Изгубљени у "групи смрти"

Историја фудбала у Данској врти се око злата на Европском првенству 1992. године, злата које је било "намењено" тадашњој Југославији. Ово је тим који није редак гост највећих такмичења, али мимо поменутог случаја успеси су их мимоилазили. И ове године, у Пољској и Украјини, полуанонимни тим Мортена Олсена игра у најјачој групи, у којој би све осим евентуалног откидања бодова неком од фаворита било огромно изненађење.

Чувени, неки би рекли контроверзни шампиони Европе из 1992. године, Данци су на овај шампионат стигли као најбољи у својој квалификационој групи, испред Португала. Сада, судбина их је ставила у најтежу групу у Пољској и Украјини, у којој су, срећом или не, поново Португалци.

Данска је селекција која игра релативно редовно на континенталним првенствима, и релативно солидно. Данци се нису квалификовали за шампионат 2008. године, тако да ће ово првенство бит осми завршни турнир за овај национални тим.

Данска је изборила своју визу за овогодишњи турнир захваљујући победом од 2:1 над Роналдом и друговима у Копенхагену. Голове су постигли Мајкл Крон-Дели и Никлас Бендтнер, док је за Португал, из слободног ударца али тек у заоставном времену, прецизан био Кристијано Роналдо.

Данци током квалификација нису поражени на свом терену, а једини гол који су примили био је управо малопре поменути.

„Квалификовали смо се у тренутку када смо промовисали неколико нових играча. Сада је јако битно да се играчи међусобно упознају", истакао је селектор Мортен Олсен, који је продужио уговор са фудбалским савезом ове земље до краја Светског првенства у Бразилу.

Данска се није пласирала на првенство које је одржано у Аустрији и Швајцараској јер су од ње успешнији били Шпанија и Шведска. Тада је Данска деловала далеко слабије него данас, када њену игру карактеришу дисциплина и висок ниво физичке припремљености.

Најсветлији тренутак фудбала у Данској догодио се пре 20 година. Данци се нису квалификовали на завршни турнир, али је екипа која је била боља од ње у квалификацијама, селекција Југославије, суспендована из исувише добро познатих разлога. Другу прилику Данска је оберучке прихватила, и сјајно искористила.

Иако су се спремали само десет дана, у групној фази такмичења били су бољи од Француске и Енглеске, а од Холандије у полуфиналу. У финалу у коме је побеђена Немачка, Јенсен и Вилфорт постигли су голове којима је комплетирана бајка Данске.

Данска је дебитовала на Европском првенству 1964. године, а групну фазу су први пут прошлу у свом следећем појављивању 1984. године. Том приликом испали су од селекције Шпаније у полуфиналу.

Мортин Олсен одабрао је следеће фудбалере за првенство у Пољској и Украјини:

Голмани: Стефан Андерсен, Андерс Линдегард, Каспер Шмајхел

Одбрана: Сајмон Кјер, Данијел Агер, Сајмон Поулсен, Ларс Јакобсен, Андреас Бјеланд, Јорес Окоре, Данијел Вас

Средина терена: Кристијан Поулсен, Вилијам Квист, Кристијан Ериксен, Микаел Крон-Дели, Ласе Шоне, Микаел Силбербауер, Јакоб Поулсен, Томас Каленберг, Ники Зимлинг

Напад: Никлас Бендтнер, Денис Ромедал, Никлас Педерсен, Тобијас Микелсен

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво