РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Надал о форми и пензији: Пре месец дана ми је било незамисливо да ћу играти https://www.rts.rs/sport/tenis/5434801/nadal-o-formi-i-penziji-pre-mesec-dana-mi-je-bilo-nezamislivo-da-cu-igrati.html Шпански тенисер Рафаел Надал је на конференцији за медије пред старт турнира у Риму навео да је оптимистичан по питању своје форме. Надалов пут до повратка на Ролан Гаросу не иде тако глатко, услед пораза у раним фазама турнира у Барселони и Риму.

"Провео сам неколико дана код куће одмарајући се после Мадрида, дошао сам у Рим и могао сам да тренирам. Узбуђен сам што ћу играти овде, где имам незаборавне тренутке. Ово ми је трећи турнир заредом и то су добре вести. Морам да наставим да га гледам из дана у дан, али сам задовољан како се осећам ”, изјавио је Надал на конференцији за медије.

"Бик са Мајорке" се осећа добро.

"Добар је тренутак иако резултати нису добри. Уживам у игри. Срећан сам што радим оно што радим. Када причам о пензији, то није зато што више нисам срећан што играм или се не осећам довољно конкурентним. Ради се о чињеници да моје тело није било способно да игра недељама заредом, није било способно да дозволим себи да тренирам и уживам у тренингу из дана у дан“, појашњава Шпанац.

"Моја еволуција није иста сваки дан. Чак и после Барселоне, имао сам тешких тренутака у Мадриду. Чак и овде првог дана. Али у општој перспективи, линија иде навише, без сумње. Дакле, да, срећан сам што сам ту где сам данас, јер ми је пре месец дана било скоро немогуће да помислим да бих могао да играм у Барселони, па у Мадриду, а сада да будем овде у Риму“, прокоментарисао је он.

Осим тога, говорио је о таласу повреда који је оставио турнир без Италијана Јаника Синера и Шпанца Карлоса Алкараза.

"Повреде су увек биле ту. То је истина. Разумем да је за вас чињеница да Јаник не игра овде страшна вест, посебно с обзиром на то како игра ове године. Ако желимо да разговарамо о томе зашто се људи повређују, кажем то врло јасно: када гурнете своје тело до крајњих граница, на крају се повредите. Када тенис постаје све бржи, ви се повредите. Када већи део године играте на тврдим теренима и подлоге су тврђе за тело, можете се повредити. То је једноставан одговор“, изјавио је он.

"Пропустио сам много важних турнира, веома важних у мојој каријери због повреда. Као играч, не можете се жалити на то. Прихватате оно што се дешава. Наставиш. Ако се повредиш, мораш се добро опоравити“, присећа се Надал и враћа на младе асове.

"Они су млади. Имаће много прилика да играју у Риму и имаће много успеха овде. Нема драме. Турнир ће опстати и без Карлоса и Јаника који су данас супер важни играчи за било који догађај. Посебно за Италију, јер Јаник не игра овде после свега што данас представља у овој земљи, мислим да је то страшна вест. Чак и за мене, као гледаоца, као његовог колегу, јако сам тужан због њега јер заслужује да игра овде. Желим њему и Карлосу, наравно, све најбоље и надам се да ћу их срести на Ролан Гаросу“, рекао је Надал.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:54:54 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5434801/nadal-o-formi-i-penziji-pre-mesec-dana-mi-je-bilo-nezamislivo-da-cu-igrati.html
Како ће игра фудбалера Енглеске и Шкотске на Еуро 2024 утицати на рад пабова https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434789/kako-ce-igra-fudbalera-engleske-i-skotske-na-euro-2024-uticati-na-rad-pabova.html Пабови у Британији ће моћи да продуже радно време до 1 ујутро ако Енглеска или Шкотска прођу у полуфинале Европског првенства у фудбалу овог лета у Немачкој, саопштила је британска влада. Немачка је домаћин Еура 2024, полуфинале ће се одржати у уторак 9. јула и среду 10. јула, а финале у недељу 14. јула. Већина пабова у Британији се затвара до 23 сата, али министри могу да издају наредбу о повећању радног времена да би се обележиле прилике од "изузетног националног значаја".

Министар унутрашњих послова Џејмс Клеверли рекао је да ће овај потез ''омогућити пријатељима, породицама и заједницама да се састају дуже'' како би гледали како њихова нација побеђује, преноси Скај њуз.

Правило укључује Енглеску и Велс, док ће Шкотска и Северна Ирска независно донети одлуку.

Овај потез долази након консултација крајем прошле године како би се помогло угоститељској индустрији, која је тешко погођена растућим ценама енергије и кризом трошкова живота.

Предлог о увођењу ове промене наћи ће се данас пред парламентом, како би се обезбедило довољно времена за расправу и усвајање пре почетка турнира.

Влада Велике Британије је раније одгодила затварање пабова за краљевска венчања, краљичин 90. рођендан 2016. године, Светско првенство 2014. и последње финале Еура 2021. године.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:39:54 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434789/kako-ce-igra-fudbalera-engleske-i-skotske-na-euro-2024-uticati-na-rad-pabova.html
Британски тенисер Енди Мареј враћа се на терен 18. маја у Женеви https://www.rts.rs/sport/tenis/5434753/britanski-teniser-endi-marej-vraca-se-na-teren-18-maja-u-zenevi.html Британски тенисер Енди Мареј враћа се на терен 18. маја у Женеви, саопштено је на сајту турнира у том швајцарском граду. Британац је због повреде чланка коју је задобио на мастерсу у Мајамију паузирао од марта месеца. Организатори турнира из серије 250 објавили су да су двоструком олимпијском и троструком гренд слем шампиону уручили "вајд кард".

Турнир у Женеви игра се од 18. до 25. маја, а од познатијих тенисера учествоваће Норвежанин Каспер Руд и Американци Бен Шелтон, Тејлор Фриц и Томи Пол.

Мареј (36) ће тако имати један припремни турнир пред старт Ролан Гароса на којем није играо од 2020. године.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:17:34 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5434753/britanski-teniser-endi-marej-vraca-se-na-teren-18-maja-u-zenevi.html
Почела аукција за Mесијеву салвету - почетна цена 350.000 евра https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434756/pocela-aukcija-za-mesijevu-salvetu---pocetna-cena-350000-evra.html Салвета на којој је потписан први уговор Леа Месија са Барселоном иде на аукцију ове среде у Лондону са почетном ценом од 300.000 фунти (348.000 евра). Салвета, која датира из децембра 2000. године, када је Меси имао само 13 година, представља незваничан уговор са Барселоном, а плавом оловком ју је потписао тадашњи спортски директор Каталонаца Карлес Решак.

Овај предмет, који је у поседу аргентинског агента Орасија Гађолија, биће понуђен на онлајн аукцији куће "Бонамс", која га је последњих месеци излагала у Паризу, Њујорку и Лондону. Аукција ће трајати од 8. до 17. маја.

Од момента потписа Карлеса Решака на овој салвети креће једна од најблиставијих каријера у историји спорта.

За 17 година у првом тиму Барселоне (2004-2021), Меси је освојио 34 трофеја и чак седам пута је освојио "Златну лопту".

После је уследило годину дана у ПСЖ-у, па селидба у МЛС лигу где брани боје Интер Мајамија.

]]>
Wed, 8 May 2024 15:34:33 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434756/pocela-aukcija-za-mesijevu-salvetu---pocetna-cena-350000-evra.html
Селектори женске и мушке кошаркашке репрезентације Шпаније продужили уговоре https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434651/selektori-zenske-i-muske-kosarkaske-reprezentacije-spanije-produzili-ugovore.html Селектори женске и мушке кошаркашке репрезентације Шпаније, Мигел Мендез и Серђо Скариоло, продужили су уговоре до краја Олимпијских игара 2028. године. Како је саопштено на сајту Кошаркашког савеза Шпаније (КСШ), Мендез и Скариоло су тако "ставили на папир" договор који су претходних недеља направили са новом председницом КСШ Елисом Агилар. Обојица ће наставити са радом и у следећем олимпијском циклусу.

Мигел Мендез (57) је на клупу Шпанкиња сео 2021. године, а прошле године је довео екипу до финала Европског првенства у ком је поражен од Белгије.

Скариоло (63) је Шпанце водио од 2009. до 2012, а на место селектора поново је сео 2015. године. Са "црвеном фуријом" је освојио Светско првенство 2019, Европска првенства 2009, 2011, 2015. и 2022, сребро на Олимпијским играма у Лондону (2012), и бронзе на ОИ у Рио де Жанеиру (2016) и на Европском првенству 2017. године.

]]>
Wed, 8 May 2024 14:11:35 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434651/selektori-zenske-i-muske-kosarkaske-reprezentacije-spanije-produzili-ugovore.html
Четворица српских рвача у Истанбулу траже визу за Олимпијске игре https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5434579/cetvorica-srpskih-rvaca-u-istanbulu-traze-vizu-za-olimpijske-igre.html Четворица српских рвача у грчко-римском стилу, Георги Тибилов, Виктор Немеш, Михаил Каџаја и Борис Петрушић, учествоваће од 9. до 12. маја у Истанбулу на завршном турниру светских квалификација за Олимпијске игре. У завршној рунди квалификација за Игре у Паризу пријављено је око 600 рвача из 75 земаља света, у сва три олимпијска стила (грчко-римски, слободни и рвање за жене), а биће подељене укупно 54 олимпијске визе, односно у свакој тежинској категорији, само прва три рвача ће се пласирати на ОИ.

"Највећа очекивања су од Виктора Немеша и Георги Тибилова. Реално је да освојимо бар још једну норму за Париз, јер је конкуренција изузетно велика. Код Виктора Немеша имамо чак петорицу врхунских рвача са европским и светским медаљама који још немају норму. Иста ситуација је и код Тибилова, а то су нам два највећа адута", рекао је селектор рвачке репрезентације Србије Милорад Докманац.

Додао је Докманац да за олимпијску норму без шанси није ни Михаил Каџаја, који је у другом кругу квалификација у Азербејџану био на само корак од пласмана на Олимпијске игре.

"Борис Петрушић је још млад и неискусан за категорију до 130 кг, али у њега велике наде полажемо у следећем олимпијском циклусу", истакао је Докманац.

Рвачка репрезентација Србије је до сада већ обезбедила четири визе за Париз, а то су учинили Мате Немеш и Александар Комаров у грчко-римском стилу и Стеван Мићић и Хетик Цаболов у слободном стилу.

"Коначан број путника за главни град Француске знаћемо већ 10. маја кад се завршавају квалификације у грчко-римском стилу где имамо наше представнике. Надамо се лепим вестима из Истанбула. После овог турнира у другом делу маја следе нам напорне базичне припреме за Париз, а са колико рвача, то ћемо знати у петак увече", закључио је Докманац.

]]>
Wed, 8 May 2024 13:25:20 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5434579/cetvorica-srpskih-rvaca-u-istanbulu-traze-vizu-za-olimpijske-igre.html
Одбојкаши Србије играју припремни турнир у Италији https://www.rts.rs/sport/odbojka/5434492/odbojkasi-repezentacija-srbija-pripreme-italija.html Одбојкашка репрезентација Србије ће у оквиру припрема за Лигу нација учествовати предстојећег викенда на турниру у Италији где ће одиграти утакмице против Италије и Турске. Турнир ће се одиграти у дворани Арпад Вајс у градићу Кавалезе, који се налази на 60 километара од Трента.

Изабраници Игора Колаковића ће први меч одиграти у суботу, 11. маја од 20 и 30 против Турске, а други у недељу, 12. маја од 21 час против Италије.

Турнир ће у понедељка у 20.30 часова затворити Италија и Турска. Прве мечеве у овогодишњој Лиги нација Србија ће играти у бразилском граду Рио де Жанеиру од 21. до 26. маја.

]]>
Wed, 8 May 2024 11:50:23 +0200 Одбојка https://www.rts.rs/sport/odbojka/5434492/odbojkasi-repezentacija-srbija-pripreme-italija.html
Почиње мастерс у Риму, Ђоковић јури седму титулу https://www.rts.rs/sport/tenis/5434295/masters-rim-novak-djokovic-danil-medvedev.html Почиње Мастерс у Риму, Србију представљају четири тенисера, а највеће шансе има Новак Ђоковић који је на "Форо Италику" у финалу побеђивао шест пута. Титулу брани Данил Медведев, а на турниру неће играти Јаник Синер и Карлос Алкараз. Најбољи тенисер света Новак Ђоковић слободан је у првом колу, док ће се у другом колу састати са победником из дуела Руса Романа Сафијулина и Француза Мутеа.

Најбољи тенисер света, турнир је освајао шест пута, а последњи пут је то учинио 2022 године када је у финалу био бољи од Грка Стефаноса Циципаса. Ђоковића је прошле године у четвртфиналу елиминисао Данац Холгер Руне.

Српски тенисери Миомир Кецмановић и Хамад Међедовић играће у првом колу мастерса у Риму против Брендона Накашиме, односно Алексеја Попирина. 

У случају победе у првом колу Кецмановић ће се састати са Норвежанином Каспером Рудом.

Међедовића би са потенцијалним проласком чекао шпански играч Давидович Фокина.

Душан Лајовић се у првом колу састаје против домаћег тенисера Лоренца Сонега, а у случају победе у другој рунди играће против Аргентинца Себастијана Баеза који је слободан.

У Риму због повреда неће играти други и трећи тенисери света, Италијан Јаник Синер и Шпанац Карлос Алкараз. Титулу брани Данил Медведев који је прошле године у финалу био бољи баш од Холгера Рунеа.

Рекорд по броју освојених трофеја држи Шпанац Рафаел Надал који их је освојио 10 током каријере. Мастерс у Риму игра се за наградни фонд од 7.877.020 евра.

]]>
Wed, 8 May 2024 09:40:15 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5434295/masters-rim-novak-djokovic-danil-medvedev.html
Звезда празнује у Лучанима, Партизан на "месту понора", а прави дерби је у Бачкој Тополи https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434259/zvezda-praznuje-u-lucanima-partizan-na-mestu-ponora-a-pravi-derbi-je-u-backoj-topoli.html У четвртом колу плеј-офа Суперлиге Србије нови-стари првак Црвена звезда гостује код Младости у Лучанима, док другопласирани Партизан игра у Крушевцу против Напретка. Док црвено-бели славе, црно-бели се спасавају из понора.

Поразом 1:0 у Крушевцу у 25. колу, наговештен је понор Партизана и препуштање првог места Црвеној звезди. Провалија је све дубља и дубља са сваким поразом црно-белих, а тренутно су их нанизали пет, укључујући и онај у полуфиналу Купа Србије од Звезде.

Као безнадежна реакција дошла је смена Игора Дуљаја, међутим ни унапређење Алберта Нађа није довело шок-ефекат, самим тим позитиван или бар неутралан исход.

На Партизановим играчима је да пронађу борбени дух и дођу до три бода. Нарочито јер би онда ТСЦ у случају победе над Радничким 1923 дошао на тек бод заостатка. Напредак од уласка у доигравање није освојио ниједан бод. Поразили су их Младост, Раднички 1923 и Чукарички.

Звезда у слављеничком моду у Лучанима

Црвена звезда је тријумфом над ТСЦ-ом математички обезведила рекордну седму титулу у низу. Владан Милојевић ће сигурно искористити прилику да у Лучанима промовише и разигра младе играче са нешто мањом или скоро никаквом минутажом у досадашњем току сезоне.

Лучанци су славили само против Напретка, да би затим остали без бодова против Чукаричког (4:1) и Радничког 1923 (3:2).

Најзначајнији меч, а без "вечитих" у њему

Ваља навести и врло интересантан дуел ТСЦ-а И Радничког 1923 у Бачкој Тополи. Тимови који су уз "вечите ривале" најизвеснији предстаавници Србије у Европи наредне сезоне.

Оно што је ТСЦ био претходне, то је Раднички из Крагујевца ове сезоне. Од борбе за опстанак до историјског домета у виду квалификација за Лигу конференција. Домаћини дуела у Бачкој Тополи одржавају континуитет у ери Жарка Лазетића.

Биће ово сусрет два стручњака коиј су привукли велику пажњу овдашње јавности својим успесима - Феђе Дудића и Жарка Лазетића. 

Крагујевчани играју фантастично током плеј-офа, нарочито у нападу. Победили су Чукарички и Напредак са по 4:1, те Младост са 3:2. ТСЦ има предност од седам бодова на трећој позицији и настоје да у директном дуелу докажу да су са разлогом најбољи клуб у земљи након престоничких гиганата.

Први сусрет ове сезоне, одигран у Бачкој Тополи, окончан је 1:0 у корист домаћина, док је сусрет у Крагујевцу завршен без голова.

Четврти пар су Војводина и Чукарички, меч се игра на "Карађорђу".

]]>
Wed, 8 May 2024 11:09:27 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434259/zvezda-praznuje-u-lucanima-partizan-na-mestu-ponora-a-pravi-derbi-je-u-backoj-topoli.html
Бостон силовит против Кливленда у првом мечу полуфинала https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434385/boston-klivlend-naba-plej-of.html Екопа Бостона савладала је Кливлед са 120:95 у првом мечу полуфинала НБА лиге. Следи дуел број два у серији до четири победе. Дерик Вајт је био на висини задатка, а то значи да ниједна екипа нема шансе против Бостона. Седам тројки Вајта биле су довољне за лак и убедив тријумф Бостона над Кливлендом.

Поред Вајтових 25 поена, сјајан је био Бран са 32, а Тејтум се зауставуо на 18 поена и 11 скока.

Сјана је био домаћин и у одбрљани. Упео је да отежа шут ривала – 11/42 за три поена. То је било довољно да дођу на плус од 15 поена пред последњи период. Тада праве серију од 10:2, где тотатално гасе све наде ривала да може нечему да се нада у првом мечу – 102:79. Потом мирно приводе сусрет крају за финалних 120:95.

Донован Мичел је убацио 33 поена, чиме је постао четврти играч у историји НБА лиге који је посигао 30 и више поена на шест везаних мечева у плеј-офу. Пер њега ту су Чемберлен, Џордан, коме је то пошло за руком три пута, и Коби Брајант.

]]>
Wed, 8 May 2024 08:36:37 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434385/boston-klivlend-naba-plej-of.html
Реал и Бајерн у новом класику Лиге шампиона - Дортмунд чека ривала у финалу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433774/real-bajern-novi-klasik-liga-sampiona-rival-finale.html Фудбалери Реал Мадрида дочекаће Бајерн у другом мечу полуфинала Лиге шампиона. Утакмица почиње у 21.00 (РТС 1), а најзанимљивије детаље и промену резултата можете пратити на нашем порталу. Први сусрет у Минхену завршен је без победника, иако је Бајерн након преокрета био ближи тријумфу.

Реал је у свом маниру успео да извуче позитиван резултат у мечу током чијег већег дела је био подређен ривал и налази се у одличној позицији пред реванш на домаћем терену.

Изабраници Карла Анчелотија су такође осигурали титулу у шпанском првенству, док је Бајерн одавно остао без шансе да одбрани наслов првака Бундеслиге, те су обе екипе биле у могућности да се максимално фокусирају на предстојећи дуел.

"Краљевски клуб" ће у меч ући комплетнији, с обзиром на то да ће једино Давид Алаба бити ван строја, док су сви остали играчи на располагању италијанском стручњаку.

Са друге стране, Томас Тухел од важнијих фудбалера неће моћи да рачуна на Рафаела Гереира и Кингслија Комана, док ће Дајот Упамекано бити под знаком питања.

Боља игра Бајерна у првом мечу

Баварци су од првог минута меча на "Алијанц арени" - када су имали и једну од најбољих шанси - показали да могу да се надмећу са првим фаворитом за освајање такмичења.

Реал се у првих 15 минута налазио под огромним притиском услед ког су направили велики број грешака, дозволивши неколико одличних шанси домаћима.

Када се притисак спустио, а Реал преживео без последица, уследила је казна. Крос је маестрално проиграо Винисијуса, а овај рутински савладао Нојера за вођство.

Успео је Бајерн да преокрене резултат блицкригом у другом полувремену головима Санеа и Кејна, али предност није успео да одржи до краја.

Ким је своје лоше вече употпунио направљеним пеналом из ког је Винисијус постигао други гол и обезбедио Мадриђанима повољан резултат.

Упркос предности домаћег терена, не очекује се да Реал крене превише офанзивно од почетка, што није био случај ни током утакмица са Манчестер ситијем и Лајпцигом које су игране у Мадриду.

Бајерн је са друге стране такође показао да уме да се брани и одигра на резултат. Утакмица са Асеналом у Минхену, током које изабраници Томаса Тухела ривалу нису дозволили ниједну велику шансу, прави је пример тактичких могућности немачког стручњака.

Мадриђани ће свакако као фаворити ући у сусрет, али је Бајерн показао да има довољно квалитета да изненади ривала и покуша да дође до свог првог финала након 2020. године.

Историја сусрета два клуба

Бајерн и Реал су до сада одиграли чак 27 мечева у оквиру Лиге шампиона, што њихово ривалство чини највећим у историји такмичења.

Не постоје две екипе које су се више пута састајале од данашњих ривала, а чак 15 од тих 27 сусрета одиграно је у полуфиналима. Оно што је занимљиво јесте да се ривали никада нису састали у финалу.

У досадашњим полуфиналним окршајима Бајерн је био успешнији и прошао је даље у четири наврата, док је Реал три пута преко немачког гиганта стизао до финала. Међутим, Мадриђани су били успешнији у претходна два полуфинала.

Реал је за нијансу бољи у укупном скору са 12 победа, док Бајерн има 11, уз четири меча која су завршена нерешеним резултатом.

На мечу два ривала из 2007. године постигнут је и најбржи гол у историји такмичења. Тада је Рој Макај на утакмици осмине финала у Минхену након само десет секунди матирао Икера Касиљаса и поставио рекорд који и даље није оборен.

Последњи дуел два тима, не рачунајући прошлонедељни сусрет, одигран је пре готово пет година у оквиру Интернационалног купа шампиона. Бајерн је победио са 3:1, а голове на том мечу постигли су између осталих Гнабри и Родриго који би, уколико буду здрави, могли поново да имају велики утицај на исход двомеча.

]]>
Wed, 8 May 2024 08:40:31 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5433774/real-bajern-novi-klasik-liga-sampiona-rival-finale.html
Скромнији учинак Дончића у убедљивом поразу од Оклахоме https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434359/oklahoma-dalas-pobeda-nba-plej-of.html Кошаркаши Оклахоме савладали су Далас са 117:95. Још убедљивија победа Бостона над Кливлендом 120:95, у првим мечевима полуфинала НБА лиге. Следи други меч, а у финале иде екипа која прва стигне до четири тријумфа. Далас Маверикси нису имали даха у дуелу против Оклахоме. Све што су покушали није успело. С друге стране сјајна партија домаћина и убедљива победа, прва у низу, има ли Далас снаге да се одупре сјајном домаћину остаје да се види.

Поред сјајне игре у нападу у одбрани је Оклахома успела да “изнервира“ Дончића, који је доста промашивао. Лу Дорт га је сјајно чувао, а у моментима његовог предаха посао је одлично радио Чет Холмгрен.

Епилог њихове сјајне игре био је Дончић на “само“ 19 поена уз шут од 6/19 и пет изгубљених лопти.

Најефикаснији код домаћина био је лидер екипе Шај-Гилџуса Александер са 29 поена, девет скокова и девет асистенција.

Макси Клебер није играо а испод просека био је Кари Ирвинг који је постигао 20 поена, све то није било довољно за брејк на терену најбоље екипе на западу.

Све у свему Оклахома је повела са 1:0 у серији.

]]>
Wed, 8 May 2024 08:04:38 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434359/oklahoma-dalas-pobeda-nba-plej-of.html
Сферопулос: Начин на који смо играли показао колико смо желели да победимо https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434321/janis-sferopulos-crvena-zvezda-mega-polufinale-aba-lige.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос рекао је после пласмана у финале АБА лиге да је начин на који је његова екипа играла показатељ колико су играчи желели победу. Кошаркаши Црвене звезде савладали су Мегу 94:69 у другом мечу полуфинала АБА лиге.

"Желим да честитам мојим играчима на још једној сјајној утакмици, иако нисмо почели добро у првој четвртини. Од друге четвртине смо почели да играмо боље, пратили смо план на крају првог полувремена смо дошли до двоцифрене предности, потом смо мало по мало повећавали предност и тако смо доминирали на утакмици", рекао је Сферопулос на конференцији за новинаре.

Додао је да мисли да је начин на који су играли меч показао колико су желели да победе.

''Имали смо 22 асистенције и 11 изгубљених лопти, играли смо добру одбрану и натерали смо противника на 19 грешака и имали су 14 асистенција. Ови бројеви показују да Мега после прве четвртине није могла ничему да се нада", додао је Грк.

Честитао је Меги на свему што је урадила ове сезоне, а потом је рекао да екипа има дан одмора после чега ће одмах почети припреме за финале.

Звезда у финалу чека бољег из "мајсторице" коју у петак од 18 часова играју Партизан и Будућност у Београду.

]]>
Tue, 7 May 2024 23:22:34 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434321/janis-sferopulos-crvena-zvezda-mega-polufinale-aba-lige.html
Панатинаикос други учесник фајнал-фора Евролиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434301/panatinaikos-makabi-tel-aviv-evroliga.html Кошаркаши Панатинаикоса после 12 година пласирали су се на завршни турнир Евролиге, пошто су у Атини надиграли Макаби 81:72. Панатинаикос и Макаби су пред више од 20.000 навијача у дворани "ОАКА" одиграли једну од занимљивијих и чвршћих утакмица ове сезоне. Грчки зелени обезбедили су пласман на фајнал-фор први пут од 2012. године.

Грчки и израелски представник били су изједначени током прве три четвртине. Навијачи домаћег тима преживели су 12 промена вођства, а онда зелени ривалу у последња четири минута на старту одлучујућег периода нису дозволили поене.

Панатинаикос је на старту меча био нервозан, нервознији од Макабија, који је на крилима Ниба и Дибартоломеа имао седам поена предности. И у другој деоници се чинило да Макаби има утакмицу у својим рукама иако су виђене смене у вођству.

Трећи пероид донео је доста више неизвесности с обзиром да су судије дозволиле доста контакта и грубу игру која је резултирала јако лошим процентима шута за обе екипе.

На офанзивну кризу која је дрмала "понос Израела" надовезао се Кендрик Нан који је у пресудним тренуцима проналазио решења која су публику у "ОАКИ" држала на ногама.

Кендрик Нан је за домаћина постигао 26 поена, Слукас је додао 15, Ернангомез је допринео са 11, а Папапетру са 10. 

За израелски тим се истакао Лорензо Браун са 19 поена, док је Нибо постигао 14.

]]>
Tue, 7 May 2024 23:26:40 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434301/panatinaikos-makabi-tel-aviv-evroliga.html
Капитенка Меге после индекса 30 против Звезде: Две победе нас деле од циља https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434283/kapitenka-mege-posle-indeksa-30-protiv-zvezde-dve-pobede-nas-dele-od-cilja.html Кошаркашица Меге Невена Вучковић је после бриљантне партије у тријумфу 96:54 против Црвене звезде у првом мечу финала домаћег првенства дала изјаву ексклузивно за РТС. Надмоћно издање капитенке Меге, као и целе екипе.

Невена Вучковић је уписала индекс корисности од 30, захваљујући постигнута 22 поена (7/7 за два, 1/1 за три, 5/5 слободна бацања), шест скокова, једној асистенцији, три изгубљене лопте и по четири начињена и изнуђена фаула за 22 минута на паркету.

"Трудили смо се и радили целе сезоне да би данас одиграли овако. Верујем да ћемо стићи до нашег циља, а до тамо нас дели још две победе. Честитала бих противничкој екипи на фер-плеј игри", изјавила је Вучковићева за РТС.

"Сада је разлику дефинитивно направило трчање, из добре одбране смо брзо прелазили у напад. Тимска игра и проток лопте су били добри и налазили смо брза и права решења", истакла је Вућковићева.

Друга утакмица за титулу шампиона игра се у четвртак у Железнику од 18 часова.

]]>
Tue, 7 May 2024 21:34:19 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434283/kapitenka-mege-posle-indeksa-30-protiv-zvezde-dve-pobede-nas-dele-od-cilja.html
Обрадовић: Ово је само кошарка и на томе треба да се заврши https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434281/obradovic-ovo-je-samo-kosarka-i-na-tome-treba-da-se-zavrsi.html Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић рекао је после вечерашњег пораза од Будућности (73:74) да ће у мајсторици његова екипа морати да покаже мало више на терену да би се пласирала у финале плеј-офа АБА лиге. "Прва ствар коју желим да урадим је да честитам Будућности на победи. Серија је 1:1, није битно да ли је пола коша или 10 или како год, резултат је важан, победа, серија се враћа у Београд", рекао је Обрадовић на конференцији за новинаре после утакмице. 

Обрадовић је рекао да мисли да је његова екипа играла прилично добро.

"Имали смо пет изгубљених лопти за редом, Будућност је успела да се врати. Онда су они имали добијену утакмицу, а ми смо играли агресивну одбрану, поентирали из тешких ситуација, а промашивали отворене шутеве. Борбеност на нивоу, али биће потребно мало више да бисмо се пласирали у финале", додао је тренер "црно-белих".

Новинаре је занимао Обрадовићев коментар на понашање навијача Будућности, који су у некоклико наврата вређали кошаркаше Партизана. 

"Моја порука је она од првог дана откад сам се вратио у Партизан. Ово је само кошарка и требало би да се заврши причом о кошарци. Никакве тензије нам нису потребне. Ми смо клуб који са екипом Будућности гаји одличне односе. Користим прилику да позовем навијаче Партизана да навијају фер и коректно и да бољи оде у финале", истакао је Обрадовић.

Тренер Партизана жели да све остане у спортским оквирима. 

"Не намеравам да одустанем од тога јер сматрам да су те ствари најбитније у нашим животима. Потребно је да будеш човек и да се понашаш фино, културно и пристојно. Ви имате и неке друге примере. Перо је код вас, није код мене", закључио је Обрадовић

Трећи, одлучујући меч полуфиналне серије АБА лиге играће се у петак у Београду. 

]]>
Tue, 7 May 2024 21:20:31 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434281/obradovic-ovo-je-samo-kosarka-i-na-tome-treba-da-se-zavrsi.html
Бизарни "постер" преко Лесора - лопта одлетела у сводове хале, па прошла кроз мрежицу https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434265/bizarni-poster-preko-lesora---lopta-odletela-u-svodove-hale-pa-prosla-kroz-mrezicu.html Играч Макабија Антонијус Кливленд учинио је потез у мајсторици плеј-офа Евролиге какав се ретко виђа. Да ли се ово рачуна у закуцавање или не?

Антонијус Кливленд се силовито залетео ка кошу, где га је дочекао Матијас Лесор. Француз је успео да га изблокира, али се онда десио велеобрт.

Лопта је после Лесорове блокаде отишла на горе и потом се перфкетно вратила кроз мрежицу. 

Потез за уживање.

]]>
Tue, 7 May 2024 21:37:56 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434265/bizarni-poster-preko-lesora---lopta-odletela-u-svodove-hale-pa-prosla-kroz-mrezicu.html
Звезда први финалиста АБА лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434216/mega-zvezda-polufinale-aba-lige.html Кошаркаши Црвене звезде савладали су Мегу 94:69 у Хали спортова "Ранко Жеравица" чиме су се пласирали у финале регионалне АБА лиге. Tue, 7 May 2024 21:50:44 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5434216/mega-zvezda-polufinale-aba-lige.html Дортмунд први финалиста Лиге шампиона - ПСЖ ће морати да чека нову прилику https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434206/polufinale-liga-sampiona-dortmund-brani-gol-prednosti-pariz.html Фудбалери Борусије из Дортмунда пласирали су се у финале Лиге шампиона победом над ПСЖ-ом резултатом 1:0 у другом полуфиналном мечу одиграном у Паризу. Tue, 7 May 2024 22:55:07 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5434206/polufinale-liga-sampiona-dortmund-brani-gol-prednosti-pariz.html Кошаркашице Меге повеле у финалу против Звезде https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433994/kosarkasice-mege-povele-u-finalu-protiv-zvezde.html Кошаркашице Меге савладле су Црвену звезду 96:54 у првој утакмици финала Кошаркашке лиге Србије. Мега је убедљиво повела у серији. Обе екипе су нервозно почеле утакмицу. Доста изгубљених лопти и промашаја на половини четвртине донело је свега шест поена.

Добрим играма Вучковић и Недељков, Мега је направила серију којом је после првих 10 минута игре било 22:12. Серијом 11:0 домаћи тим је у 17. минуту повео са 42:19, да би на полувреме отишла са предношћу 48:25.

Кошаркашице Звезде нису успеле да се врате у меч ни у наставку, а Мега је наставила да повећава предност. На истеку трећег дела, предност  Меге нарасла је на 72:41.

Ружичасте су и у последњу деоницу ушле одлучне, наставиле су са добром игром и додатно повећале предност пред последњи звук сирене.

У победничком тиму Невена Вучковић је постигла 22 поена, уз 10 скокова за индекс корисности 30.

Надежда Недељков је постигла 17 поена, а Јована Поповић 14, уз шест асистенција и четири одвојене лопте. Невена Росић је уписала 13 поена и пет асистенција.

У гостујућем тиму Ким Ројстер је постигла 17 поена, а Лена Радуловић 10.

Друга утакмица за титулу шампиона игра се у четвртак у Железнику од 18 часова.

]]>
Tue, 7 May 2024 18:43:08 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5433994/kosarkasice-mege-povele-u-finalu-protiv-zvezde.html