Домаћин сања успех

Пољска не спада у крем европског ни светског фудбала, али нису ни толико далеко да на свом терену не могу да изненаде све, па и себе. Пољска такмичење почиње у вероватно најслабијој групи, а евентуални добар резултат у њој додатно би подигао ниво самопуздања екипи. Ако се коцкице сложе на прави начин, успеси Пољске из седамдесетих и осамдесетих година могли би да се преселе и у овај век.

Са нацијом већ дуже ненавикнутом на успехе, али нацијом која живи за фудбал и свој национални тим, Пољска ће учинити све да код куће направи што бољи резултат. Чини се да су се ове године створили услови који би то могли и да омогуће.

Пољска је, не сме се изоставити, била полуфиналиста Светских првенстава 1974. и 1982. године, али је то и тим који је морао да чека 2008. годину како би дебитовао на континенталним првенствима.

Под холандским тренером Леом Бенхакером испао је том приликом у групној фази такмичења, слично као и на Мундијалима 2002. и 2006. године.

Место у Јужној Африци измакло им је након катастрофалних игара у квалификацијама, које су завршили као пети у групи коју ј ечинило шест екипа.

Међутим, млад и полетан тим, коме сигурно не недостаје мотива, поткрепљен неколицином позитивних резултата из пријатељских сусрета које су одигралу у претходном периоду, даје оправданост надама Пољака.

У протеклих 18 месеци Пољска може да се похвали победама над Обалом Слоноваче, Норвешком и Аргентином. Нису поражени у мечевима са Немачком и Грчком, али им очигледно недостаје доследност у нивоу игре, јер су доживели и пораз од Литваније.

Ово је тим који је успешно прегрмео смену генерација, барем делимично, јер су, рецимо, у новембарском поразу од Италије чак деветорица Пољака били млађи од 28 година. У ту групу укључујемо Војчеха Шћесни, Роберт Левандовски и Јакуб Блажчиковски, капитен селекције са 25 година.

„У овом периоду смо грешили, али то се дешава када играте само пријатељске сусрете. Максимално ћемо бити спремни када то буде најпотребније. Играли смо са најјачим тимовима и у највећем броју случајева нисмо били инфериорни. Играчи су стекли самопуздање, и то јер јако важно пред овако велико такмичење. Верујем да смо на правом путу", изјавио је селектор Францишек Смуда.

Два пута трећи на Светским првенствима и победници Олимпијских игара 1972. године, Пољска се није појављивала на континенталним шампионатима све до 2008. године. Тада су у квалификацијама Пољаци били први, испред Португала, Србије, Финске и Белгије.

У Аустрији и Швајцарској постигли су само један погодак, који је иначе био дело Бразилца Роџера Герера, што им је било довољно за последње место у својој групи.

Пољску ће на Европском првенству представљати следећи фудбалери:

голмани: Војчек Шћесни, Гжегорж Сандомиерски, Пржемислав Титон

одбрана: Себастијан Боениш, Гжегорж Војтковиак, Марцин Камински, Марцин Василевски, Јакуб Ваврзнијак, Дамијен Перквис, Лукаш Пишчек

средина терена: Даријуш Дудка, Адам Матушчик, Еуген Полански, Мациј Рубис, Лудовик Обрањак, Рафал Муравски, Јакуб Блажчиковски, Адриан Миерзејевски, Рафал Волски, Камил Гросицки

напад: Роберт Левандовски, Артур Собијек, Павел Брожек

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво