РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Организатори Ролан Гароса саопштили 16 добитника специјалних позивница за турнир https://www.rts.rs/sport/tenis/5440227/organizatori-rolan-garosa-saopstili-16-dobitnika-specijalnih-pozivnica-za-turnir.html Челници Ролан Гароса саопштили су имена 16 добитника специјалних позивница за други гренд слем турнир сезоне, по осам у женској и мушкој конкуренцији. У обе конкуренције су по шест специјалних позивница добили по шесторо француских тенисерки и тенисера и по један амерички и аустралијски тенисерка и тенисер.

Добитнице специјалнијх позивница су Францускиње Ализ Корне, Кристина Младеновић, Жесика Понше, Коле Паке, Елса Жакмо и Фиона Феро, Американка Сашија Викери и Аустралијанка Ајла Томљановић.

Кад су у питању мушкарци, специјалне позивнице добили су Французи Ришар Гаске, Александр Милер, Пјер-Иг Ербер, Харолд Мајо, Ђовани Мпеши Перикар и Теренс Атман, као и Американац Николас Морено де Алборан и Аустралијанац Адам Волтон.

Ролан Гарос се игра од 20. маја до 9. јуна.

Укупан наградни фонд ће износити 53,5 милиона евра.

]]>
Tue, 14 May 2024 18:42:18 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5440227/organizatori-rolan-garosa-saopstili-16-dobitnika-specijalnih-pozivnica-za-turnir.html
Четворо стонотенисера Србије на квалификационом турниру за Олимпијске игре https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5440173/cetvoro-stonotenisera-srbije-na-kvalifikacionom-turniru-za-olimpijske-igre.html Српски стонотенисери Изабела Лупулеску, Сабина Шурјан, Димитрије Левајац и Алекса Гацев учествоваће на европском квалификационом турниру за Олимпијске игре који се одржава од 15. до 19. маја у Сарејеву. Како је саопштио Олимпијски комитет Србије, укупан број такмичара на турниру је 79 (36 жена и 43 мушкарца).

Континентална квота Европе за ОИ је шест стонотенисера, од који се пет квалификује на основу резултата овог турнира, а последњи, шести, на основу ранг листе.

Најбољих 12 играча биће постављено као носиоци 12 група.

Прва два играча из сваке групе ће се пласирати у другу фазу, где ће се такмичити 24 играча.

У другој фази се игра по "нокаут" систему (на испадање).

Финалисти из друге фазе аутоматски ће обезбедити места на Олимпијским играма у Паризу 2024. године, без одиграног финалног меча.

У трећој фази се и даље игра по "нокаут" систему.

Двојица финалиста у овој фази се квалификују на Олимпијске игре, а последњи квалификант се одлучује у мечу између поражених полуфиналиста ове фазе.

Додатно, остаје могућност квалификовања после овог турнира на основу ИТТФ ранг листе, пошто се утврде сви учесници на основу екипног пласмана и континенталних квота.

]]>
Tue, 14 May 2024 18:13:26 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5440173/cetvoro-stonotenisera-srbije-na-kvalifikacionom-turniru-za-olimpijske-igre.html
Кампацо и у идеалној петорци шпанске лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5440093/kampaco-i-u-idealnoj-petorci-spanske-lige.html Кошаркаш Реала Факундо Кампацо је после именовања у идеални тим регуларног тока Евролиге изабран и у идеалну поставу шпанске АЦБ лиге, Кампацо је трећи пут у каријери изабран у идеални тим АЦБ лиге, после 2019. и 2020. године.

Ове сезоне Аргентинац је просечно бележио 11,4 поена, 5,5 асистенција, 2,3 скока и 1,5 украдену лопту, уз просечан индекс корисности 16,4.

Уз некадашњег кошаркаша Црвене звезде, у идеалну петорку АЦБ лиге уврштени су и Андрес Фелиз (Хувентуд), Маркус Хауард (Басконија), Дилан Осетковски (Уникаха) и Гиорги Шермадини (Тенерифе).

]]>
Tue, 14 May 2024 17:50:35 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5440093/kampaco-i-u-idealnoj-petorci-spanske-lige.html
Никола Топић није теже повређен, али ван терена против Партизана https://www.rts.rs/sport/kosarka/5440067/nikola-topic-nije-teze-povredjen-ali-van-terena-protiv-partizana.html Кошаркашки клуб Црвена звезда саопштио је да млади плејмејкер Никола Топић није задобио тежу повреду али ће због успешнијег опоравка морати да паузира наредни меч финала АБА лиге против Партизана. Црвена звезда и Партизан у понедељак су одиграли прву утакмицу финала АБА лиге, а у хали "Александар Николић" повредио се Никола Топић, млада нада црвено-белих и српске кошарке.

После једног продора, где је избацио лопту у леви корнер Недовићу, Топић је пао иза коша и није могао да устане, па је изнет са терена што је забринуло све љубитеље кошарке.

Поравила су се бројна нагађања о степену његове повреде и предвиђања колико ће му времена требати за опоравак, а после првих лекарских прегледа огласио се тим црвено-белих и отклонио сва нагађања.

"КК Црвена звезда обавештава јавност да је после иницијалних лекарских прегледа утврђено да повреда Николе Топића тренутно не захтева хируршки захват (операцију). Међутим, ова врста повреде захтева краће мировање због кога наш првотимац неће моћи да помогне екипи у наредним утакмицама. О свим даљим корацима, о опоравку Топића клуб ће благовремено обавештавати јавност", наводи се у клупском саопштењу.

]]>
Tue, 14 May 2024 17:33:31 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5440067/nikola-topic-nije-teze-povredjen-ali-van-terena-protiv-partizana.html
Пољска тенисерка Ига Швјонтек прва полуфиналисткиња турнира у Риму https://www.rts.rs/sport/tenis/5439997/poljska-teniserka-iga-svjontek-prva-polufinalistkinja-turnira-u-rimu.html Пољска тенисерка Ига Швјонтек убедљиво је надиграла Американку Медисон Киз са 2:0 (6:1, 6: и пласирала се у полуфинале ВТА турнира у Риму после сат и 16 минута игре. Ово је био пети међусобни дуел пољске и америчке тенисерке, а четврти тријумф Швјонтек. Пољска тенисерка ће у полуфиналу турнира у Риму играти са победницом меча између Американке Коко Гоф и Кинескиње Ћинвен Џенг, који је на програму вечерас после 20 часова.

Преостала два четвртфинала биће одиграна сутра, а састаће се Викторија Азаренка (Белорусија) - Данијела Колинс (САД) и Арина Сабаленка (Белорусија) - Јелена Остапенко (Летонија).

ВТА турнир у Риму игра се за наградни фонд од 4.791.105 евра.

]]>
Tue, 14 May 2024 16:29:05 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5439997/poljska-teniserka-iga-svjontek-prva-polufinalistkinja-turnira-u-rimu.html
Бандовић: Победом у Крагујевцу да докажемо да нам је место у Европи https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439736/-bozidar-bandovic-izjava-pred-mec-vojvodine-radnickog-iz-kragujevca.html Тренер Војводине Божидар Бандовић рекао да је његова екипа спремна за једну од најважнијих утакмица сезоне и гостовање Радничком у Крагујевцу у шестом колу плеј-офа Суперлиге Србије и истакао да сви желе да победом докажу да је "лалама" место у Европи. Фудбалери "старе даме" у четвртак од 16 и 55 гостују на стадиону "Чика Дача" у директном окршају у борби за пласман у Европу.

"Очекује нас тешка утакмица против веома добре екипе. Већ смо играли два пута у Крагујевцу и обе утакмице биле су и тактички и борбено на високом нивоу. Раднички је екипа која има континуитет, играче који умеју да играју пресинг и који умеју да користе простор у нападу, опасни су у игри један на један", рекао је Бандовић на данашњој конференцији за медије.

Бандовић је рекао да су Крагујевчани компактна екипа и да очекује много дуела, других лопти и зато његова екипа мора да буде фокусирана.

"Ово је веома важна утакмица и за нас и за противника, јер остало је још две утакмице и победа како нама, тако и њима много значи. Што се тиче играчког кадра, немамо повређених играча, сви су спремни", додао је Бандовић.

Шеф струке "лала" верује да се тимови добро познају после недавних сусрета на истом стадиону у полуфиналу Купа Србије, али да играчи морају да буду спремни на све могуће ситуације.

"Сигурно је да се добро познајемо после свих дуела, да су они анализирали нас, као и ми њих. Играли су веома добар високи пресинг и против Црвене звезде и ТСЦ-а и ми се спремамо и на то и на ниску одбрану. Да ли ће играти са једним или са два шпица, играчи ће бити спремни да прочитају те неке ситуације, што уме да буде најважније, да играчи препознају неке ствари и одреагују најбрже и најбоље могуће. Раднички је одлична и борбена екипа, која ће играти на победу, као и ми, и морамо бити спремни и ми и они на све што може да утиче на резултат", истакао је Бандовић.

Тренер Војводине уверен је да његова екипа заслужује да на крају буде на месту које води у Европу.

"Ја верујем у ове момке и све што смо радили до сада и могу да будем позитиван. Желимо да завршимо како треба, јер је то најважније, имамо још корак, два до краја. Ми смо велики клуб, имаћемо и навијаче уз нас, што нам такође значи и победа у оваквој утакмици на гостовању може да буде огромна. Притисак морамо да поднесемо, јер смо у тако великом клубу, а ови момци су већ показали карактер, јер су добијали и враћали се у великим утакмицама и немам дилему да заслужују да се пласирају у Европу", закључио је Бандовић.

]]>
Tue, 14 May 2024 14:57:47 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439736/-bozidar-bandovic-izjava-pred-mec-vojvodine-radnickog-iz-kragujevca.html
Табило елиминисао и Хачанова, заустављен и Димитров https://www.rts.rs/sport/tenis/5439652/alehandro-tabilo-eliminisao-i-hacanova-zaustavljen-i-dimitrov.html Чилеанац Алехадро Табило надиграо је Карена Хачанова са 2:0 (7:6/7:5/, 7:6/12:10) и пласирао се у четвртфинале мастерсуа у Риму. До четвртфинала је дошао и Тејлр Фриц који је надиграо Григора Димитрова са 2:1 (6:2, 6:7, 6:1). Алехадро Табило је наставио серију сјајних игара и после победе над Новаком Ђоковићем славио је и над Кареном Хачановим.

Иако је на 32. месту листе Табило је после брло равноправне игре која је трајала два сата и 34 минута надиграо тренутно 18. играча на светској листи.

Чилеанац ће се у борби за полуфинале састати са победником из дуела Женга и Монтеира.

У другом данашњем мечу испао је и осми носилац на турниру, десети играч света Григор Димитров кога је након три сета надиграи Тејлор Фриц који је тренутно 13. на листи.

Американац је Бугарина надиграо за два сата и 42 минута игре , а Димитров је равноправан отпор успео да пружи само у другом сету који је добио у тај брејку.

Фрицу ће ривал у четвртфиналу бити бољи из дуела у коме се састају Зверев и Боргеш.

]]>
Tue, 14 May 2024 14:32:08 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5439652/alehandro-tabilo-eliminisao-i-hacanova-zaustavljen-i-dimitrov.html
Француски фудбалер Рафаел Варан напушта Манчестер Јунајтед на крају сезоне https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439571/rafael-varan-napusta-mancester-junajted-na-kraju-sezone.html Француски фудбалер Рафаел Варан напушта Манчестер Јунајтед на крају сезоне, саопштено је на званичном сајту "црвених ђавола". Варан (31), је 2021. године прешао из Реала у Манчестер Јунајтед за 50 милиона евра, али су га честе повреде омеле да остави бољи утисак на Олд Трафорду. За три сезоне је одиграо 93 утакмице у свим такмичењима и постигао два гола.

Француз се од клуба опростио емотивним обраћањем навијачима, а није навео где ће наставити каријеру. Медији пишу да има понуде из домовине, Саудијске Арабије и Сједињених Америчких Држава.

]]>
Tue, 14 May 2024 13:57:48 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439571/rafael-varan-napusta-mancester-junajted-na-kraju-sezone.html
Јаник Синер неизвестан за Ролан Гарос https://www.rts.rs/sport/tenis/5439565/janik-siner-neizvestan-za-rolan-garos.html Најбољи италијански тенисер Јаник Синер могао би да пропусти предстојећи Ролан Гарос, пошто се још није опоравио од повреде десног кука, преноси Газета дело Спорт. Синер, који је тренутно други тенисер света, повредио се током меча осмине финала на Мастерсу у Мадриду против Руса Карена Хачанова. Он је победио Хачанова 5:7, 6:3, 6:3, али се потом повукао са турнира уочи четвртфиналног меча против Канађанина Феликса Ожеа Алијасима.

Италијански тенисер је потом одлучио да пропусти Мастерс у Риму како би се опоравио за Ролан Гарос.

Италијански медији наводе да се Синер тренутно налази на рехабилитацији у тренинг центру Јувентуса у Торину.

Други тенисер света ће у Торину боравити до среде, а потом ће после додатних прегледа и консултација са лекарима одлучити да ли ће играти на Ролан Гаросу.

Газета дело Спорт истиче да је Синер ближи одлуци да пропусти Отворено првенство Француске, пошто је наводно добио савет од лекара да се одмори и у потпуности опорави како повреда десног кука не би постала хронична.

Ролан Гарос ће бити одржан од 26. маја до деветог јуна.

]]>
Tue, 14 May 2024 17:42:21 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5439565/janik-siner-neizvestan-za-rolan-garos.html
Розети: Само капитени ће моћи да протестују код судија током мечева на ЕП https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439508/roberto-rozeti-novo-pravilo-sudjenja-na-evropskom-prvenstvu-u-fudbalu.html Извршни директор Европске фудбалске уније (Уефа) за суђење Роберто Розети најавио је данас да ће само капитени репрезентација моћи да протестују код судија током утакмица на предстојећем Европском првенству у Немачкој. Розети је у отвореном писму, које је објављено на званичном сајту Уефа-е, објавио да главни судија неће бити у могућности да сваком од 22 играча на терену образложи своју одлуку.

"Бити судија у модерном фудбалу је веома тешко. Судија током утакмице донесе од 200 до 250 одлука, једну у 22 секунде, понекад у тешким и контроверзним ситуацијама, под огромним притиском. Сваку одлуку из различитих углова испитују стручни консултанти и навијачи", навео је Розети.

Желимо да судије јаких личности доносе одлуке које могу бити непопуларне, али желимо и да буду отворенији и објасне шта их је навело да тако одлуче, додао је он.

Розети је истакао да судије током мечева добијају велики број информација од ВАР технологије.

"Ми смо спремни да разговарамо и да поделимо што више детаља са тренерима и играчима када одлуке доноси ВАР, како би разумели због чега је донета одређена одлука", најавио је некадашњи италијански судија.

Розети је истакао да је Уефа дошла до једноставне идеје.

"Тражићемо од свих екипа да обезбеде да само њихови капитени разговарају са судијама. Молимо капитене да обезбеде да њихови саиграчи не нападају и не окружују судије, дозвољавајући директан разговор како би се одлука донела правовремено. Сви остали фудбалери, који буду игнорисали свог капитена или буду прилазили судијама и показивали било какво непоштовање и непримерено понашање биће кажњени жутим картоном. О неким одлукама ће се, наравно, увек расправљати. Желимо да судије објасне своје одлуке свим репрезентацијама које се такмиче на предстојећем ЕП", рекао је Розети.

ЕП ће бити одржано од 14. јуна до 14. јула у Немачкој.

]]>
Tue, 14 May 2024 13:29:36 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439508/roberto-rozeti-novo-pravilo-sudjenja-na-evropskom-prvenstvu-u-fudbalu.html
Мајк Џејмс најкориснији играч Евролиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439475/majk-dzejms-najkorisniji-igrac-mvp-evroliga-2024-monako.html Кошаркаш Монака Мајк Џејмс проглашен је за најкориснијег играча (МВП) лигашког дела Евролиге за сезону 2023/24. Мајк Џејмс је први пут у каријери проглашен за најкориснијег играча елитног европског такмичења.

Најбољи стрелац у историји Евролиге одиграо је ове сезоне сваку утакмицу за клуб из Кнежевине. У просеку је бележио 17,9 поена, 4,1 скок и 5,1 асистенцију по мечу.

Само на једном од укупно 39 евролигашких мечева Џејмс није постигао двоцифрен број поена. Други је по учинку, иза Маркуса Хауарда који је убацивао 19,5 поена по утакмици.

Американац је други у Евролиги по броју изнуђених фаулова (182) и погођених слободних бацања (149), а трећи по броју изведених пенала (193).

Монако је са 3:2 поражен од Фенера у четвртфиналној серији и неће играти на фајнал-фору Евролиге.

У избору најкориснијег играча учествовали су тренери, медији, навијачи и капитени 18 учесника Евролиге, а свачији удео у одлуци износио је 25 одсто.

Уз Факунда Кампаца, Кендрика Нана, Најџела Хејс-Дејвиса и Матијаса Лесора, Џејмс је члан најбоље евролигашке петорке.

Евролига је претходних дана поделила и друга индивидуална признања. Шеф стручног штаба Реал Мадрида Ћус Матео проглашен је за најбољег тренера сезоне, кошаркаш Албе и италијански репрезентативац Габријеле Проћида је "звезда у успону", док је плејмејкер Олимпијакоса Томас Вокап награђе као најбољи дефанзивац.

]]>
Tue, 14 May 2024 13:30:00 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439475/majk-dzejms-najkorisniji-igrac-mvp-evroliga-2024-monako.html
Доналд: Увек сам уз Звезду, знам да ће бити спектакуларна прослава https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439456/micel-donald-o-sedmoj-tituli-crvene-zvezde-i-proslavi-navijaca-.html Некадашњи капитен фудбалског клуба Црвена звезда Мичел Доналд изјавио је да се радо сећа времена проведеног у "црвено-белом" дресу и позвао навијаче на прославу 35. титуле у историји клуба. Црвена звезда ће 25. маја на мечу последњег, 37. кола Суперлиге Србије против Чукаричког организовати прославу шампионске титуле. "Црвено-бели" су још раније обезбедили 35. титулу у историји клуба.

Доналд је играо за Црвену звезду од 2015. до 2018. године.

"Провео сам три прелепе године у Звезди и могу слободно да кажем да је то клуб који ће заувек остати у мом срцу. Освојио сам два пута првенство Србије и био део екипе која је започела низ од седам титула, тако да се увек посебно радујем Звездиним успесима", рекао је Доналд, преноси званични сајт Црвене звезде.

Доналд је први странац капитен у историји Црвене звезде.

"Сећам се прославе из те године када је и започет низ, било је невероватно. Сећам се да смо се дружили са навијачима и да смо били одушевљени атмосфером и прославом коју су нам приредили. То је била прва од ових седам титула које је Звезда освојила, и баш ми је драго кад видим да су у клубу још увек неки људи који су били тад, када сам и ја играо. Ту је Милојевић, Родић...", изјавио је Доналд.

Он је изјавио да очекује спектакл навијача Звезде на прослави титуле.

"Трудим се да будем у потпуности упућен када је Звезда у питању. Некад се деси да пропустим неку утакмицу услед обавеза, али углавном пратим и знам да је титула и ове сезоне потпуно заслужено освојена. Показала је Звезда на терену да је најбољи тим у Србији и надам се да ће бити освојена и 'дупла круна'. Знам да је ускоро финале Купа Србије, тако да бих пожелео Звезди срећу, а што се тиче титуле, сигуран сам да ће бити фантастична прослава. Занима ме шта су то најбољи навијачи на свету припремили, али као што рекох, сигуран сам да ће бити спектакл", закључио је Доналд.

]]>
Tue, 14 May 2024 12:55:59 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439456/micel-donald-o-sedmoj-tituli-crvene-zvezde-i-proslavi-navijaca-.html
Најбољи стрелац Евролиге остаје у Басконији https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439358/markus-hauard-baskonija-ostaje-novi-ugovor.html Амерички кошаркаш Маркус Хауард продужио је уговор са Басконијом и обавезао се на верност шпанском клубу до 2028. године. Басконија није успела да се домогне фајнал-фора Евролиге, први пут након 30 година остала је без пласмана у плеј-оф чак и у шпанском првенству, али је урадила велики посао ван терена и задржала свог најбољег играча и лидера екипе.

Амерички бек Маркус Хауард продужио је уговор са клубом из Виторије и обавезао се на верност до 2028. године.

Американац је други пут у истој сезони обновио сарадњу са Басконијом. Претходно до 2026, а сад на још две године, уз боље финансијске услове и већу откупну клаузулу.

Са 19,5 поена у просеку по утакмици Хауард је најбољи стрелац актуелне сезоне Евролиге и добитник трофеја "Алфонсо Форд", а лидер је и по броју погођених тројки - убацивао их је 3,8 по мечу.

Хауард је у Басконију дошао 2022. Две године раније није изабран на НБА драфту, али је играо за Денвер и развојни тим Нагетса.

]]>
Tue, 14 May 2024 11:46:27 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439358/markus-hauard-baskonija-ostaje-novi-ugovor.html
Рукометаши Србије добили конкуренцију - Црна Гора затражила позивницу за СП https://www.rts.rs/sport/rukomet/5439315/crna-gora-specijalna-pozivnica-svetsko-prvenstvo-rukomet.html Рукометни савез Црне Горе (РСЦГ) званично је послао захтев Светској рукометној федерацији (ИХФ) за добијање специјалне позивнице (вајлкарда) за учешће на Светском првенству. Рукометаши Црне Горе нису успели да се пласирају на Светско првенство, пошто су у две утакмице баража поражени од Италије.

Рукометни савез Црне Горе (РСЦГ) званично је Светској рукометној федерацији (ИХФ) послао захтев за добијање специјалне позивнице (вајлдкарда) за учешће на шампионату света, па ће суседна држава бити директна конкуренција Србији, пошто је и Рукометни савез Србије у понедељак затражио позивницу.

"Главни аргумент, који иде у прилог томе да би ИХФ требало да додели специјалну позивницу Црној Гори је чињеница да смо најбоље пласирана репрезентација са последњег великог такмичења од свих репрезентација које кроз бараж нису успеле да изборе пласман на предстојеће првенство", наведено је, између осталог, у писму које је РСЦГ упутио ИХФ.

Захтев за добијање "вајлкарда" већ су послале и Саудијска Арабија, а очекује се да то ураде и Швајцарска и Фарска Острва. 

Светско првенство ће бити одржано од 14. јануара до 2. фебруара наредне године у Норвешкој, Данској и Хрватској.

]]>
Tue, 14 May 2024 10:17:00 +0200 Рукомет https://www.rts.rs/sport/rukomet/5439315/crna-gora-specijalna-pozivnica-svetsko-prvenstvo-rukomet.html
Јавор, Обркнежевић и Кољеншић суде други меч финала АБА лиге https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439298/javor-obrknezevic-koljensic-finale-aba-liga-partizan-crvena-zvezda-sudije.html Дамир Јавор из Словеније, Урош Обркнежевић из Србије и Милош Кољеншић из Црне Горе судиће други меч финала плеј-офа АБА лиге између Црвене звезде и Партизана. Црвено-бели су у понедељак у Дворани "Александар Николић" победили Партизан резултатом 85:82 у првој утакмици финала плеј-офа регионалног такмичења.

Други меч финалне серије биће одигран у среду од 19.30 часова, такође у некадашњем "Пиониру".

Партизан је домаћин трећег меча, који ће бити одигран 19. маја од 21.00 сат у "Београдској арени".

АБА лига ће накнадно одредити судије за трећу утакмицу финалне серије.

Шампион АБА лиге постаће клуб који први стигне до три победе. Титулу брани Партизан који је прошле године у финалној серији победио Црвену звезду резултатом 3:2.

Црно-бели су седам пута подизали пехар АБА лиге, док Звезда има једну титулу мање од вечитог ривала.

]]>
Tue, 14 May 2024 11:18:07 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439298/javor-obrknezevic-koljensic-finale-aba-liga-partizan-crvena-zvezda-sudije.html
Бостон и други пут славио у Кливленду https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439262/nba-plej-of-2024-boston-klivlend-cetvrta-utakmica.html Кошаркаши Бостона победили су на гостовању Кливленд резултатом 109:102 и повели са 3:1 у полуфиналној серији Источне конференције НБА лиге. Након половичног учинка у Бостону, Селтикси су и други пут славили у Кливленду, па се враћају на свој паркет са вођством од 3:1 и приликом да већ у наредној утакмици пред својим навијачима овере пласман у финале Источне конференције.

Осим на самом почетку меча, када је Кливленд повео са 8:2, а Бостон одговорио серијом 12:0, и кратког периода почетком трећег квартала, Селтикси су током целе утакмице били тим који води.

Најзаслужнији за то је Џејсон Тејтум који је постигао 33 поена иако га шут није служио - 11/25 из игре (2/8 за три). Комплетирао је дабл-дабл учинак са 11 скокова, а следио га је Џејлен Браун са 27 поена, док је Холидеј допринео са 16.

Кавалирсе је предводио Даријус Гарланд са 30 поена, седам асистенција и три ухваћене лопте. Мобли и Леверт су убацили по 19, а Макс Струс 15 поена.

 

]]>
Tue, 14 May 2024 07:52:27 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439262/nba-plej-of-2024-boston-klivlend-cetvrta-utakmica.html
Оклахома вратила брејк у Даласу, Дончић од трипл-дабла до трагичара https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439257/nba-plej-of-2024-dalas-oklahoma-siti-cetvrta-utakmica.html Кошаркаши Оклахоме победили су у гостима екипу Даласа резултатом 100:96 и изједначили на 2:2 у полуфиналној серији Западне конференције НБА лиге. Оклахома је у Тексасу направила велики преокрет и вратила брејк, па ће имати прилику да у наредне две утакмице пред својим навијачима оконча серију и предност домаћег терена капитализује пласманом у финале Западне конференције.

Далас је у последњој четвртини прокоцкао предност коју је чувао током готово целог дуела обележеног великим бројем промашаја и лошим процентима шута из игре на оба краја терена. Поред Оклахоминих 35/92 и Даласових 36/88, пресудила су само слободна бацања која су гости много боље изводили.

Већ средином првог квартала Мавси су стекли највећих плус 14 (22:8), на полувреме су отишли са залихом од 11 поена (54:43) и нису препуштали вођство све до три и по минута пре краја меча, када су гости серијом 9:0 повели први пут након дуго времена.

У неизвесној завршници трагичар је постао репрезентативац Словеније Лука Дончић који је десет секунди пре последњег звука сирене, док је на семафору писало 96:94, у продору изборио фаул након којег је погодио само једно слободно бацање.

Оклахома је била у прилици да држи лопту све док време не истекне, па су домаћи морали да праве брз фаул и уђу у пенал завршницу, али Холмгрену и Гилџес-Александеру рука није задрхтала и оверили су тријумф свог тима.

Кошаркаши Даласа су се током целе утакмице ужасно мучили када стану на линију пенала. Погодили су свега 12 слободних бацања из 23 покушаја за аматерских 52 одсто успешности. Дончић је у најважнијим моментима промашио два, што га није спречило да забележи трипл-дабл учинак - 18 поена, 12 скокова и 10 асистенција.

Само је Пи Џеј Вашингтон међу Мавсима постигао више поена од Словенца - 21, уз 12 ухваћених лопти. Дерик Џонс је убацио 17, а двоцифрен је био и Данијел Гафорд са 10 поена.

Победнички тим је, као и обично, предводио одлични Шеј Гилџес-Александер који је постигао 34 поена, зачињених са осам скокова и пет асистенција. Холмгрен је допринео тријумфу са 18, Дорт са 17, а Џејлен Вилијамс са 14 поена.

]]>
Tue, 14 May 2024 08:58:36 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439257/nba-plej-of-2024-dalas-oklahoma-siti-cetvrta-utakmica.html
Сферопулос: Само је 1:0, морамо да брзо заборавимо овај меч https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439245/janis-sferopulos-kk-crvena-zvezda-kk-partizan-finale-aba-lige.html Тренер кошаркаша Црвене звезде Јанис Сферопулос рекао је после победе (85:82) над Партизаном у првом мечу финалне серије АБА лиге да је само 1:0 у серији и да сви у клубу морају што пре да забораве меч и спреме се за нови који се игра у среду. Кошаркаши Црвене звезде победили су после неизвесне завршнице у Хали "Александар Николић" екипу Партизана 85:82 у првој утакмици финалне серије регионалне АБА лиге.

"Желим да честитам играчима на првој победи. Видели сте да је овај меч био права реклама два најбоља српска тима. Ово је меч АБА лиге, али су ово два тима на високом нивоу и ово је била интересантна утакмица. Било је важно кад су повели са плус девет (26:35) да смо одиграли добру одбрану и да после тога нисмо много губили. То је дерби, то су плеј-оф утакмице. Видео сам сјајан карактер моје екипе. Последњих шест минута су ривали поентирали углавном са пенала, детаљи су завршили на нашој страни. Само је 1:0, морамо да брзо заборавимо овај меч", рекао је Сферопулос на конференцији за медије.

Затим се осврнуо на подршку 7.463 навијача Звезде у Хали "Александар Николић".

"Пре него што завршим, хоћу да се захвалим навијачима који су нас бодрили. Не разумем језик, верујем да је било псовки, али ништа нису убацивали на терен и мислим да је то јако важно. Зато им честитам што нису бацили на паркет. Помогли су нам гласовима да победимо и нека тако буде и у среду", додао је Сферопулос.

Истакао је Грк да је притисак увек на домаћину у првом мечу серије.

"Прва утакмица у свакој плеј-оф серији је тежа за домаћи тим јер је под притиском да сачува предност домаћег терена. Због тог притиска смо почели нервозно, за другу утакмицу је важно да побољшамо неке ствари које вечерас нису биле добре", закључио је Сферопулос и додао да је Никола Топић повредио исто колено као у јануару и да ће ићи на магнетну резонанцу после чега ће се знати степен повреде.

]]>
Mon, 13 May 2024 23:51:00 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439245/janis-sferopulos-kk-crvena-zvezda-kk-partizan-finale-aba-lige.html
Обрадовић: Пресудили мали детаљи, рекао сам играчима да сам поносан на њих https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439239/obradovic-presudili-mali-detalji-rekao-sam-igracima-da-sam-ponosan-na-njih.html Тренер кошаркаша Партизана Жељко Обрадовић рекао је после пораза од Црвене звезде у првом мечу финалне серије плеј-офа АБА лиге да су пресудили мали детаљи и да је задовољан како је играла његова екипа. Кошаркаши Црвене звезде победили су после неизвесне завршнице екипу Партизана 85:82 у првој утакмици финалне серије регионалне АБА лиге.

"Изванредна утакмица, мали детаљи су одлучили. Честитам Црвеној звезди на победи. Поносан сам на играче, то сам им и рекао у свлачионици, само нека наставе овако у плеј-оф серији", рекао је Обрадовић на конференцији за медије.

Апострофирао је Обрадовић проблем који се десио у финишу меча са записничким столом.

"Ако људи који седе за записничким столом не зауставе време у последњем нападу кад се утакмица решава, то је велики проблем и о томе би морало да се поведе рачуна", додао је Обрадовић.

Уследило је питање о атмосфери у дворани "Александар Николић", где је било 7.463 навијача Звезде.

"Навикли смо на вређање током целог меча, ништа ново. А што се тиче пуне дворане, лепа је слика кад се види оволико навијача, за то свака част", закључио је Обрадовић.

Наредни дуел на програму је 15. маја, а Звезда ће поново бити домаћин.

]]>
Mon, 13 May 2024 23:40:03 +0200 Кошарка https://www.rts.rs/sport/kosarka/5439239/obradovic-presudili-mali-detalji-rekao-sam-igracima-da-sam-ponosan-na-njih.html
Железничар победио Радник у Панчеву, подела бодова у Ивањици и Нишу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439233/zeleznicar-pobedio-radnik-u-pancevu-podela-bodova-u-ivanjici-i-nisu.html Фудбалери Железничара победили су у Панчеву Радник из Сурдулице резултатом 4:0 у петом колу плеј-аут групе Суперлиге Србије. Јавор и Вождовац су ремизирали резултатом 1:1, док у сусрету између Радничког из Ниша и ИМТ-а није било голова. Голове за тим Железничара постигли су Дарио Гргић у 21, Стефан Обрадовић у 44. минуту. Матеја Гашић је у 63. минуту дао аутогол, да би минут касније Евген Павлов поставио коначних 4:0.

Железничар је овом победом задржао шансе за опстанак, два кола пре краја првенства налази се на 15. месту са 35 бодова, колико има и 14. Вождовац.

Панчевци у следећем колу дочекују Нови Пазар. Радник се налази на последњем месту са 17 бодова и већ је испао из лиге, у следећем колу биће домаћин Спартаку из Суботице.

У петом колу плеј-аут групе Суперлиге Србије, Јавор и Вождовац ремизирали су резултатом 1:1, док у сусрету између Радничког из Ниша и ИМТ-а није било голова.

Фудбалери Јавора повели су у седмом минуту, када је Јамајканац Триванте Стјуарт маказицама савладао голмана Вождовца, изједначење гостима у 25. минуту донео је његов сународник Јуниор Флемингс.

На табели плеј-аута Јавор је на 13. месту са 36 бодова, у следећем колу гостује Радничком у Нишу.

Вождовац се налази на 14. месту са 35 бодова и у следећем колу играће против ИМТ-а у Београду.

У Нишу су домаћи Раднички и ИМТ одиграли нерешено 0:0. Раднички је на 11. месту на табели са 41 бодом, док је ИМТ на 12. месту са 38 бодова. До краја првенства остала су још два кола.

]]>
Mon, 13 May 2024 23:31:21 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5439233/zeleznicar-pobedio-radnik-u-pancevu-podela-bodova-u-ivanjici-i-nisu.html