Читај ми!

Венлок, маскота Игара

Званична маскота Олимпијских игара је Венлок, а његова улога је да Игре приближи најмлађима и да подстакне њихово интересовање за бављење спортовима. Ипак, многима се не допада дизајн овогодишњих Игара јер је оцењен као "недефинисан, скуп и нејасан".

Венлока је креирао креативни студио Ајрис из Лондона, након што је њихов предлог за маскоту Игара победио више од 100 предлога дизајнера, уметника и агенција на конкурсу "Компит Фор" 2009. године.

 

"Маскота је део едукативног програма игара и њена намена је да деца уче о спортским вредностима и олимпијским такмичењима", навели су организатори. Они су додали да су такође направљена четири кратка анимирана филма која прате догађаје на ОИ у којима је Венлок главни јунак и који се могу погледати на званичном сајту маскоте (https://mascot-games.london2012.com). Венлок је једнооко биће аморфног облика које највише личи на симпатична чудовишта из истоименог анимираног филма који је реализовао студио Дизни 2001. године.

"Венлок је име добио по сеоцету Мач Венлок у близини Шропшајра у Великој Британији", у коме су се крајем 19. века одржавале "Мач Венлок Игре" на којима се локално становноштво такмичило у традиционалним сеоским спортовима", наведено је из студија Ајрис.

Иако се многима не допада дизајн овогодишњих Игара јер је оцењен као "недефинисан, скуп и нејасан јер не представља специфичности града у којем се одржава", организатори сматрају да су огромна средства уложена у брендирање Игара и између осталог креирање ове маскоте оправдана јер имају "јак комерцијални потенцијал".

Стивен Бајлеј, оснивач чувеног Музеја дизајна из Лондона, изјавио је да је Лондон међу "најјачим градовима у свету по развоју креативних индустрија и нарочито дизајн сектора, али да овогодишњи дизајн Игара то не показује".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво