Kviz "TV Slagalica"

TV Slagalica je fenomen koji traje već 24 godine. Emituje se svakog dana od 19:00 na Prvom programu RTS-a i dostiže rejting bez konkurencije. Do kraja 2017. godine biće emitovana 6823. epizoda.

U igri „slagalica" sastavljeno je blizu 15.000 reči, isto toliko pojmova u igri „asocijacije", a toliko je i rešenih zadataka u igri „moj broj". U igri „korak po korak" otkriveno je gotovo osam hiljada pojmova, a u igri „ko zna, zna" postavljeno 55.000 pitanja iz opšte kulture i informisanosti.

 

O prijavljivanju za učešće u kvizu

Takmičar u kvizu TV Slagalica može da se postane na dva načina:

- ako se popuni prijava koju objavljuju enigmatski časopisi i

- ako se popuni jedan od tri ponuđena testa i pošanje na mejl slagalica@mail.com.

Testove možete preuzeti ovde: test prijava 1test prijava 2test prijava 3.

 

O sadržaju kviza i pravilima igara

Kviz „TV Slagalica" sadrži šest igara: slagalica, moj broj, korak po korak, skočko, ko zna, zna, asocijacije.

Reč je o zabavnoj i poučnoj emisiji u kojoj se dinamično, u vremenu od dvadesetak minuta, smenjuju igre slova, brojki, opšteg znanja, brzine, dosetljivosti, logike.

Slagalica: od ponuđenih dvanaest slova sastavljaju se najduže reči u skladu sa srpskim književnim jezikom. Svako slovo vredi jedan bod.

Moj broj: kombinacijom ponuđenih brojeva, a uz pomoć četiri osnovne računske operacije, traži se tačno ili najbliže rešenje za zadati broj. Uspešno rešen zadatak vredi 10 bodova.

Korak po korak: postepeno, u sedam koraka, otvaraju se polja koja vode ka zadatom pojmu. Rešenje zadatka vredi najviše trideset, s najmanje pet bodova.

Skočko: logičkom kombinacijom šest različitih znakova, u šest pokušaja, rešava se njihov zadati raspored. Uspešno rešen zadatak vredi najviše dvadeset, a najmanje deset bodova.

Ko zna zna: sadrži deset pitanja iz deset oblasti opšte kulture i informisanosti. Tačan odgovor vredi deset bodova, a za netačan se oduzima pet bodova.

Asocijacije: otvaranjem polja sa pojmovima razmeštenim u četiri kolone traži se konačno, zadato rešenje. Uspešno rešavanje zadatka vredi najviše 34 boda.

 

O takmičarima, nivoima takmičenja i nagradama

U kvizu „TV Slagalica", za 24 godine postojanja, učestvovalo je više od 4.000 takmičara različite starosne dobi i obrazovanja. Najmlađi takmičar imao je šesnaest godina, a najstariji sedamdesetak. U takmičenju su učestvovali đaci, profesori, radnici, lekari, inženjeri, mašinovođe, preduzetnici....

Takmičenje u „TV Slagalici" odvija se po ciklusima. Svaki ciklus ima 61 emisiju. Princip takmičenja je kup sistem.

Prvih četrdeset emisija kviza jesu kvalifikacije za četvrtfinale. Jedan takmičar može da ima najviše sedam pobeda u nizu.

U četvrtfinalu se takmiči osam najuspešnijih učesnika. Od njih se formiraju četiri para koja se nadmeću u po dve emisije.

Od četiri pobednika sa tog nivoa takmičenja formiraju se dva polufinalna para. Takmičenje u polufinalu odvija se u po tri emisije.

Pobednici polufinalnih susreta susreću se u četiri finalne emisije koje odlučuju o plasmanu za prvo i drugo mesto.

Njihovi polufinalni parovi bore se za treće mesto u tri epizode kviza.

Svi takmičari u „TV Slagalici" osvajaju nagrade. U kvalifikacijama za četvrtfinale to su vredna izdanja domaćih izdavačkih kuća.

Osam najuspešnijih takmičara osvaja dodatne robne i novačane nagrade, a pobednik, vicešampion i trećeplasirani i turistička putovanja.