Читај ми!

Најуспешније олимпијске нације

Игре у Лондону су завршене, и сада на ред долази посао статистичара и историчара спорта да подвуку црту. Оно што је јасно и без њихове помоћи, то је да Сједињене Државе још једну Олимпијаду напуштају као најуспешнија земља. Друга је Кина, трећа Русија, док је домаћа Велика Британија на веома високом, четвртом месту. "Орлови" са четири освојене медаље на 42. месту. Од комшија, бољи Хрвати и Мађари.

Дошло је и време да се своде рачуни. На Олимпијским играма у Лондону, 85 земаља успело је да освоји бар једну медаљу. На самом врху су они највећи.

Сједињене Америчке Државе поново су биле најуспешније на Играма, иако су до пре само неколико дана заостајали за Кином. Њихово избијање на сам врх лествице подудара се са кулминацијом догађаја на атлетском такмичењу.

Америка је освојила 104 медаље, од чега 46 златних, што је више него икада у историји. Кина је стала на 87, од чега су 38 биле оне најсјајније.

Трећи су Руси, чији спортисти су освојили 82 одличја, али „само" 24 златне. Британци, којима су ово биле најуспешније игре у историји, освојили су 65 медаља, а 29 златних.

Иза њих су, традиционално, увек успешне експедиције Немачке, Јапана, Аустралије, Француске, Јужне Кореје и Италије.

Спортисти Србије са освојене четири медаље – једном златном, сребрном и две бронзане – заузели су 42. место на овој табели.

„Орлови" иначе деле 42. позицију са репрезентацијама Аргентине и Словеније, чији је биланс медаља идентичан нашем.

Од држава у окружењу, најуспешнија је Мађарска са 17 медаља (8, 4, 5), која је на укупној лествици на 9. месту. Хрватска је 26. са шест медаља (3, 1, 2), Румунија 27. (2, 5, 2), Бугарска 63. (0, 1, 1), Црна Гора 69. (0, 1, 0), а Грчка 75. (0, 0, 2).

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво