Стота медаља за Србију

Ивана Максимовић улази у историју српског олимпизма, и спорта уопште, као освајачица 100. медаље на oлимпијским играма за нашу земљу. Максимовићева је освојила сребрну медаљу у дисциплини малокалибарска пушка тростав. "Још нисам свесна шта сам урадила", изјавила је Ивана. Председник Србије Томислав Николић честитао на освојеној медаљи.

Репрезентативка Србије у стрељаштву Ивана Максимовић освојила је сребрну медаљу у дисциплини малокалибарска пушка тростав на Олимпијским играма у Лондону. Ивана је ушла у историју српског олимпизма, и спорта уопште, као спортисткиња која је Србији донела 100. медаљу на највећем спортском такмичењу.

Ивана је у финале ушла као другопласирана, и предност коју је остварила у квалификацијама одржала је до самог краја.

Прва серија није изгледала најбоље за Максимовићеву, јер је погодила 9,3, али су потом уследили 10,3 и 10,2 што ју је вратило на прави колосек.

Иако је наредне две серије пуцала 9,5 и 9,3, места зебњи није било јер је предност коју је имала у односу на трећепласирану такмичарку износила четири круга. Нa другој страни, управо толико је и Ивана заостајала у односу на првопласирану Џејми Лин Греј из Америке.

Грејова је наравно сачувала врх, а Ивана сребро после прилично солидних серија. Вреди посебно издвојити шесту, када је Максимовићева пуцала 10,9.

Српска такмичарка после финала је имала укупан учинак од 687,5 кругова, док је Џејми Лин Греј погодила 691,9. Трећепласирана Чехиња Сикорова завршила је са 683 круга.

Максимовићева је са 22 године била најмлађа од осам финалисткиња које су данас пуцале.

Максимовић: Још нисам свесна шта сам урадила

"Имам осећај да је такмичење као и свако друго, односно и медаља као и свака друга. Ипак, верујем да ће сутра да ме 'звекне' и да ћу бити свесна шта сам урадила, јер је ово мој највећи успех у каријери", рекла је 22-годишња Максимовићева новинарима у Лондону.

Максимовићева је навела да се помало створила фама око 100. медаље за Србију, али је открила да јој је драго што ју је баш она освојила.

"Обе медаље које смо ми, стрелци узели вреде за Србију и волела бих да одличја освоје и Новак и ватерполисти. Надам се да ћемо имати победнички повратак са ОИ", истакла је репрезентативка Србије.

Она је навела да је финално такмичење било веома стресно, али да је остала прибрана у одлучујућим тренуцима.

"Знала сам да ћу имати добар резултат ако успем да се исконтролишем, што је битно у стрељаштву. Веома сам срећна. Имала сам неке слабе деветке, било је и треме. Ипак, успела сам да одржим позицију на којој сам била у квалификацијама и да узмем стоту медаљу за Србију", објаснила је она.

Максимовићева је навела да је радост одмах поделила са оцем Гораном, такође некадашњим репрезентативцем у стрељаштву.

"Тата је звао брата, који је у Црној Гори на мору, али је све пратио. Све ово је за њега. Чули смо се и пре и после пуцања, и пре финала и сада чекам да му се јавим. Ово њему дугујем", поручила је српска олимпијка.

Она је захвалила на подршци свима у Србији, али и колегама из репрезентације у Лондону и додала да се нада свечаном дочеку на балкону Скупштине града у Београду.

"Ако буде балкон, то ће представљати потпуно остварење мог сна", истакла је освајачица сребрне медаље.

Максимовићева је додала и да је јуче била тужна због пораза Новака Ђоковића у полуфиналу, као и због тога што се Милорад Чавић није докопао одличја.

"Некако је све било како не ваља, али су они стварно велики спортисти. Мени је велика част што сам са њима у олимпијском тиму и што сам могла да их упознам", закључила је она.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво