РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Пратите вести, анализе и резултате у фудбалу, кошарци, тенису и осталим спортовима. Испратите велике спортске догађаје путем наших спортских специјала sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Спорт https://www.rts.rs/sport/rss.html Нула на "Селхурст парку", Јунајтед лоша реализација коштала бодова https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537608/nula-selhurst-park-junajted-losa-realizacija.html Фудбалери Кристал паласа и Манчестер јунајтеда ремизирали су без голова у мечу петог кола Премијер лиге. Био је Јунајтед бољи ривал од домаћина и имао је више него довољно прилика да дође до друге везане победе у шампионату, али су изостале боља реализација и нешто више среће.

Нарочито су "црвени ђаволи" били доминантни у првом полувремену, у ком је Рамздејл у неколико наврата спасио свој тим.

У другом полувремену су и домаћи узвратили и направили пар изузетно добрих прилика, али се својим интервенцијама истакао и Онана.

Упркос великом броју прилика и веома отвореној утакмици, резултат је остао непромењен, а за играча меча је заслужено проглашен Рамздејл.

Јунајтед у следећем колу дочекује Тотенхем, док ће Палас гостовати код Евертона.

Премијер лига, пето коло:

Субота:
Вест Хем - Челси 0:3
Астон вила - Вулверхемптон - 3:1
Фулам - Њукасл 3:1
Лестер - Евертон 1:1
Ливерпул - Борнмут 3:0
Саутемптон - Ипсвич 1:1
Тотенхем - Брентфорд 3:1
Кристал палас - Манчестер јунајтед 0:0

Недеља:
Брајтон - Нотингем форест 15.00
Манчестер сити - Арсенал 17.30

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:48:03 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537608/nula-selhurst-park-junajted-losa-realizacija.html
Игокеа славила у Сплиту, Симанић двоцифрен на званичном повратку https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537598/igokea-split-borisa-simanic-aba-liga.html Кошаркаши Игокее славили су против Сплита 79:74 у мечу првог кола АБА лиге. Српски кошаркаш Бориша Симанић је у првом званичном мечу по повратку на терен уписао 10 поена за 22 минута на паркету. Игокеа је серијом од 13 поена у последњој деоници стигла до тријумфа на отварању нове сезоне регионалног такмичења.

Гости из Лакташа преузели су контролу над утакмицом на средини прве деонице и држали су се у резултатском плусу до треће четвртине. Домаћини су много боље заиграли крајем тог периода са врхунцем на пет минута до краја дуела са плус седам на семафору. 

Тада је уследио одговор екипе Ненада Стефановића у виду преломне серије од 13 поена, која је одлучила меч.

У победничком саставу се највише истакао Брајс Џонс са 13 поена, девет асистенција и четири скока. Пратили су га нови играч Бориша Симанић и ветеран Драган Милосављевић са по 10 поена.

Капитен Сплита Шенон Шортер је био најефикаснији у свом тиму са 17 поена. 

У наредном колу Сплит гостује код Будућности у Подгорици, а Игокеа остаје у региону Далмације, пошто долази пред ноге Задру.

АБА лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 69:87

Субота:
Сплит - Игокеа 79:74
Морнар Бар - Будућност 20.00

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 17.00
Крка - Мега 19.00
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:31:01 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537598/igokea-split-borisa-simanic-aba-liga.html
Реми Јувентуса и Наполија, Влаховић замењен на полувремену https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537591/remi-juventusa-i-napolija-vlahovic-zamenjen-na-poluvremenu.html Фудбалери Јувентуса и Наполија ремизирали су у Торину без голова 0:0 у утакмици 5. кола италијанске Серије А. Венеција је са 2:0 против Ђенове дошла до прве победе у сезони. Јувентус и Наполи одиграли су вероватно најнеузбудљивију утакмицу од почетка сезоне, а тим из Торина везао је три меча без гола у низу.

Домаћа екипа имала је имала већи посед лопте, али је он изграђен додавањима на својој половини. 

И једни и други су били опрезни, нису желели да направе грешку која би их коштала примњеног поготка па није било атрактивне игре, а ни добре прилике ни у првом ни у другом делу.

Душан Влаховић одиграо је 45 минута пошто га је Тијаго Мота сменио на полувремену.

Венеција је уписала прву победу у новој сезони прекинувши низ од две изгубљене утакмице.

Прво полувреме протекло је без већих узбуђења, а једину шансу имала је Венеција на половини првог дела.

У 58. минуту фински интернационалац Похјанпало промашио је једанаестерац.

Ђанлука Бузио је у 63. минуту донео предност домаћој екипи. Јоел Похјанпало је успео да се искупи за промашен пенал јер је у 85. минуту затресао меч гостију и поставио коначан резултат.

Серија А, пето коло:

Петак:
Каљари - Емполи 0:2
Верона - Торино 2:3

Субота:
Венеција - Ђенова 2:0
Јувентус - Наполи 0:0
Лече - Парма 20.45

Недеља:
Фјорентина - Лацио 12.30
Монца - Болоња 15.00
Рома - Удинезе 18.00
Интер - Милан 20.45
Аталанта - Комо 20.45

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:15:49 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537591/remi-juventusa-i-napolija-vlahovic-zamenjen-na-poluvremenu.html
Чукарички до победе у другом полувремену, ТСЦ убедљив против Новог Пазара https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537586/cukaricki-pobeda-drugo-poluvreme-tsc-ubedljiv-novi-pazar.html Фудбалери Чукаричког победили су после преокрета Јединство резултатом 2:1 у мечу деветог кола Суперлиге Србије. Екипа Јединства је изненађујуће повела у 18. минуту поготком Марка Митровића и успела да издржи до краја првог полувремена.

Чукарички је очекивано био бољи ривал и направио је велики број прилика, али је до голова стигао тек у другом делу.

Прво је у 51. минуту Лазар Туфегџић изједначио, да би четири минута касније Винисијус Мело преокренуо резултат.

До краја је Чукарички могао да дође и до убедљивије победе, али је резултат остао непромењен.

У наредном колу екипа Горана Станића ће дочекати ТСЦ, док ће Јединство угостити Спартак.

Победа ТСЦ-а уз седам голова у другом полувремену

У другом сусрету који је почео у истом термину, ТСЦ је био убедљив против Новог Пазара. Екипа из Бачке Тополе је славила са 5:2, а сви погоци постигнути су у другом полувремену.

Саша Јовановић је у 48. минуту постигао први погодак на сусрету, а предност домаћих је удвостручио Ифет Ђаковац четири минута касније.

Милош Пантовић постигао је трећи гол у 63. минуту, а Родни Антви је смањио заостатак свог тима после само два минута.

Петар Станић и Александар Ћирковић су нешто касније обезбедили победу свом тиму, а још један погодак за госте је успео да постигне Еђике Опара.

У следећем сусрету ТСЦ гостује код Чукаричког, а Нови Пазар ће дочекати Раднички 1923.

Девето коло Суперлиге Србије:

Субота:
Чукарички - Јединство Уб 2:1
ТСЦ - Нови Пазар 5:2
Напредак - Младост Лучани 20.00

Недеља:
ИМТ - Војводина 19.00
Раднички Ниш - Спартак 19.00
Железничар - ОФК Београд 20.00

Понедељак:
Раднички 1923 - Текстилац 17.00
Партизан - Црвена звезда 19.00

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:01:11 +0200 Суперлига Србије https://www.rts.rs/sport/fudbal/superliga_srbije/5537586/cukaricki-pobeda-drugo-poluvreme-tsc-ubedljiv-novi-pazar.html
Ливерпул није дозволио нови кикс, Астон вила наставила са преокретима https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537553/liverpul-novi-kiks-aston-vila-preokret.html Фудбалери Ливерпула победили су Борнмут резултатом 3:0 у мечу петог кола Премијер лиге. У истом термину тријумфе су забележили и Астон вила, Фулам и Тотенхем, док су на два преостала сусрета бодови подељени. Ливерпул је наизглед рутински дошао до четврте победе од почетка шампионата, али се тим Арнеа Слота прописно намучио против изузетно опасних гостију који су чак и повели, али им је гол поништен због офсајда.

Мучили су се "црвени" да дођу до прилика, а олакшање им је донео погодак Луиса Дијаза на сјајну асистенцију Ибрахиме Конатеа у у 26. минуту.

Само два минута касније Дијаз је постигао свој други погодак после одличне акције која је почела из последње линије, учинивши домаћима наставак сусрета значајно лакшим.

Имао је Борнмут својих прилика да припрети Ливерпулу, али их није искористио, те је маестралан погодак Нуњеза из 37. минута решио победника.

Имао је Ливерпул много шанси да победу учини још убедљивијом, али су се нападачи домаћих превише поигравали испред и унутар противничког казненог простора.

Ливерпул је на тај начин дошао до првог места на табели, на ком ће се задржати макар до завршетка сутрашњег дуела између Арсенала и Манчестер ситија.

Победе Тотенхема и Астон виле

Фудбалери Тотенхема су после преокрета савладали Брентфорд са 3:1 и прекинули низ од два везана пораза.

Мбеумо је после само 22 секунде волеј ударцем довео госте у вођство, али је Соланке изједначио после само седам минута.

Преокрет "певцима" донео је Џонсон у 28. минуту, а коначан резултат поставио је Медисон у 85. минуту.

Фулам је са 3:1 погоцима Хименеза, Смит Роуа и Нелсона победио Њукасл, док је једини гол за госте постигао Барнс.

Саша Лукић одиграо је прво полувреме за екипу из Лондона, након чега је замењен.

Астон вила је у завршници стигла до преокрета и победе у дуелу са Вулвсима који су повели преко Куње. Међутим, Воткинс, Конса и Дуран су Вили донели нова три бода у наставку.

Саутемптон и Ипсвич су поделили бодове, одигравши 1:1, а поготке су постигли Диблинг у првом и Морси у завршници другог полувремена.

Истим резултатом завршен је и сусрет између Лестера и Евертона. Ендиаје је довео "карамеле" у вођство, а изједначио је Мавдиди.

Премијер лига, пето коло:

Субота:
Вест Хем - Челси 0:3
Астон вила - Вулверхемптон - 3:1
Фулам - Њукасл 3:1
Лестер - Евертон 1:1
Ливерпул - Борнмут 3:0
Саутемптон - Ипсвич 1:1
Тотенхем - Брентфорд 3:1
Кристал палас - Манчестер јунајтед 18.30

Недеља:
Брајтон - Нотингем форест 15.00
Манчестер сити - Арсенал 17.30

]]>
Sat, 21 Sep 2024 20:04:26 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537553/liverpul-novi-kiks-aston-vila-preokret.html
Бајерн наставља да "меље", после Загреба немилосрдни и у Бремену https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537557/bajern-nastavlja-da-melje-posle-zagreba-nemilosrdni-i-u-bremenu.html Фудбалери Бајерна из Минхена славили су са 5:0 над Вердером приликом гостовања у Бремену у мечу четвртог кола Бундеслиге. Екипа Венсана Компанија је ушла у рушилачки мод према ривалима који су очигледно за класу или две слабији.

Из Загреба су се вратили са девет датих голова Динаму, оборивши рекорд Лиге шампиона. Нису били благи ни према Вердеру.

Двоструки стрелац био је Француз Мајкл Олисе у 23. и 60. минуту. Мрежу Вердера су затресли и Џамал Мусијала у 32, Хари Кејн у 57. и Серж Гнабри у 65. минуту.

Бајерн је на перфектном скору од четири победа и у наредном колу дочекују љутог ривала и дужника, актуелног првака Бајер Леверкузен. Вердер после два ремија и победе је уписао и први пораз, у следећем колу играју против Хофенхајма.

Четврто коло Бундеслиге:

Петак
Аугзбург - Мајнц 2:3

Субота
Хајденхајм - Фрајбург 0:3
Унион Берлин - Хофенхајм 2:1
Вердер - Бајерн 0:5
Бохум - Кил 2:2
Ајнтрахт - Борусија Менхенгладбах 2:0

Недеља
Бајер Леверкузен - Волфсбург 15.30
Штутгарт - Борусија Дортмунд 17.30
Сент Паули - лајпциг 19.30

]]>
Sat, 21 Sep 2024 21:14:59 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537557/bajern-nastavlja-da-melje-posle-zagreba-nemilosrdni-i-u-bremenu.html
Норис обезбедио пол позицију у Сингапуру https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5537545/lando-noris-pol-pozicija-singapur.html Возач Мекларена Британац Ландо Норис освојио је пол позицију уочи трке за Велику награду Сингапура у шампионату Формуле 1. Норис је до пол позиције стигао временом 1:29,525.

Друго место освојио је актуелни светски шампион у Ф1, возач Ред Була Макс Ферстапен, који је за 0,203 секунде био спорији од Нориса.

Трећа позиција припала је Луису Хамилтону из Мерцедеса, док је четврти био његов тимски колега Џорџ Расел. Пето место освојио је Оскар Пјастри из Мекларена.

Прво место у генералном пласману возача држи Ферстапен са 313 бодова, док је Норис други са 254.

Трка за ВН Сингапура биће вожена у недељу од 14.00 часова.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 16:58:27 +0200 Ауто-мото https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5537545/lando-noris-pol-pozicija-singapur.html
Бањаја победник спринт трке у Мизану https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5537538/banjaja-pobednik-sprint-trka-mizano.html Возач Дукатија Италијан Франческо Бањаја победник је спринт трке у Мото ГП шампионату уочи трке за Велику награду Емилије Ромање на стази "Марко Симончели" у Мизану. Бањаја је до победе стигао резултатом 19:50,237.

Друго место је освојио возач Прамака Шпанац Хорхе Мартин, који је каснио 0,285 секунди за Бањајом. Возач Дукатија Италијан Енеа Бастијанини био је трећи са 1,319 секунди заостатка за победником. 

Мартин држи прво место у генералном пласману возача са 321 бодом, док је Бањаја други са 317.

Трка за Велику награду Емилије Ромање на програму је у недељу у 13.00 часова.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 16:51:35 +0200 Ауто-мото https://www.rts.rs/sport/auto-moto/5537538/banjaja-pobednik-sprint-trka-mizano.html
Млада српска тенисерка Теодора Костовић у финалу Европског првенства https://www.rts.rs/sport/tenis/5537511/mlada-srpska-teniserka-teodora-kostovic-u-finalu-evropskog-prvenstva.html Јуниорска репрезентативка Србије у тенису Теодора Костовић пласирала се у финале Појединачног Европског првенства у Аустрији за играче 18 година. Теодора Костовић, која је на ЕП постављена за првог носица, победила је у полуфиналу Италијанку Викторију Паганети 6:4, 7:6 (7:2).

Српска тенисерка ће у финалу ЕП играти против Чехиње Алена Ковачкове.

Теодора Костовић је рођена 28. јуна 2007. године у Новом Саду и члан је ТК Меридиана.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:50:59 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5537511/mlada-srpska-teniserka-teodora-kostovic-u-finalu-evropskog-prvenstva.html
Џексон блистао против Вест Хема, Челси улази у форму https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537500/dzekson-blista-protiv-vest-hem-celsi-forma.html Фудбалери Челсија победили су Вест Хем резултатом 3:0 у мечу петог кола Премијер лиге Челси је повео већ након четири минута када је Николас Џексон искористио неодлучну реакцију противничких дефанзиваца и погодио за 1:0, протуривши лопту кроз ноге Алфонсу Ареоли из тешке позиције.

Исти играч је дуплирао предност у 18. минуту, а поготку је претходила изузетна акција и савршена асистенција Мојзеса Каиседа.

Вест Хем је имао неколико прилика да се врати у сусрет, али их је гол Палмера из 47. минута ком је асистирао изузетно расположени Џексон оставио без шанси за бод.

До краја су гости рутински одрадили посао и дошли до нова три бода, али и другог места на табели.

Премијер лига, пето коло:

Субота:
Вест Хем - Челси 0:3
Астон вила - Вулверхемптон - 16.00
Фулам - Њукасл 16.00
Лестер - Евертон 16.00
Ливерпул - Борнмут 16.00
Саутемптон - Ипсвич 16.00
Тотенхем - Брентфорд 16.00
Кристал палас - Манчестер јунајтед 18.30

Недеља:
Брајтон - Нотингем форест 15.00
Манчестер сити - Арсенал 17.30

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:32:31 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537500/dzekson-blista-protiv-vest-hem-celsi-forma.html
Бараћ: Биће нам потребно пуно концентрације и енергије да бисмо победили Крку https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537483/barac-potrebno-puno-koncentracija-energija-pobeda-krka.html Тренер Меге Марко Бараћ рекао је уочи меча са Крком у првом колу нове сезоне у регионалној АБА лиги да ће његовом тиму бити потребно пуно концентрације и енергије како би дошао до победе. Утакмица између Крке и Меге биће одиграна у недељу од 19.00 часова у Новом Месту.

"Искористили смо припремни период да упознамо наше младе играче са захтевима на овом нивоу такмичења. Крка је тим, који се одлично појачао са неколико иностраних играча који су и носиоци игре", рекао је Бараћ, преноси званични сајт клуба.

Кошаркаш Меге Коста Кондић изјавио је да је свестан значаја меча са Крком.

"Након успешног припремног периода очекује нас утакмица у Новом Месту. Сви знамо колики значај има прва утакмица и колико је битно да добро отворимо сезону, тако да идемо тамо са једним циљем - да победимо. Традиционално, Ново Место је тешко гостовање, неугодан терен. Искусна екипа која може сваког да намучи. Свакако, ми имамо наш циљ", објаснио је Кондић. 

Мега је претходну сезону завршила на четвртом месту, а у плеј-офу ју је након победе над Цедевитом избацила Црвена звезда.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:14:54 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537483/barac-potrebno-puno-koncentracija-energija-pobeda-krka.html
Филиповић: Бенфика победила на искуство и квалитет, Звезду грешке коштале пораза https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5537470/zoran-filipovic-benfika-utisci-crvena-zvezda.html Некадашњи фудбалер Црвене звезде Зоран Филиповић изјавио да су грешке коштале црвено-беле пораза против Бенфике у Лиги шампиона. Црвена звезда је пре два дана на свом терену поражена од Бенфике 2:1 у првом колу Лиге шампиона.

"Бенфика је победила Звезду и на искуство и на квалитет. Ипак је индивидуални квалитет играча Бенфике бољи од индивидуалног квалитета фудбалера Звезде. Амбијент на стадиону Звезде је био такав да се очекивао позивитиван резултат, јер су сви били свесни да Бенфика у овом тренутку није толико јака као раније. Грешке које су се појавиле у игри Звезде су утицале на то да се изгуиби та утакмица", рекао је Филиповић.

Филиповић је у каријери играо и за Звезду и за Бенфику.

"Ја сам очекивао да Звезда направи неко изненађење, да освоји бод или чак три. Сви смо то очекивали, били би задовољни и бодом. Међутим, фудбалери Звезде су направили грешке, играчи Бенфике су лако постигли та два гола, која су утицала на крајњи резултат", додао је Филиповић.

Он је истакао да је Звезда брзо примила два гола.

"Први гол је пореметио игру Звезде, у том тренутку пала је концентрација играчима. Пре другог гола Бенфике није био прекршај за госте. Енглез Мајкл Оливер је добар судија, али је био мало наклоњен гостима“, истиче некадашњи фудбалер.

Додаје да је други одлучио утакмицу.

“Голман Звезде се погрешно поставио код извођења слободног ударца, погрешно је поставио и живи зид", навео је Филиповић.

Он је рекао да је Звезда касно постигла гол.

"Звезда је последњих 15-ак минута притискала Бенфику. Видело се да су играчи Бенфике физички пали. Да је Звезда постигла гол раније сигурно би до краја меча успела и да изједначи", додао је Филиповић.

Црвена звезда ће у новом формату такмичења у лигашком делу одиграти осам утакмица у Лиги шампиона.

"Нови формат такмичења је интересантан. Видеће се на крају да ли је то позитиван или негативан модел. У почетку ће бити доста изненађења, јер неће бити тактизирања, пошто се игра једна утакмица. Звезда за противнике има тешке ривале. Штутгарт је изванредна екипа, Јанг Бојс је компликована екипа, да не причамо о Интеру, Милану, Барселони Монаку", закључио је Филиповић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:51:13 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5537470/zoran-filipovic-benfika-utisci-crvena-zvezda.html
Џудо спектакл у Београду, на турниру "Црвена звезда куп" 750 дечака и девојчица https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5537415/dzudo-spektakl-u-beogradu-na-turniru-crvena-zvezda-kup-750-decaka-i-devojcica.html Међународни турнир "Црвена звезда куп", други по реду, за младе џудисте узраста од 10 до 14 година, почео је данас у београдској дворани Шумице. На турниру учествује 750 дечака и девојчица из 65 клубова из осам земаља. Председник Звезде и Скупштине СД Црвена звезда Стојан Вујко рекао је да му је изузетно драго што је будућност овог спорта на једном месту.

"Пратећи турнире могу да казем да већину вас познајем, ви сте снага и будућност нашег џудоа. Уверен сам да ћете данас показати да је џудо више од спорта, него начин живота. Као што је наш оснивач Џигоро Кано рекао није суштина да будемо бољи од противника него да данас будемо бољи од јучерашњег себе", истакао је Вујко.

Подршку младим џудистима пужили су српски репрезентативци Марица Перишић и Страхиња Бунчић.

На церемонији отварања присуствовали су и председник Џудо Савеза Србије Иван Тодоров, генерални секретар СД црвено-белих Зоран Аврамовић, председник Џудо савеза Београда, Сокол Укић и други.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 11:48:31 +0200 Остали спортови https://www.rts.rs/sport/ostali-sportovi/5537415/dzudo-spektakl-u-beogradu-na-turniru-crvena-zvezda-kup-750-decaka-i-devojcica.html
Радујко: Озбиљно се припремамо да Конгрес УЕФА буде организован на највишем нивоу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537406/branko-radujko-o-sastanku-uefa-u-kanu-pripremi-komgresa-i-evropskom-prvenstvu.html Генерални секретар Фудбалског савеза Србије (ФСС) Бранко Радујко, који је представљао ФСС на састанку челника европских фудбалских асоцијација у организацији Уефа од 17. до 19. септембра у Кану, говорио је о разматраним темама на састанку, новом формату такмичења, предстојећем конгресу и наредним плановима савеза. Радујко је иатакао одличне припреме за домаћинство Европског првенства за младе репрезентације и организацију Конгреса Уефа који је на програму 3. априла 2025. године.

“Београд ће врло брзо бити престоница европског фудбала и домаћин највишим званичницима и представницима свих националних савеза. Заједно са Уефа, озбиљно се припремамо да Конгрес буде организован на највишем могућем нивоу и да докажемо још једном да смо достојни указаног поверења.“, изјавио је Бранко Радујко.

Састанком је председавао председник Уефа Александер Чеферин, а присутни су били генерални секретар Теодор Теодоридис, његов заменик Ђорђо Маркети и директор националних асоцијација Зоран Лаковић.

"Скуп је у складу са очекивањима потврдио колико се озбиљно ради у нашој кровној организацији и да фудбал дефинитивно није само најпопуларнији спорт на свету, већ једна велика глобална индустрија. Председник Чеферин и директор националних асоцијација Лаковић, заједно са својим најближим сарадницима, упознали су нас са веома корисним информацијама, уз акценат на административне и финансијске аспекте протеклог Европског првенства у Немачкој. Ту пре свега мислим на остварене приходе и њихову дистрибуцију ка националним Савезима, како земаља учесница завршног турнира, тако и оних које нису имале срећу да буду део највеће смотре европског фудбала", рекао је Радујко у интервјуу за званични сајт ФСС.

Једна од најважнијих тема на састанку челника европских савеза био је нови формат Уефа клупских такмичења, који је стартовао од сезоне 2024/25.

"Тим експерата Уефа урадио је детаљну анализу и објаснио нам разлоге промене формата у сва три европска такмичења. Све се ради у циљу даље популаризације фудбала, јаче конкуренције и веће неизвесности. Пратили смо мечеве прве рунде и уверили се да све делује много атрактивније, нико у овом тренутку не може ни да претпостави како ће изгледати коначан поредак екипа на тој јединственој табели. Сада су и велики задовољни, што смањује простор за неке нове иницијативе које су у супротности са начелима УЕФА. Очекује се даљи раст прихода и радује податак да ће велики део средстава бити усмерен ка националним савезима за потребе даљег развоја инфраструктуре и едукацију стручних кадрова на свим нивоима", додао је Радујко.

Челник судијске комисије Уефа Роберто Розети доставио је извештај о суђењу на овогодишњем Европском првенству у Немачкој са посебним освртом на понашање играча и однос према судијама.

"Розетијев извештај је био заиста импресиван, са илустративним примерима прихватљивих и неприхватљивих понашања играча на терену, изузетних судијских одлука, али и неких њихових пропуста. Посебно поглавље припало је употреби и ефектима ВАР технологије. Закључак, који је на неки начин и порука судијама, гласи да покушају што више да се ослоне на властите одлуке, а технологију да користе искључиво у ситуацијама када је то заиста неопходно. Приказане су нам и најновије технологије које утврђују да ли је лопта дотакла руку играча", рекао је генерални секретар ФСС и наставио:

" Уефа ће наставити да инсистира на подизању угледа фудбалске игре у смислу спречавања непримерених сцена на терену. Већ је на снази пракса да само капитени имају право да комуницирају са судијама, али и они то морају да чине на пристојан начин. Све друго биће санкционисано јер негативно утиче на имиџ фудбала и шаље лошу поруку младима који се спремају да буду професионални фудбалери или судије".

Генерални секретар ФСС је боравак у Кану и разговоре са челним људима Уефа искористио и за нове консултације на тему кандидатуре Србије за домаћинство Европског првенства за младе репрезентације и организацију Конгреса Уефа, који је на програму 3. априла 2025. године.

"Важно је да оставимо снажан утисак, пре свега због наредних догађаја и великих такмичења за које планирамо да поднесемо кандидатуру. Истовремено, настављамо са интензивним активностима на добијању поверења за организацију завршног турнира 2027. године на коме ће се окупити најбоље европске репрезентације у узрасту до 21 године", додао је Радујко.

Фудбалери Србије ће 12. октобра у Лесковцу дочекати селекцију Швајцарске у трећем колу групе А4 Лиге нација.

"Свестан сам чињенице да су задаци администрације пре свега да створи услове за рад са млађим категоријама, да обезбеди транспарентност и регуларност такмичења на свим нивоима, али су резултати А тима од примарне важности када је реч о расположењу јавности према репрезентацији. Не желимо ни на који начин да ометамо мир стручног штаба и играча, ту смо да им пружимо максималну подршку у приреми наредних изазова. Утакмица против Швајцарске је веома важна и врло емотивна. Искрено се надам да ће целокупна јавност дати пун допринос стварању позитивног амбијента и да ћемо у Лесковцу уживати у добром фудбалу и сјајној атмосфери на трибинама", рекао је Радујко.

Он је најавио да ће Зоран Лаковић присуствовати мечу између Србије и Швајцарске.

"Лаковић је мој стари пријатељ, човек који је седео у овој столици веома дуго и са те позиције значајно допринео подизању угледа нашег Савеза у органима Уефа и Фифа. Данас је веома важан и утицајан функционер Уефа, радујемо се сваком његовом доласку у Србију. Увек нађе времена да буде на нашим важним догађајима, без обзира да ли је то у Београду, Лесковцу, Зајечару, Лозници или неком другом граду. Зоран воли фудбал и није заборавио одакле је кренуо", закључио је Радујко.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 11:43:13 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537406/branko-radujko-o-sastanku-uefa-u-kanu-pripremi-komgresa-i-evropskom-prvenstvu.html
Фриц и Шелтон надиграли Алкараза и Зверева за изједначење на Лејвер купу https://www.rts.rs/sport/tenis/5537385/fric-i-selton-nadigrali-alkaraza-i-zvereva-za-izjednacenje-na-lejver-kupu.html Тенисерски дубл у саставу Бен Шелтон и Тејлор Фриц надиграо је двојац Карлоса Алкараза и Александра Зверева са 2:0 у Берлину и донео изједначење од 2:2 у победама тиму„Екипа света“ против „Европе“ на Лејвер купу. Амерички двојац славио је са 7:6 (7:5), 6:4 после 97 минута игре у немачкој престоници.

Кључну разлику направила је реализација брејк-лопти у којиј су Фриц и Шелтон искористили обе шансе које су им се указале, а Алкараз и Зверев тек једну од пет.

Тренутно је нерешен резултат са 2:2 у победама, а претходно су у сингл мечевима бодове “Европи“ донели Стефанос Циципас и Григор Димитров, а поен за “Свет“ освојио је Франсиско Серундоло.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 08:38:00 +0200 Тенис https://www.rts.rs/sport/tenis/5537385/fric-i-selton-nadigrali-alkaraza-i-zvereva-za-izjednacenje-na-lejver-kupu.html
Италијани забранили навијачима Звезде долазак на утакмице против Интера и Милана https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5537363/italijani-zabranili-navijacima-zvezde-dolazak-na-utakmice-protiv-intera-i-milana.html Италијанска полиција забранила је долазак и присуство навијача Црвене звезде на предстојећим утакмицама Лиге шампиона против Интера (1. октобар) и Милана (11. децембар), саопштили су црвено-бели. "Министарство полиције Италије забранило је приступ звездашима на мечевима које ће наш клуб одиграти у поменутој земљи против Интера и Милана. Црвена звезда апелује на све навијаче да не путују на истакнуте мечеве, јер улаз неће бити дозвољен, као ни окупљање. Одлука важи за навијаче који живе у Србији, али и свим осталим европским земљама", наводи се у саопштењу Звезде.

Италијанска полиција је забранила продају карата за било коју трибину.

За куповину улазнице је неопходан пасош, а потом име и презиме на карти и пасошу морају да буду идентични приликом уласка на стадион, додаје се из редова српског шампиона.

"ФК Црвена звезда напомиње да је ово одлука на коју клуб није могао да утиче, те још једном апелује на звездаше да испоштују исту", закључује се у саопштењу.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 07:11:07 +0200 Лига шампиона https://www.rts.rs/sport/fudbal/liga_sampiona/5537363/italijani-zabranili-navijacima-zvezde-dolazak-na-utakmice-protiv-intera-i-milana.html
Дубаи, Цедевита Олимпија и Будућност - екипе спремне да пркосе Партизану и Звезди https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536455/aba-liga-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-.html Црвена Звезда и Партизан најозбиљнији су фаворити за освајање предстојеће АБА лиге, ипак ту су три екипе које не треба отписати олако и које ће тражити своју шансу. Звезда и Партизан имају убедљиво највеће буџете, а са њима долазе и квалитетни играчи са којима су амбиције увек високе.

Кошаркашка култура у Србији на вишем је нивоу у односу на остале државе из региона, а самим тим су и захтеви навијача већи, простор за грешке мали, победе се увек награђују, а порази не толеришу. 

У оваквом амбијенту, Будућност и Цедевита Олимпија у последњих неколико година били су једини ривали који су константно стајали у врху такмичења и били најозбиљније препреке на путу ка титули.

После тачно денценију, АБА лига ће имати госта из "иностранства". Арапски Дубаи могао би бити један од тимова који ће одморан и из сенке напасти врх табеле, његов највећи проблем је што ће против црвено-белих одиграти прву званичну утакмицу.

Дубаи, нови "странац" у регионалној лиги

По првим индицијама да ће Дубаи заиграти у АБА лиги челници екипе изјавили су да им је целокупни буџет за предстојећу сезону око 4,5 милиона евра. Како су се амбиције клуба мењале, тако је растао новац који је на располагању руководству.

Клуб из Емирата се почетком лета, од самог настајања определио за Улебова такмичења, после најава да ће ове сезоне већ играти Европкуп а наредне Евролигу појавиле су се информације да је такмичење за приступање овог клуба тражило милион и по евра.

Дубаи је вероватно услед још неискристалисаног буџета одустао од тога, играће само регионалну лигу, а прилику ће тражити наредне године. Ова екипа је пета ван југословенских простора која ће наступати у такмичењу. 

Своје место у Јадранском првенству имали су још и Макави из Тел Авива, Нимбурк, Солнок и Левски из Софије.

Авуду Абас, Данило Анђушић, Давис Бертанс, Немања Дангубић, Ахмет Дуверијолу, Нејт Мејсон, Клемен Препелич, Леон Радошевић, Тирди Равена, Алекса Ускоковић, Џекори Вилијамс, Бора Јашар и најновије појачање Ајзеја Тејлор. 

Према тренутном саставу екипе у којој највећи број играча покрива бековске позиције, а имају способност да шутну и за три поена, од Дубаија се може очекивати популарна "run n gun" кошарка на поен и посед више.

Дом ових кошаркаша је "Кока-Кола арена" која може да прими 17 хиљада гледалаца.

Будућност освежила тим

Подгоричка екипа је увек била при врху табеле у регионалној лиги, а сада ће упркос већој конкиуренцији и гушћем распореду покушати да настави традицију.

Претходну сезону завршили су на трећој позицији са скором 19-7, a  борба за трофеј окончана је у полуфиналу када је од њих после велике борбе Партизан био бољи са 2:1.

Управа је успела да задржи језгро екипе које су чинили Кенан Камењаш, Мекинли Рајт и Јоги Ферел. Битно је нагласити да је Андреј Жакељ остао на функцији главног тренера. У предсезони су одиграли пет мечева и уписали четири победе.

Тим су напустили: Марко Јагодић-Куриџа, Владимир Михаиловић, Аллерик Фримен, Јоан Макунду, Марвин Џонс, Брендон Пол, Петар Поповић и Андрија Грбовић.

Црногорског представника појачали су: Ђорђије Јовановић, Матео Дрежњак, Удока Азубуике, Џуван Морган, Рашид Сулејман

Боје подгоричких плавих браниће: Удока Азубуике, Матео Дражњак, Ђорђије Јовановић, Петар Минић, Џуван Морган, Рашид Сулејман, Алекса Илић, Флечер Меги, Андрија Славковић, Јоги Ферел, Никола Танасковић, Мекинли Рајт и Кенан Камењаш.

Треба очекивати да ће Жакељ поново инсистирати на чврстој одбрани и пик енд рол игри у којој је тим био заиста добар претходне сезоне.

Цедевиту Олимпију је напустио велики број играча

Искусни црногорски стручњак Звездан Митровић појачао је Цедевиту Олимпију, а то се одмах одразило освајањем првог трофеја у сезони. У финалу Суперкупа Словеније убедљиво су победили Крку са 103:73.

Ако се гледају имена која су отишла и дошла, екипа на папиру има лошији састав у односу на претходну годину, ипак управа клуба се одлучила да направи помак у организацији.

Искусни Звездан Митровић најзвучније је појачање екипе, Црногорац је са Монаком освојио титулу Европкупа 2021. године.

Шпанац Чечу Морено постављен је на функцију спортског директора после 19 година проведених у Валенсији. Његов први посао је довођење Девина Робинсона који је у шпанској лиги у Манреси бележио 13 поена по мечу.

Клуб из Словеније у односу на претходну сезону напустили су Александар Шашков, Јака Клобучар, Зоран Драгић, Ален Омић, Никола Радичевић, Џастин Кобс, Лука Шчука, Шон Џонс, Алеј Крумп, Филип Хорват и Вукашин Тодоровић.

Појачали су тим: Алексеј Николић, Бринтон Лемар, Мартинас Гебен, Жига Данеу, Деванте Џонс, Бине Препелич, Девин Робинсон, Ловро Гњидић и Дерек Огбејде.

У "Стожицама" публика ће навијати за: Ди Џеја Стјуарта, Девина Робинсона, Девантеа Џонса, Рока Радовића, Алексеја Николића, Грегора Гласа, Бринтона Лемара, Јаку Блажича, Ловра Гњидића, Мартинаса Гебена, Бинета Препелича, Дерека Огбејдеа и младог Жигу Данеуа.

У предстојећој сезони очекује се постављање одређеног система по којем ће функционисати екипа, а за очекивати је још појачања која би клуб учинила још конкурентнијим.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 06:53:19 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5536455/aba-liga-dubai-cedevita-olimpija-buducnost-.html
Хрватски дерби на старту АБА лиге припао Задру https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537290/zadar-savladao-cibonu-na-otvaranju-aba-lige.html Екипа Задра славила је на гостовању код Цибоне резултатом 69:87 у првој утакмици првог кола регионалне АБА лиге. Задрани су у гостима победом започели такмичење у новој, проширеној АБА лиги.

Задар је двоцифрену предност направио већ у првој четвртини. После 10 минута игре водили су гости са 27:17.

Цибона је у другој четвртини заиграла бољу одбрану, успела је да дође до лакших поена, па је смањила заостатак на 42:40 до полувремена.

Није домаћи тим успео да одржи ритам и у трећем периоду, који је поново убедљиво припао Задру. Гости су поново одиграли изузетно на обе стране терена што им је донело чак 13 поена разлике у периоду - 23:10.

Задар је у последњих 10 минута одиграо колико му је било потребно да утакмицу мирно приведе крају.

Најефикаснији у победничкој екипи Задра био је бивши кошаркаш Партизана Амар Гегић са 30 поена, пратио га је Мазалин са 14. Код Цибоне Џок и Рочак су убацили по 18 поена.

АБА лига, прво коло:

Петак:
Цибона - Задар 69:87

Субота:
Сплит - Игокеа 18.00
Морнар Бар - Будућност 20.00

Недеља:
Дубаи - Црвена звезда 17.00
Крка - Мега 19.00
ФМП - Цедевита Олимпија 21.00

Среда:
Партизан - Борац 19.00

]]>
Fri, 20 Sep 2024 23:43:21 +0200 АБА лига https://www.rts.rs/sport/kosarka/aba_liga/5537290/zadar-savladao-cibonu-na-otvaranju-aba-lige.html
Фифа: Интерконтинентални куп играће се у Дохи, Реал Мадрид директно у финалу https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537289/fifa-interkontinentalni-kup-doha-real-madrid-finale.html Финале Интерконтиненталног купа за титулу клупског првака света играће се на "Лусаил" стадиону у Дохи, а шампион Европе Реал Мадрид директно је обезбедио пласман у меч за трофеј, саопштила је Међународна фудбалска федерација. Формат досадашњег Светског првенства за клубове је промењен, па ће такмичење почети за два дана када ће се састати шампиони Азије и Аустралије, Ал Аин и Оукленд Сити.

Победник тог дуела ће играти против египатског Ал Ахлија, најбољег тима Африке, 29. октобра у Каиру.

Потом ће 11. децембра мексичка Пачука играти против победника Копа Либертадорес, који је у току.

После тога четири најбоља тима стижу у Катар, где ће прво 14. децембра играти победници ова два дуела, а победник "малог финала" бориће се четири дана касније са Реал Мадридом за пехар.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:52:01 +0200 Фудбал https://www.rts.rs/sport/fudbal/5537289/fifa-interkontinentalni-kup-doha-real-madrid-finale.html
Најубедљивија победа Нице у новијој историји - осам голова у мрежи Сент Етјена https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537280/nica-sent-etjen-liga-jedan-francuska.html Фудбалери Нице победили су на домећем терену Сент Етјена са 8:0 у утакмици петог кола француске лиге. Ница је одиграла најбољи меч у новијој историји. Имала је знатно већи посед лопте, доста више шутева ка голу и 10 у оквир ривала од којих је чак осам завршило у голу.

Мрежу гостију начео је Дилан Батубинсика у четвртом минуту када је неспретно покушао да блокира шут, а уместо тога закуцао је лопту у своју мрежу.

Тангуј Мдомбеле је само три минута касније био на правом месту у право време, па је Ница удвостручила предност.

После петнаестак минута мировања мреже Сент Етјена, Ница је наставила голгетерску серију. Чо је у 24. минуту постигао трећи гол, да би четврти два минута касније дао Мукоко.

Тренер гостију Дал'Оголио је у 35.био принуђен да направи чак три измене, а Ница је само минут касније, у 36. постигла пети гол. Гесан је на асистенцију Мукокоа био прецизан, а потом је Мукоко уписао и свој други гол на мечу.

Диоп је у 75. минуту повисио на 7:0, а коначни резултат поставио је са беле тачке Росарио у 86. минуту.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:56:35 +0200 Лиге петице https://www.rts.rs/sport/fudbal/lige_petice/5537280/nica-sent-etjen-liga-jedan-francuska.html