлор тек потписао и још не зна да ли је пошао или дошао. Кад се уиграмо, не само 12 играча, него и сви ми из стафа, све ће бити боље и боље", истакао је Камењашевић.

Искористио је прилику да се захвали на подршци руководству АБА лиге, затим руководећим структурама града Дубаија, "Кока-Кола Арени", свима који су помогли да би клуб сада био ту где јесте.

"Потрудили смо се да будемо добри домаћини, тако ће да буде и када буду долазили сви остали клубови. Сигурно, потребно је још пуно да учимо, много ствари да исправимо, мање у спортском делу, али ми смо ту да останемо. Стално понављам, ми смо позитивна спортска прича, било је доста манипулација и лажи откад смо почели са овим пројектом, али сада су сви видели да је ова прича позитивна за све", додао је спортски директор Дубаија.

На крају, прокоментарисао је могућност играња у Еврокупу, односно Евролиги.

"Сад се зна ко смо, прича се о нама, о атмосфери, о тиму и предстоји нам пут где је потребно да градимо темеље једне здраве франшизе, клуба који желимо да постоји дуго. Желимо да се такмичимо, да напунимо ову дворану која је једна од најбољих на свету сигурно и за сваку лигу значи много и онда ћемо видети у којим ћемо лигама играти, које ће постојати, које неће, јер сви знамо да се у наредне две године може много тога променити у европској кошарци. Ми већ имамо понуде из различитих лига, видели сте колико је овде атрактивно. Желимо са свима да сарађујемо, али за љубав и рат увек је потребно двоје", закључио је Камењашевић.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:26:03 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5538531/direktor-kk-dubai-uspeh-prvi-mec-zvezda.html
Тер Штеген на операцији због руптуре лигамената десног колена https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538495/ter-stegen-na-operaciji-zbog-rupture-ligamenata-desnog-kolena.html Голман и капитен фудбалера Барселоне Марк тер Штеген задобио је потпуну руптуру тетиве десног колена и биће данас подвргнут хирушком захвату, саопштио је шпански клуб. Тер Штеген је повреду доживео у недељу на утакмици шестог кола шпанске лиге против Виљареала, тренер Барселоне Ханси Флик морао је да га замени у 45+3. минуту.

Фудбалери Барселоне победили су Виљареал резултатом 5:1 и налазе се на првом месту шпанске лиге са 18 бодова.

Немачки голман је у Барселону дошао 2014. године, за то време је одиграо 289 утакмица.

Тер Штеген је за репрезентацију Немачке забележио 42 наступа.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:00:32 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538495/ter-stegen-na-operaciji-zbog-rupture-ligamenata-desnog-kolena.html
Делегација ФСС у Хумској: Терен испуњава услове за утакмицу https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5538088/delegacija-fss-u-humskoj-teren-ispunjava-uslove-za-utakmicu.html Терен на "Стадиону Партизана" испуњава услове за одигравање "вечитог дербија" после оштећења, објавио је ФСС на друштвеним мрежама. Терен на "Стадиону Партизана" оштећен је дан пред "вечити дерби" са Црвеном звездом.

Партизан је у свом саопштењу истакао да се ради о акцији организованих криминалаца, те да ће објавити имена починилаца уколико органи реда и мира то не учине до 15 часова.

Представници одговорних тела у српском фудбалу су извршили инспекцију и увидели да је терен у довољно добром стању да се утакмица одигра.

"Делегацијe Фудбалског савеза Србије и Заједнице фудбалских клубова Супер и Прве лиге Србије, које су предводили директор такмичења Александар Пивић и члан Комисије за стадионе, безбедност и сигурност, Владимир Ковачевић, заједно са представницима Партизана и Црвене звезде, обишле су у понедељак пре подне стадион у Хумској и извршиле контролу терена, који је током викенда претрпео одређена оштећења.

У извештају Комисије констатује се да терен испуњава услове за одигравање утакмица у оквиру Mozzart Bet Супер лиге Србије, а самим тим и вечерашњег дуела између ФК Партизан и ФК Црвена звезда.

Инспекцији терена присуствовали су Небојша Аврамовић и Живко Шљукић испред ФК Партизан, односно Горан Негић и Стефан Дичић испред ФК Црвена звезда.

Дерби сусрет 9. кола домаћег шампионата игра се вечерас, са почетком у 19 сати", пише у саопшењу.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:16:45 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5538088/delegacija-fss-u-humskoj-teren-ispunjava-uslove-za-utakmicu.html
Тони Поповић нови селектор фудбалске репрезентације Аустралије https://www.rts.rs/sport/fudbal/5538094/toni-popovic-novi-selektor-fudbalske-reprezentacije-australije.html Фудбласки стручњак Тони Поповић нови је селектор репрезентације Аустралије. Поповић ће на клупи наследити Грејема Арнолда, који је смењен због лоших резултата у квалификацијама за Светско првенство 2026. године.

"Изузетно сам почаствован што сам добио прилику да водим Аустралију као главни тренер. То је велика одговорност и дубоко сам захвалан на прилици. Ово је несумњиво привилегија коју не схватам олако. Поверење које сам добио ме мотивише да дам све од себе у овој улози", рекао је Поповић.

Садашњи тренер, а некадашњи одбрамбени фудбалер,  за репрезентацију Аустралије одиграо је 58 утакмица на којима је постигао осам голова.

Аустралија се после два кола налази на петом месту од шест селекција у групи Ц азијских квалификација за СП.

Следећу утакмицу Аустралија ће одиграти 10. октобра против Кине, а пет дана касније гостоваће Јапану.

 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:21:35 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5538094/toni-popovic-novi-selektor-fudbalske-reprezentacije-australije.html
Тријумф Спартака и Црвене звезде у Купу Србије https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5538078/rcanje-kup-srbije-spartak-crvena-zvezda.html Рвачи Спартака из Суботице и рвачице београдске Црвене звезде победници су Купа Србије за 2024. годину. На Завршном турниру који је одржан у Обреновцу уз беспрекорну организацију РК Посавина, учествовало је чак 24 екипе и укупно 190 такмичара и такмичарки. У мушкој конкуренцији велика борба за трофеј водила се између Спартака, зрењанинског Пролетера и Крагујевца, које су предводили наши трофејни репрезентативци - Себастијан Нађ, Мате Немеш и Александар Комаров.

Колико је било неизвесности, најбоље сведочи податак да су две борбе одлучиле ко ће освојити велики прелазни пехар. Урош Крстин је донео пресудну победу Спартаку у дуелу против Александра Симовића из Крагујевца, а Марко Супић из Пролетера је у категорији до 130кг изгубио у финалу против искусног Немање Павловића из Новог Сада и тако оставио свој клуб без важних бодова.

 На крају Спартак је тријумфовао са укупно 125 бодова, Пролетер је био други са 116, док је треће место припало Крагујевцу са 87 бодова.

Што се тиче девојака, убедљиву победу је однела Црвена звезда која је прво место освојила са 115 бодова. Друго место припало је Партизану са 50 бодова, док је трећа била екипа Змајева из Петровца на Млави.

 За најбољег такмичара проглашен је Александар Комаров из Крагујевца, а титула најбоље рвачице припала је Емилији Јаковљевић такође из Крагујевца. За најбољег тренера проглашен је тренер суботичког Спартака Стојан Штефанек, а за најбољег судију изабран је Марко Иветић.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 12:06:31 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5538078/rcanje-kup-srbije-spartak-crvena-zvezda.html
Фонсека: Интеру одавно нека екипа није задала толико проблема https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538045/paolo-fonseka-inter-milan-serija-a.html Тренер фудбалера Милана Паоло Фонсека изјавио је да је његова екипа била храбра и да је заслужено победила Интер. Фудбалери Милана победили су у недељу Интер резултатом 2:1, у мечу петог кола Серије А, а гости су до тријумфа дошли голом Матеа Габије у 89. минуту.

"Утакмица је била важна. Милан није славио у дербију две године, а морали смо и да подигнемо форму пред наставак сезоне. Играчи су били храбри, па смо заслужено победили. Одавно нека екипа није оволико проблема правила Интеру", рекао је после меча тренер Фонсека, преносе италијански медији.

Медији у Италији су пре меча писали да је утакмица против Интера последња прилика за Фонсеку, после лоших резултата на почетку сезоне.

"Не читам и не слушам шта се све пише и говори. Важно ми је да видим да играчи верују у наше идеје. Они су заслужни за победу. Знамо да морамо да напредујемо", казао је Португалац. Милан ће у петак дочекати Леће у мечу шестог кола Серије А.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 11:03:51 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5538045/paolo-fonseka-inter-milan-serija-a.html
Цедевита Олимпија: Данеу у добром стању, без тежих последица https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537987/cedevita-olimpija-daneu-u-dobrom-stanju-bez-tezih-posledica.html Учесник АБА лиге Цедевита Олимпија огласила се поводом здравственог стања играча Жиге Данеуа, након тешког пада на мечу са ФМП-ом у Железнику. Словеначки играч Жига Данеу, иначе унук легендарног Ива Данеуа, доживео је тежак пад на утакмици са Железником, после којег је на носилима изнет са паркета, уз потпуни мук у дворани.

Дуго су чланови оба тима, судије и малобројни гледаоци на трибинама у Железнику са великом бригом у очима посматрали како медицински тим пружа помоћ кошаркашу Цедевита Олимпије.

Клуб се огласио и истакао да је са Данеуом све у реду.

"После јучерашњег пада у мечу са ФМП-ом, Жига Данеу је током ноћи обавио прегледе који су показали да ударац није оставио теже последице, а да је Жигино здравствено стање добро. У данашњим раним јутарњим сатима Жига је већ био у хотелу са осталим саиграчима. По доласку у Љубљану биће додатно прегледан код клупског лекара", пише у објави Цедевите Олимпије.

Гости из Љубљане су поражени са 75:62.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 10:33:24 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537987/cedevita-olimpija-daneu-u-dobrom-stanju-bez-tezih-posledica.html
Олга Даниловић напредовала за седам позиција на ВТА листи, Ига Швјонтек и даље прва https://www.rts.rs/sport/tenis/5537998/danilovic-vta-lisa.html Најбоље рангирана српска тенисерка Олга Даниловић напредовала је за седам позиција и на објављеној ВТА листи заузима 97. место са 704 бода. Ига Швјонтек и даље на првој позицији. После Даниловићеве, другорангирана српска тенисерка Лола Радивојевић напредовала је за једно место и тренутно је 229. тенисерка света са 312 бодова. Александра Крунић је за четири позиције боље рангирана него прошле недеље и сада је 267. играчица на ВТА листи са 254 бодова.

Наталија Стевановић је 287. тенисерка света, док је Дејана Радановић 292. играчица на ВТА листи.

Пољакиња Ига Швјонтек се и даље налази на првом месту листе са 10.885 бодова, док је Белорускиња Арина Сабаленка друга са 8.716 поена.

Американка Џесика Пегула је на трећој позицији са 6.220 бодова, Елена Рибакина из Казахстана задржала је четврто место, док је Италијанка Јасмин Паолини и даље пета тенисерка света.

Следе Американка Коко Гоф, Кинескиња Ћинвен Џенг и Ема Наваро. Американка Данијел Колинс и Чехиња Барбора Крејчикова напредовале су за по једно место и сада су на деветом, односно 10. месту на листи.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 10:40:15 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5537998/danilovic-vta-lisa.html
АТП листа - Ђоковић четврти, пад Кецмановића https://www.rts.rs/sport/tenis/5537970/atp-lista---djokovic-cetvrti-pad-kecmanovica.html Српски тенисер Новак Ђоковић задржао је четврто место на најновијој АТП листи, која је објављена данас, док је први и даље Италијан Јаник Синер. Италијан на првом месту АТП листе има 11.180 бодова, Немац Александар Зверев је други са 6.875, док је Шпанац Карлос Алкараз и даље трећи са 6.690 поена.

Ђоковић је на четвртој позицији АТП листе сакупио 5.560 бодова. 

Руски тенисери Данил Медведев и Андреј Рубљов задржали су пето и шесто место на АТП листи, а следе Американац Тејлор Фриц, Пољак Хуберт Хуркач, Норвежанин Каспер Руд и Бугарин Григор Димитров.

Што се тиче осталих српских тенисера, Миомир Кецмановић је назадовао за једну позицију и сада је 54. играч на АТП листи са 945 бодова.

Душан Лајовић је 68. тенисер света са 791 бодом. Ласло Ђере је на 113. месту АТП листе са 516 бодова, док је Хамад Међедовић 135. тенисер света са 440 поена.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 09:56:41 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5537970/atp-lista---djokovic-cetvrti-pad-kecmanovica.html
Кошаркаши Звезде због "техничких проблема" авиона касне са повратком из Дубаија https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537950/kosarkasi-zvezde-zbog-tehnickih-problema-aviona-kasne-sa-povratkom-iz-dubaija.html Кошаркаши Црвене звезде због "техничких проблема" са авионом касне са повратком из Дубаија у Београд. Ове непредвиђене околности не би требало да поремете ритам рада црвено-белих. Црвено-бели, са којима су и извештачи Танјуга, јутрос у седам часова по српском времену требало је да крену за Београд, али су непосредно уочи полетања морали да напусте авион и кренуће другим летом.

Звезда је јуче на старту АБА лиге поражена од дебитанта у лиги Дубаија са 86:84.

Тренер Јанис Сферопулос свакако није планирао вечерас да екипа тренира, тако да ове непредвиђене околности не би требало да поремете ритам рада српског и АБА шампиона.

]]>
Mon, 23 Sep 2024 09:11:15 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537950/kosarkasi-zvezde-zbog-tehnickih-problema-aviona-kasne-sa-povratkom-iz-dubaija.html
Голф све популарнији код Срба у Чикагу: Хоћемо да будемо као Новак и Јокић https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5537911/golf-sve-popularniji-kod-srba-u-cikagu-hocemo-da-budemo-kao-novak-i-jokic.html Сада већ традиционачни годишњи српски голф турнир у Чикагу привлачи све више играча јер привлачи све веће интересовање у нашој дијаспори. О атмосфери да зеленим теренима крај Чикага извештава дописник РТС-а Александар Жигић. Други годишњи голф турнир на теренима клуба "Балморал вудс“ у месту Крит на самој граници Илиноиса и Индијане, јужно од Чикага, привукао је 150 учесника, што је био и максимални капацитет. Ово је истовремено и фестивал Српске православне цркве Свети Никола из чикашког насеља Лајнос.

“Имамо много више голфера него прошле године и ове године смо додали да је и фестивал, све у једном. Има много више породица и деце“, рекла је Кики Добрашиновић, суорганизатор турнира.

Кључну улогу у свему имају и специјална возила којима се играчи превозе између 18 рупа. 

“Ипак у голфу нисмо најбољи, али лако смо почели да играмо голф, специјално овде у Америци“, констатовао је Ђорђе Ђурђевић.

Учесници турнира су нам у изјавама открили многе занимљиве детаље о овом спорту. Да је смиреност једна од тајни која доприноси доброј игри.

Саговорници су истакли да се понекад најбољи договори направе на голф теренима и да ће Срби да буду у голфу као што су сада наш Новак Ђоковић у тенису и Никола Јокић у кошарци.

Наравно крај терена припремљена је и врехунска храна, од јагљећег печења до свадбарског купуса. У Америци преко 25 милиона људи игра голф, а како стоје ствари, голф постаје све популарнији спорт и у овдашњој српској заједници. 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 08:48:08 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5537911/golf-sve-popularniji-kod-srba-u-cikagu-hocemo-da-budemo-kao-novak-i-jokic.html
Утакмица која значи више од резултата – Звезда да заборави Бенфику, Партизан за излазак из кризе https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537195/utakmica-vise-od-rezultat-zvezda-partizan-derbi.html Фудбалери Партизана и Црвене звезде састају се у деветом колу Суперлиге Србије. Утакмица почиње у 19.00, а најзанимљивије детаље са 174. вечитог дербија можете пратити на нашем порталу. Први овосезонски вечити дерби долази у лошем тренутку за обе екипе, које ће покушати да победом дођу до пре свега психолошког подстрека за изазове који следе.

Партизану је победа резултатски важнија, имајући у виду да већ заостају осам бодова за највећим ривалом, уз додуше утакмицу мање.

Звезда са друге стране има готово максималан учинак у првенству, али је претходне недеље забележила пораз од Бенфике у првом мечу у Лиги шампиона.

Упркос томе што се игра у Хумској, Звезда ће имати улогу фаворита и евентуална победа црно-белих би представљала право изненађење.

Партизан у новој кризи

Иако су серијом лоших резултата завршили претходну сезону, фудбалери Партизана су успели да се домогну другог места и обезбеде пласман у квалификације за Лигу шампиона.

Међутим, неколико месеци касније, Партизан је продужио своју неславну серију и постао прва екипа која је испала из квалификација за сва три европска такмичења.

Резултати нису били ништа бољи ни у домаћем шампионату, те се екипа Александра Станојевића после осам кола налази на седмом месту.

Након победа над Напретком, Јединством и Железничаром, црно-бели су ремизирали са ИМТ-ом и Војводином, а пораз од ОФК Београда био је довољан да се потврди резултатска криза у којој се Партизан налази.

Велики број промена, пре свега када је играчки кадар у питању, које су се наставиле и када је сезона почела значајно су отежале посао Станојевићу, који за сада није успео да изгради идентитет екипе.

Стога би победа у дербију била од великог значаја за Партизан, ком је потребна варница како би заборавили кошмаран почетак сезоне.

Звезда вида ране после Бенфике

Главни циљ за сезону 2024/25, Црвена звезда је испунила већ у августу, када је успела да прође Боде Глимт и пласира се у прву фазу Лиге шампиона.

Када је домаће првенство у питању, црвено-бели су били готово савршени, изгубивши само два бода против Младости. Осим тога, једино је Раднички 1923. успео да намучи Звезду која је рутински излазила на крај са ривалима у осталим дуелима.

Међутим, Звезда неће у превише добром расположењу дочекати вечити дерби, с обзиром на пораз од Бенфике у првом мечу у оквиру Лиге шампиона. Црвено-бели су одиграли добар меч, али су их јефтине грешке коштале бољег резултата, који ће морати да потраже у дербију.

Осим тога, Огњен Мимовић је на дуелу против португалског тима повредио метатарзалну кост и неће бити на располагању Владану Милојевићу у наредних четири до шест недеља. Ситуацију погоршава чињеница да Звезда нема природну замену на позицији десног бека, а Милојевић ће морати и да мисли на то ко ће преузети улогу другог бонуса.

Ипак, црвено-бели су на папиру много квалитетнији тим и важиће за фаворита, без обзира на то којих 11 играча истрчи на терен. Треба напоменути да Звезда има и значајно дужу клупу, што би могло нарочито да дође до изражаја у каснијим фазама утакмице.

Досадашњи дуели

Црвено-бели су до сада славили 68 пута, у 57 наврата је било нерешено, док је Партизан забележио 48 победа. Звезда је била ефикаснији ривал, постигавши 239 голова у односу на 204 гола колико су постигли играчи Партизана.

Дербији су се у чак 29 наврата завршавали 1:1, што је и најчешћи исход фудбалске светковине. Најбољи стрелац са 13 голова је бивши Партизанов центарфор Марко Валок, а када суиграчи који и даље носе дресове вечитих у питању, истиче се Бибрас Натхо са три постигнута поготка.

Претходне сезоне су се екипе састале четири пута – три сусрета у шампионату и један у полуфиналу купа – а Звезда је била успешнија са две победе. Партизан је славио у првом дуелу, док је на другом било нерешено.

Симовић дели правду

Новак Симовић биће главни судија на вечитом дербију. Њему ће помагати Никола Ђоровић и Милош Симовић, док је за четвртог судију одређен Ненад Минаковић.

У ВАР соби седеће Павле Томић и Урош Стојковић.

Симовићу ће то бити седми вечити дерби, а исход након претходних шест је изједначен. Обе екипе су оствариле по две победе када је арбитар из Ловћенца делио правду, а два пута је било нерешено.

Девето коло Суперлиге Србије:

Субота:
Чукарички - Јединство Уб 2:1
ТСЦ - Нови Пазар 5:2
Напредак - Младост Лучани 1:2

Недеља:
ИМТ - Војводина 0:3
Раднички Ниш - Спартак 3:2
Железничар - ОФК Београд 0:1

Понедељак:
Раднички 1923 - Текстилац 17.00
Партизан - Црвена звезда 19.00

]]>
Mon, 23 Sep 2024 16:59:35 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537195/utakmica-vise-od-rezultat-zvezda-partizan-derbi.html
ФМП упропастио Митровићев деби на клупи Цедевита Олимпије, утакмица у сенци тешког пада Жиге Данеуа https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537866/fmp-cedevita-olimpija-aba-liga-prvo-kolo.html Кошаркаши ФМП-а победили су у Железнику Цедевита Олимпију резултатом 75:62 у првом колу регионалне АБА лиге. Екипа ФМП-а нову сезону АБА лиге започела је изузетном партијом и изненађујућом победом над Цедевита Олимпијом, којом је Звездану Митровићу приредила кошмаран деби на клупи тима из Љубљане.

Након изједначене прве четвртине (21:20), гости су до полувремена стекли седам поена предности (33:40), али је ФМП одиграо атомски трећи период, који је решио у своју корист резултатом 26:8.

Није се разиграни тим Саше Никитовића задовољио са залихом од 11 поена пред улазак у последњих 10 минута игре, па је четврти период отворио серијом 9:0 и први пут умакао на великих плус 20 - 68:48.

Угасила се већ тада и последња нада затечених гостију, који су до краја дуела успели само да упристоје пораз.

Као да то није довољно велик проблем за "змајеве", 23 секунде пре последњег звука сирене, када је питање победника већ одавно било решено, млади Жига Данеу је доживео стравичан пад на главу, после којег је на носилима изнет са паркета, уз потпуни мук у дворани.

Дуго су чланови оба тима, судије и малобројни гледаоци на трибинама у Железнику са великом бригом у очима посматрали како медицински тим пружа помоћ кошаркашу Цедевита Олимпије, уз подршку и наду да ће унук некадашњег репрезентативца Југославије проћи без тежих последица.

Најефикаснији у победничком тиму био је Данило Тасић са 23 постигнута поена, док је 18 убацио Стојановић. Госте је предводио Девин Робинсон са 18 поена, а двоцифрен је био још само Јака Блажић са округло 10.

ФМП ће у наредном колу бити гост Меге, док ће Цедевита Олимпија у престоници Словеније дочекати екипу Дубаија.

Раније данас, Црвена звезда је изгубила на гостовању у Дубаију, док је Мега победила Крку у Новом Месту. У среду Партизан дочекује чачански Борац, а Спартак из Суботице ће деби у АБА лиги имати у четвртак против Студентског центра у Подгорици.

АБА лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 69:87

Субота:
Сплит - Игокеа 79:74
Морнар Бар - Будућност 51:98

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 86:84
Крка - Мега 70:80
ФМП - Цедевита Олимпија 75:62

Среда:
Партизан - Борац 19.00

Четвртак:
Студентски центар - Спартак Суботица 19.00

]]>
Sun, 22 Sep 2024 23:59:33 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537866/fmp-cedevita-olimpija-aba-liga-prvo-kolo.html
Војводина убедљива против ИМТ-а, Раднички у Нишу бољи од Спартака https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537850/superliga-srbije-deveto-kolo-vojvodina-imt.html Фудбалери Војводине победили су у Лозници екипу ИМТ-а резултатом 3:0 у утакмици деветог кола Суперлиге Србије, док је Раднички из Ниша на свом терену савладао суботички Спартак са 3:2. Војводина је доминантно надиграла ИМТ на гостовању у Лозници и уписала други узастопни тријумф у Суперлиги Србије.

Двоструки стрелац за тим из Новог Сада био је Кејлеб Сери у 52. и 69. минуту, док је Полетановић погодио из пенала у 65.

ИМТ је одолевао током првих 45 минута фудбала, али што Војводина није успела у првом, јесте у другом полувремену и то чак три пута у размаку од 15 минута.

Гости су до предности дошли у 52. минуту. Бамиделе је упутио сјајан пас, Сери је изашао сам на голмана и рутински гађао поред њега за 0:1.

Десет минута касније, Бамиделе је шутирао, а његов чувар је руком изблокирао ударац. После асистенције из ВАР собе, судија је показао на белу тачку. Одговорност је преузео Полетановић и био миран.

Питање победника решено је у 69. минуту, када је Сери пошао у соло продор. Ослободио се двојице чувара и прецизним ударцем други пут савладао Вуклиша, некадашњег голмана Војводине, за недостижних и коначних 0:3.

Други тријумф у шампионату Србије нанизао је и нишки Раднички, који у последњих пет кола има четири победе и само један пораз. Нишлије су пред својим навијачима надиграле суботички Спартак са 3:2. ОФК Београд је у Панчеву савладао Железничар са 1:0.

Девето коло Суперлиге Србије:

Субота:
Чукарички - Јединство Уб 2:1
ТСЦ - Нови Пазар 5:2
Напредак - Младост Лучани 1:2

Недеља:
ИМТ - Војводина 0:3
Раднички Ниш - Спартак 3:2
Железничар - ОФК Београд 0:1

Понедељак:
Раднички 1923 - Текстилац 17.00
Партизан - Црвена звезда 19.00

]]>
Sun, 22 Sep 2024 22:08:43 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537850/superliga-srbije-deveto-kolo-vojvodina-imt.html
"Дерби дела Мадонина" после шест узастопних пораза припао Милану https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537861/derbi-dela-madonina-posle-sest-uzastopnih-poraza-pripao-milanu-.html Фудбалери Милана савладали су у гостима Интер са 2:1 у 240. "дербију дела Мадонина" у оквиру петог кола италијанске Серије А. Милан је овим тријумфом прекинуо низ од шест пораза у великом дербију Италије.

"Росонери" су боље ушли у меч. На почетку су у потпуности контролисали стање на терену, а иницијативу су крунисали поготком америчког репрезентативца Кристијана Пулишића који је матирао Сомера у 10. минуту.

Славље навијача Милана трајало је до 28. минута када је Лаутаро Мартинез после пар дриблинга пред шеснаестерцем упослио Димарка који је рутински савладао Мењона са пар метара.

Тирам је у 42. минуту озбиљно запретио Милану, али је шут који је кроз ноге прошао Томорију успео да заустави голман росо-нера.

Прву озбиљнију прилику у другом делу имали су гостујући фудбалери у 64. минуту. Леао је пробио по левој страни, лопта је дошла до Рајндерса који је опалио, али је Сомер поново био сигуран.

Интер је од тог тренутка преузео иницијативу па се константно играло на страни Милана док росо-нери нису повукли контру у 75. минуту. Тами Абрахам повукао је неколико метара, имао је отворене Леаа и Пулишића, додао је Португалцу иако је Пулишић био у бољој позицији, а Рафаел је шутирао право у Сомера.

Само два минута касније, Рејндерс је послао одличну лопту у простор, Ејбрахам је изашао пред гол Интера, али је шутирао поред.

Иницијатива Милана исплатила се у 89. минуту када је Габија највише скочио након центаршута Рејндерса из слободног ударца. Укључио се из другог плана и из трка је закуцао лопту у мрежу Сомера.

Српски репрезентативац Страхиња Павловић довио је прилику у првом минуту надокнаде чиме је Фонсека зацементирао прилаз голу.

Серија А, пето коло:

Петак:
Каљари - Емполи 0:2
Верона - Торино 2:3

Субота:
Венеција - Ђенова 2:0
Јувентус - Наполи 0:0
Лече - Парма 2:2

Недеља:
Фјорентина - Лацио 2:1
Монца - Болоња 1:2
Рома - Удинезе 3:0
Интер - Милан 1:2
Аталанта - Комо 20.45

]]>
Sun, 22 Sep 2024 22:49:10 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537861/derbi-dela-madonina-posle-sest-uzastopnih-poraza-pripao-milanu-.html
Мега у гостима боља од Крке https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537855/kk-mega-krka-novo-mesto-aba-liga.html Кошаркаши Меге савладали су Крку у Новом Месту са 80:70 у утакмици првог кола регионалне АБА лиге. Кошаркаши Меге победом су започели такмичење у новој сезони АБА лиге.

Домаћин је боље отворио утакмицу, после првих 10 минута игре водили су 19:16, али је Мега у наредном периоду одлучила победника.

Добром одбраном, изабраници Марка Бараћа лимитирали су екипу Крке на свега четири поготка из 15 покушаја из игре, што им је на полувремену донело предност од шест поена - 39:33.

У наставку су играли сигурно, повећавајући предност до самог краја.

Најефикаснији у саставу Меге били су Михаило Петровић са 19, Филип Јовић и Андрија Јелавић са по 14, Коста Кондић са 12 поена.

Код Крке, Тајлер Персон је постигао 21, Јан Шпан 13, Миха Церквеник осам поена.

АБА лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 69:87

Субота:
Сплит - Игокеа 79:74
Морнар Бар - Будућност 51:98

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 86:84
Крка - Мега 70:80
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

Четвртак:
Студентски центар - Спартак Суботица 19.00

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:52:36 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537855/kk-mega-krka-novo-mesto-aba-liga.html