125 godina od rođenja Andrića

Sto dvadeset pet godina od rođenja velikog pisca na programima Radio-televizije Srbije biće tokom oktobra obeleženo združenim radom tri redakcije Kulturno-umetničkog programa: kulture, dokumentarnog programa, i dramskog i domaćeg serijskog programa. Ideja je da se naš nobelovac predstavi u svojim velikim tekstovima, ali i u radnoj sobi, odnosno u svojim rukopisima.

Redakcija kulture spremila je serijal Čitamo Andrića, u kojem poznate ličnosti govore zašto vole Andrića i čitaju svoje omiljene delove iz njegovih knjiga. Svoju opčinjenost Andrićem sa gledaocima RTS-a podeliće u dvadeset četiri televizijske minijature i: predsednik SANU Vladimir Kostič, glumice Svetlana Bojković i Mirjana Karanović, Biljana Krstić, muzičar, Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar, Ljubica Arsić, spisateljica, Katarina Ivanović, operska pevačica.

Dokumentarna emisija Andrić nad Andrićevim tekstom prvi put na TV ekranu pokazaće mnoge Andrićeve rukopise. Iako je bio pisac jasne misli i zaokruženog stila koji nije mnogo menjao tokom pisanja, ipak su izmene u najvećim delima primetne i tim značajnije. Gledaoci će videti kako je Andrić menjao najčuvenije rukopise: roman Omer paša Latas, i pripovetke Geometar i Julka i Pobednik, a ekskluzivno, prvi put za gledaoce televizije biće pročitan odlomak iz nikad objavljenog teksta Fra Petar i fra Grgo.

Dramski ponedeljak u oktobru biće u celosti posvećen Andriću. Gledaoci će moći da vide televizijske filmove snimljene prema delima Ive Andrića: Prokletu avliju, u režiji Milenka Maričića, sa nezaboravnim Zoranom Radmilovićem kao Karađozom, Zagreb-Beograd preko Sarajeva, po scenariju Jelice Zupanc, koje je režirao Miloš Radović, Znakove i Zlostavljanje u adaptaciji i režiji Petra Zeca, te Pismo iz 1920 u režiji Slavenka Saletovića.

Andrić nije bio samo naš književni sabesednik već, pokazaće se nizom programa na RTS-u, i naš televizijski sagovornik.

Sto dvadeset pet godina od rođenja nobelovca Ive Andrića. Samo na programima RTS-a.

broj komentara 0 pošalji komentar