"Tin - 30 godina putovanja" na jesen na HRT-u i RTS-u

Biografski igrano-dokumentarni serijal "Tin - 30 godina putovanja", prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a posle potpisivanja protokola o saradnji, prati život najvećeg hrvatskog pesnika Tina Ujevića. Serijal će premijerno biti prikazan na HRT-u krajem oktobra, a tada bi i, kako je najavljeno, trebalo da bude emitovan i na RTS-u.

Serijal o životu Tina Ujevića imaće četiri celovečernje epizode, od po 55 minuta, a premijerno prikazivanje krenuće na Hrvatskoj radio-televiziji krajem oktobra ove godine, da bi se poslednja epizoda emitovala na godišnjicu smrti Tina Ujevića.

Reditelj i odgovorni urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marko Novaković rekao je, prilikom primopredaje hard-diska sa svim epizodama, da bi serijal trebalo da bude prikazan na RTS-u nakon ili paralelno sa prikazivanjem na HRT-u.

"S obzirom na to da smo određeni deo godina živeli zajedno, naravno da postoje ličnosti koje su nam zajedničke i koje su boravile na našem tlu iz Hrvatske, ali i odavde na hrvatskom tlu. Neke od njih, kao što je Tin Ujević, zaslužuju ovakve priče", naglasio je Novaković.

Serija je snimana na više lokacija, u nekoliko država, prateći Ujevićev život iz životne faze u fazu i kroz sve one krajolike kojima je pesnik "putovao" tokom života. Između ostalog, snimano je u Vrgorcu, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Parizu, Sarajevu i Beogradu.

Josip Popovac, pomoćnik direktora produkcije HRT-a, objasnio je da je snimanje bilo naročito zahtevno u Sarajevu i Beogradu, gde je Ujević proveo 10 godina svog života. Snimalo se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu...

Projekat "Tin - 30 godina" putovanja bio je, kaže Popovac, zahtevan i zbog rekvizita i snimanja na originalnim lokacijama.

Jasmina Božinovska Živalj, urednica u produkcijskom odeljenju drame HRT-a i urednica projekta o Tinu Ujeviću, smatra da su javni servisi Hrvatske i Srbiji uradili veliki i dobar posao, u koji je, napominje uložen ne samo novac već i znanje i energija.

Serijal prikazuje Ujevića raskidanog životnim odlukama, koji živi na ivici, boemski, suprotstavljajući se malograđanskom konformizmu tokom dvadesetih i tridesetih godina 20. veka.

Uzbudljiva i turbulentna istorija Evrope - raspad Austrougarske, vreme pred Prvi svetski rat, nastajanje ideje Jugoslavije - koju Ujević živi i kroz nju pati, objasniće nam korene i uzrok problema i njihove posledice koje i danas živimo.

"Kada govorimo o godišnjicama, valja reći da je pre 105 godina Tin Ujević emigrirao, odnosno da je prognan iz Austrougrarske i izabrao je Beograd kao svoje utočište i to je bio početak njegovih beogradskih dana. Bio je deo kulturnog i književnog kruga, deo boemije", ukazao je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić.

"Mislim da će ovakva serija, koncipirana ambiciozno, realizovana posvećeno doći do svoje publike i u Hrvatskoj i u Srbiji, a nadam se da će i u drugim državama biti interesa za jedan ovakav proizvod", kaže Bradić.

Serijal potpisuje troje scenarista - biograf Tina Ujevića, Jasen Boko, koscenarista je dramaturg Lada Marinac Kralj, a treći je sam reditelj Davor Žmegač.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa RTS-a Miško Milojević posebno je naglasio činjenicu da su Jasen Boko i Lada Marinac Kralj nekada studirali u Beogradu koji su se, kaže, kroz ovaj projekat na neki način vratili u srpsku prestonicu.

Postojala je, ističe Milojević, izuzetna sprega između kolega iz Zagreba i beogradske ekipe: "Tu se neka spona ponovo uspostavila i to je obećanje za dalju saradnju".

Četvorodelni serijal rasvetliće lik Tina Ujevića kao pesnika, ali i kao političkog aktivistu u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvetljava se i njegov buntovnčki i boemski duh, kada su mu kafane kuća.

broj komentara 0 pošalji komentar