Читај ми!

Операција "кроћење лавова" - Србија против Камеруна за повратак у живот

Пораз од Бразила је архивиран, а фудбалери Србије против Камеруна играју други меч на Мундијалу у Катару (11.00, РТС1). Победа у потпуности враћа "орлове" у игру за пласман у осмину финала, реми значајно отежава позицију пред последње коло, док пораз значи извесну елиминацију са турнира. Директан пренос је на Првом програму РТС-а, стрим је на РТС Планети (само за кориснике из Србије), а ток меча можете пратити на нашем порталу.

Операција "кроћење лавова" - Србија против Камеруна за повратак у живот Операција "кроћење лавова" - Србија против Камеруна за повратак у живот

Србија је изгубила први меч на Мундијалу, Бразил је заслужено славио са 2:0 на "Лусаилу" и показао зашто је један од највећих фаворита за освајање титуле шампиона света, али турнир тек сада почиње за "орлове".

Други противник у Групи Г је селекција Камеруна, а екипа Драгана Стојковића Пиксија против афричке селекције мора да покаже да је с правом међу 32 најбоље селекције на планети и да има снаге и квалитет за пласман у осмину финала Мундијала у Катару.

"Лавови" су у сличној, вероватно и лошијој ситуацији од наше - поражени су од Швајцарске на старту Мундијала, а у трећем колу очекује их дуел са Бразилцима.

Екипа селектора Алијуа Сисеа није била лошија екипа од Швајцараца на старту турнира, али је противник искористио једну лошу реакцију одбране афричке селекције и дошао до гола вредног три бода.

Србија није имала много међусобних дуела са Камеруном - последњу утакмицу две слекције одиграле су 2010. године, у склопу припрема за Мундијал у Јужној Африци, а екипа тадашњег селектора Радомира Антића остварила је тријумф од 4:3.

Нешто старији љубитељи фудбала можда памте и сусрет Југославије и Камеруна на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 1984. године, а "плави" су и тада однели победу - 2:1.

Оно што брине пред дуел са "лавовима" је чињеница да наш национални тим на претходним Мундијалима није имао успеха када је играо против афричких селекција.

Светско првенство у Немачкој 2006. године радо би сви заборавили, а на том турниру Србија је играла против Обале Слоноваче и доживела пораз 3:2.

Четири године касније, у Јужној Африци, Србија је била у групи са Ганом и још једном изгубила - Асамоа Ђан постигао је једини гол у финишу утакмице и то са беле тачке.

"Орлови" нису били на свом нивоу на првој утакмици у Катару. Бразил је, ипак, Бразил и против једне од најбољих екипа на планети грешке се скупо плаћају, а Србија је, после солидних 45 минута била у потпуно подређеном положају у другом полувремену што су "кариоке" умеле да искористе.

Селектор Стојковић каже да пораз ништа није променио у његовој екипи, да су играчи и даље спремни и наоштрени да докажу себи, али и остатку света да имају квалитет за осмину финала, а и здравствени билтен је бољи него пре четири дана.

Александар Митровић се опоравио од повреде, много боља ситуација је и са Душаном Влаховићем, док је Филип Костић тренирао пуним интезитетом и налази се у конкуренцији за дуел са Камеруном.

Пикси на располагању има квалитетан и уигран састав, међу којима је неколицина играча који су учествовали у походу на кров света на омладинском Мундијалу 2015. године, а "орлови" су и тада изгубили први меч у групи.

Разлога за забринутост има, за страх свакако не. Србија је у претходне две године показала да може да се надмеће са најјачим европским селекцијама, а Камерун је, упркос свим квалитетима, далеко од светског врха и екипа је која се може и мора победити.

Потребно је да "орлови" наметну своју игру, ону која их је красила у претходном периоду, а сигурно је да резултат у том случају неће изостати.

Чак и реми са Камеруном не значи елиминацију са Мундијала, али би победа против Африканаца улила додатно самопоуздање екипи пред утакмицу трећег кола са Швајцарском, која ће, по свему судећи, бити одлучујућа за пласман у осмину финала Мундијала.

Утакмица се игра на "Ал Џануб" стадиону у Ал Вакри, а главни судија меча је Мухамед Абдула Хасан из Уједињених Арапских Емирата, а остаје нам да верујемо да ће оставити бољи утисак од Алирезе Фаганија, који се није прославио на утакмици против Бразила.

Храброст, лепршавост и пожртвованост - на то смо навикли од Пиксијевих орлова, нема разлога да тако не буде и против Камеруна.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије