Финска

Финци су свакако највећи аутсајдери у групи са Француском, Русијом Босном и Херцеговином, Пољском и Израелом. Сам пласман у завршницу такмичења за њих је велики успех. Само чудо може да их одведе у елиминациону фазу.

Финска је једна од оних репрезентација које немају значајније резултате у кошарци, а до сада је национални тим те земље 12 пута учествовао на Евробаскету. Најбољи резултат остварио је 1939. године, на свом првом учешћу, када је заузео осмо место.

Финци су се до сада само једном квалификовали за Светско првенство, и то прошле године, а само два пута су играли на Олимпијским играма - укључујући Игре 1952. године, када је Хелсинки био домаћин.

Селектор Детман свакако највише очекује од искусне тројке, Петерија Копонена, бека руског Химкија, као и од Џералда Лија који наступа у дресу АЦБ лигаша Мурсије, и високог крила Ерика Марфија, играча Бешикташа. Такође, ту је одличан шутер Гран Канарије, 24-годишњи Сасу Салин.

Састав репрезентације Финске: Рупе Ахонен, Јонас Кавен, Шон Хаф , Виле Каунисто, Мико Коивисто, Петери Копонен, Тука Коти, Џералд Ли, Ерик Марфи, Мати Нутинен, Сасу Салин, Џамар Вилсон

Селектор: Хенрик Детман

број коментара 0 Пошаљи коментар