60 najlepših narodnih pesama - nedeljom u 17.00 na RTS 1

Na zadovoljstvo poklonika narodne muzike, a povodom šest decenija postojanja TV Beograd/ Radio-televizije Srbije, jesenja programska šema javnog medijskog servisa Srbije biće obogaćena još jednom programskom novinom - TV serijalom zabavno- muzičkih emisija "60 najlepših narodnih pesama".

Poznati pevači narodne, ali i pevači zabavne muzike, operski pevači, glumci i druge talentovane javne ličnosti, uživo će izvoditi odabrane nezaboravne pesme, uz pratnju Narodnog orkestra RTS-a i Narodnog ansambla RTS-a ali i gostujućih orkestara poput Velikog tamburaškog orkestra Radio-televizije Vojvodine, trubačkih orkestara i drugih manjih sastava, uz plesne grupe i parove, izvorne pevačke grupe, kulturno- umetnička društva...

Kroz trideset televizijskih emisija, od 8. oktobra, nedeljom popodne u 17 sati na RTS1, stručni savet TV serijala "60 najlepših narodnih pesama" prirediće izbor od 500 pesama, uvažavajući pristigle predloge gledalaca. Glasanjem do kraja serijala, gledaoci će izabrati "najbolje od najboljih"- šezdeset najlepših pesama narodne muzike svih vremena.

Pesme će biti žanrovski raznovrsne: narodne romanse, izvorne pesme iz cele Srbije (i iz okruženja), tamburaške pesme iz Vojvodine, trubačke, sevdalinke, kafanske, skadarlijske, vlaške, romske i pesme ostalih nacionalnih manjina, stariji i noviji veliki folk hitovi...)

U svakom izdanju emisije biće predstavljeno oko 15 pesama, uz kontinuirano apelovanje na gledaoce da budu "muzički urednici" ove emisije, odnosno da aktivno učestvuju u selekciji slanjem svojih predloga. Time će doprineti i konačnom izboru, koji je težnja ovog TV serijala: 60 najlepših pesama narodne muzike.

Voditelji emisije su Bojana Marković i Milan Popović, koji je i scenarista i kourednik serijala (sa muzičkim urednikom Dušanom Šukletovićem) a reditelji su: Petar Stanojlović, Darko Kamarit, Miodrag Kolarić i Milica Soldatović Mikić.

RTS je omogućio gledaocima da na mnogo načina mogu uticati da se baš njihove omiljene pesme nađu u izboru emisije: poštom (popunjavanjem posebnih kupona iz novina ili slanjem običnih pisama), elektronskom poštom (imejlom), zatim na zvaničnom jutjub kanalu ove emisije, kao i na nalozima emisije na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Sve snimljene pesme će biti sačuvane u Programskom arhivu RTS-a i Tonskom arhivu Radio Beograda.

Na dan proslave jubileja Televizije Beograd/RTS, na velikom koncertu u avgustu 2018-te godine, biće izvedeno odabranih 60 najlepših pesama narodne muzike.

Stručni savet emisije

Stručni savet TV serijala "60 najlepših narodnih pesama" čine renomirani profesionalci i stručnjaci iz oblasti narodnog muzičkog stvaralaštva kao i predstavnici respektabilnih nacionalnih institucija i stručnih udruženja

Udruženje kompozitora Srbije:
-Rade Radivojević, kompozitor i potpredsednik udruženja;
-Radoslav Graić, kompozitor, član udruženja
-Milutin Popović Zahar, kompozitor, član udruženja

Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije:
-Mića Janković, predsednik umetničke komisije, potpr. saveza
-Rade Jorović, Istaknuti umetnik, potpredsednik saveza

Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije:
-Andrija Bajić, predsednik udruženja
-Ljubo Kešelj, Istaknuti umetnik, predsednik izvršnog odbora

FMU (Fakultet muzičke umetnosti), Katedra za etnomuzikologiju:
-dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog

Radio-televizija Vojvodine:
-Aleksandar Dujin, dir. Muzičke produkcije RTV

Radio-televizija Srbije/ Muzička produkcija:
-Bojan Suđić, Izvršni direktor Muzičke produkcije RTS
-Merima Njegomir, istaknuti umetnik i odg. urednica u Muzičkoj. Produkciji RTS i PGP-u
-Mirjana Drobac, etnomuzikolog Muzičke produkcije
-Vlada Panović, šef Narodnog orkestra RTS
-Siniša Vićentijević, šef Narodnog ansambla RTS

Radio Beograd:
-Biljana Krstić, autor i urednik u Radio Beogradu, vokalni solista i etnomuzikolog

Televizija Srbije:
-Uroš Marković, urednik u Muzičkoj redakciji RTS

PGP:
-Vladimir Graić, direktor PGP RTS 

 

broj komentara 0 pošalji komentar