RTS na 53. "Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma" u Nišu

Na 53. "Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma" u Nišu, Radio-televizija Srbije će prikazati dva igrana filma, prvu epizodu igrane TV serije „Koreni", kao i tri televizijske drame iz svoje najnovije produkcije.

A čast da u subotu, 25. avgusta ove godine, na Niškoj Tvrđavi otvori "Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma" pripašće filmu „Južni vetar", uzbudljivom kriminalističkom trileru snimljenom prema scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića, koji je ujedno i reditelj filma. Od ovog filma, u saradnji izvršne produkcije „Režim doo" i RTS-a, nastaće i istoimena mini serija od četiri epizode, kao i drugi ciklus serije od deset celovečernjih epizoda.

„Južni vetar" prikazuje savremeni Beograd kroz vizuru jednog određenog dela njegovog stanovništva. Reč je o polusvetu, članovima takozvanog „podzemlja" koji pričaju jednu, pre svega, realnu priču o seriji neuspeha „malog" čoveka u surovom okruženju. Prisustvo najvećih domaćih glumačkih imena, poput Dragana Bjelogrlića, Bogdana Diklića, Aleksandra Berčeka, nedavno preminulog Nebojše Glogovca, ali i mlađih generacija, kojima pripadaju Miloš Biković, Jovana Stojiljković, Miodrag Radonjić obećava veliku gledanost filma.

Od izuzetno gledane serije „Meso", nastale u saradnji RTS-a i produkcijske kuće „Bosonoga" iz Banja Luke u režiji Saše Hajdukovića i prema scenariju Nikole Pejakovića, nastao je i istoimeni film koji će biti prikazan u glavnom takmičarskom programu festivala u ponedeljak 27. avgusta. Film „Meso" je priča o Banja Luci i apokaliptičnom duhu ovog vremena koje nas šiba bez milosti, a glavne uloge poverene su Igoru Đorđeviću, Nikoli Pejakoviću, Mariji Pikić, Vuku Kostiću i Branku Jankoviću.

U saradnji Radio-televizije Srbije i „Fakulteta dramskih umetnosti" u Beogradu, nastale su tri televizijske drame, koje će, nakon „Festivala filmskog scenarija" u Vrnjačkoj Banji, i u Nišu imati svoje projekcije u okviru pratećeg programa festivala. Tako će u utorak, 28. avgusta, u bioskopu „Vilin grad" biti prikazani naslovi „Ne igraj na Engleze", TV drama snimljena prema tekstu Vladimira Đurđevića, kao i „Beogradska trilogija", snimljena prema drami Biljane Srbljanović. Dan kasnije, u sredu 29. avgusta takođe u bioskopu „Vilin grad", biće prikazana TV drama „Paviljoni", snimljena po tekstu Milene Marković. Pored studenata FDU iz Beograda, u realizacij ovih drama učestvovali su i studenti „Fakulteta primenjenih umetnosti", kao i „Fakulteta muzičkih umetnosti", takođe iz Beograda.

"Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma" zatvoriće projekcijom na Niškoj Tvrđavi u petak, 31. avgusta, prva epizoda serije "Koreni", snimljene u produkciji RTS-a i izvršnoj produkciji producentske kuće "Eye to Eye". Serija „Koreni" napisana je prema antologijskom romanu Dobrice Ćosića, sadrži deset epizoda, scenarista je Đorđe Milosavljević a reditelj Ivan Živković. Politička previranja u Srbiji s kraja devetnaestog i na početku dvadesetog veka, problem identiteta i porekla, odnos privatnog i političkog, a sve kroz prizmu bogate seoske porodice Katić, okvir su Ćosićevog romana koji je u scenario pretočio Đorđe Milosavljević, a režirao Ivan Živković. U glavnim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević, Igor Đorđević, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Bogdan Diklić, Nenad Jezdić, Dara Džokić, Bojan Žirović, Goran Šušljik i mnogi drugi.

broj komentara 0 pošalji komentar