Svetski dokumentarni hitovi - ponedeljkom na RTS 2

Udarni termin na Drugom programu RTS-a, ponedeljkom od 20.00, rezervisan je za najbolje dokumentarne filmove iz celog sveta.

U ponedeljak, 12. marta ne propustite priču o fudbalskom klubu Barselona - Barsa sanja (Barca Dreams, 2015). Film pokazuje kako se na pravi način neguju vrhunske vrednosti u sportu. Reditelj je uspeo da eruptivni izliv emocija pripadnosti klubu usmeri u civilizacijski domet stvaranja jednog od najboljih klubova na svetu.

Zatim, svakog narednog ponedeljka slede neverovatni dokumentarci, od kojih su neki nominovani za Oskara. Čujte i počujte (Lo And Behold, 2016) film koji otkriva kako je onlajn svet transformisao način na koji realni svet funkcioniše - od trgovine do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, sve do središnjeg pitanja ljudskog ponašanja u društvu.

Oskarovac Majkl Mur ostvarenjem Koga sledećeg napasti? (Where to Invade Next, 2015), pobrao je odlične kritike i nagrade.  U ovoj provokativnoj i urnebesnoj dokumentarnoj komediji, Mur neće prezati ni od čega kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika. 

Ja nisam tvoj crnja (I Am Not Your Negro, 2016) je putovanje u istoriju crnaca, koje povezuje prošlost Pokreta za ljudska prava sa sadašnjošću i pokretom BlackLivesMatter. To je film koji ispituje zastupljenost crnaca u Holivudu i šire i dovodi u pitanje samu definiciju onoga što Amerika predstavlja.

U filmu Dobri Amerikanac (A Good American, 2015), Fridrih Moser kroz portret tihog i nenametljivog kriptoanalitičara oslikava stanje američkih obaveštajnih i sigurnosnih službi, potpuno podređenih korporativnim interesima.

Najbolji strani dokumentarni program svakog ponedeljka u 20.00, samo na Drugom!

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 04. feb 2018, 18:45)
Aron [neregistrovani]

Kralj

Lepo, ali ste ako smem da kazem zaboravili kralja rock n roll-a Elvis Presley-a