U Sabornoj crkvi danas je krunisan kralj!

U Sabornom hramu u Beogradu danas je krunisan kralj – na snimanju filma i serije „Kralj Petar Prvi – u slavu Srbije“. Još jedanput možete videti delić onoga što će biti premijerno prikazano 11. novembra.

Kralj Petar Prvi Karađorđević poneo je 21. septembra 1904. godine krunu Srbije u prisustvu brojnih gostiju, članova vlade, narodnih poslanika, arhijereja i mnogobrojnih oficira.

Na lični zahtev kralja, kruna kao simbol državnosti bila je izlivena od oruđa kojim je ta državnost stečena – od „Karađorđevog topa“.

„Kao što vidite, i kostimi, a i maska i sve što smo radili na tome je da sve bude verodostojno i mislim da smo tu vodili računa o istorijskim činjenicama. Ono što je nadogradnja naša umetnička i duhovna, to će se videti uskoro i u bioskopu i na televiziji, jer RTS je stvarno ovom serijom ja mislim napravio i odužio dug svima onima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i dali svoje živote na Kajmakčalanu, Solunskom frontu, u povlačenju preko Albanije...“, smatra glumac i producent Lazar Ristovski.

Film i seriju o najvećoj patnji i junaštvu Srba Kralj Petar Prvi – u slavu Srbije u produkciji RTS-a i kuće „Zilion film“, po tekstu Milovana Vitezovića, režira Petar Ristovski.

„Istražujući neke istorijske knjige o kralju Petru, generalno o Prvom svetskom ratu, nekako zajedno smo doneli zaključak da je kralj Petar pre svega bio ratnik na prvom mestu, a zatim neko ko se trudio da ostvari porodicu na okupu. Kralj Petar je, ja mislim, bio jedan potpuno običan čovek koji je ceo svoj život posvetio toj ljubavi prema svojoj zemlji“, ističe reditelj Petar Ristovski.

Premijera filma je najavljena za 11. novembar, a emitovanje serije obeležiće početak 2019. godine.

U Sabornoj crkvi danas je krunisan kralj!
broj komentara 7 pošalji komentar
(nedelja, 10. mar 2019, 09:01)
anonymous [neregistrovani]

Hvala na realizaciji ovog projekta

Hvala svima onima koji su omogucili da se ovaj projekt ostvari. Svima. Nadam se da ce se I u buduce vise obratiti paznja na proslu istoriju naseg naroda.
Neophodno I najvaznije je ne zaboraviti nase borce, mucenike I napaceni narod koji se stolecima zrtvovao za nas.
21vi vek je daleko od idealnog, nalazimo se opet u teskom period kada tiha okupacija ne prestaje, ucene, pretnje, raslojavanje naroda, ...

(nedelja, 01. jul 2018, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

Slepo verovanje Zapadu?

A za ciji je interes Princip izvršio atentat???

(subota, 30. jun 2018, 15:46)
anonymous [neregistrovani]

Nije Petar !

Aleksa nije Petar već njegov sin Aleksandar. Petar je umro u 77 godini 1921, a 1914 je prepustio tron svom sinu Aleksandru koji je kasnije odredio sudbinu Srpskog roda svojim pogrešnim odlukama i slepom verovanju zapadu.

(subota, 30. jun 2018, 14:34)
zoran [neregistrovani]

pogrešno

Ta krivica ide na dušu Aleksandra, kralj Petar je bio oslobodilac a kralj Aleksandar ujedinitelj!

(subota, 30. jun 2018, 11:52)
Bojan [neregistrovani]

Budućnost

Srbijo moja, molim te okreni se budućnosti!
Proputovah svijeta za ovih par decenija i nigdje ne vidjeh toliku okrenutost i opterećenost prošlošću.
Filmovi, serije, mediji, književnost, politika, kultura, obrazovni sistem, sve je preplavljeno istorijom.
Za svaku odluku u sadašnjosti traži se opravdanje ili kontinuitet sa istorijskim kontekstom, koji seže vijekovima unazad. Svaku komšijsku zemlju osim Rumunije doživljavamo kao neprijatelja, svaku veliku silu osim Rusije doživljavamo kao neprijatelja, samo zato što smo prije par decenija ili vijekova imali direktan ili indirektan sukob sa istom.

(subota, 30. jun 2018, 11:11)
anonymous [neregistrovani]

Velika vajda

Izgleda da se Lazar Ristovski dobro ovajdio zahvaljujuci kralju Petru a kako smo mi obicni ljudi prosli to se dobro zna i ne mora bas glumac toliko da hvali i objasnjava Meni je recimo poginuo rodjeni ujak na Mackinom Kamenu Eto toliko za sada

(subota, 30. jun 2018, 10:37)
Aleksa [neregistrovani]

aleksa123@hotmail.com

Po mom misljenju Kralj Petar je zbog sopstvene megalomanije napravio kardinalnu gresku jer je Srbe podelio po raznim teritorijama. Sa preko milion zrtava u borbi za oslobodjenje Srbi su tada imali svaki moralni razlog da teritoriju raspodele po nacionalnom osnovu. Slovencija svoje, Htvatima svoje i drugima isto. Ishod te greske se i danas oseca jer umesto da tada Srbi budu deo jedne celine postali su konfederacija sa onima koji su u sustini Srbe upotrebili zarad svojih ciljeva. Kralj je radije hteo veliku Slovensku drzavu umesto manju ali stabilniju Srpsku. 1945. su Srbi to opet sebi dozvolili. Posle isto oko milion zrtava eto bratstvo i jedinsvo. Nadam se iskreno da nikada mi i masa pokoljenja nece praviti tu gresku. Pazite na svoj narod a sa ostalima partnerski i uz uzajamno postenje ali ne na soptveni gubitak. Drzava se gradi 100g unapred a ne na 4 godine.