„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, okolina Valjeva kao tokom Velikog rata

Posle Stare planine i Soko-grada, snimanje filma i serije „Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“ nastavljeno je u valjevskom Tešnjaru.

Posle dve noći, pred zoru je završeno snimanje dela filma i serije u Valjevu. Snimane su masovne scene sa mnogo statista. Tešnjar je prethodnih noći podsećao na period Velikog rata.

Kralj Petar Prvi u slavu Srbije zasniva se na istorijskim događajima s kraja 1915. i početkom 1916. godine.

Albanska golgota i stradanje srpske vojske i civila u zimu 1915. na 1916. retko su obrađivani na filmu. Priča o čuvenim vunenim čarapama, u kojima je kralj Petar umro, inspirisala je Lazara Ristovskog da, posle sedmogodišnje pripreme projekta, prikaže kralja kao čoveka koji pati za svojom zemljom i koji se preispituje o neophodnosti žrtava tokom Velikog rata.

„Ovo je sigurno najambiciozniji projekat RTS-a u poslednje vreme i zbog toga je naša velika obaveza da ovaj istorijski, najblistaviji period u slavnoj istoriji prikažemo što vernije. Obaveza nam je da se držimo tih istorijskih činjenica jer je u kolektivnom sećanju srpskog naroda Prvi svetski rat još blizu, a to jeste u veliku istinu bila jedna antička tragedija“, rekao je producent i glumac Lazar Ristovski.

U Valjevu, filmska ekipa koju predvodi reditelj Petar Ristovski imala je izvanredne uslove za rad. Sve scene, sa dve stotine statista, snimane su noću.

„Vrlo sam zadovoljan u Valjevu situacijom koja nam imitira Prizren, i ovde ćemo večeras da snimimo scenu kada se Kralj obraća narodu i definitivno obaveštava narod da će krenuti preko Albanije“, objasnio je Ristovski. 

Ulogu Kralja Petra u ovom filmu Lazar Ristovski doživljava kao ulogu svog života, a film kao krunu karijere – što se moglo primetiti i prilikom snimanja scene u Valjevu.

„Kralj Petar jeste obuzet jednom velikom usamljenošću i jednom željom da na svoja leđa primi nekako muku celog srpskog naroda. I on se preispituje, i on sumnja u te odluke, da li je bilo dobro, između ostalog narediti to povlačenje preko Albanije i te silne žrtve koje su se dogodile. Na neki način, kralj sve to nosi na svojim leđima“, istakao je Ristovski.

Planirano je da film i serija Kralj Petar Prvi u slavu Srbije budu snimljeni do jula ove godine. Premijera filma zakazana je za 11. novembar.

Iz Valjeva, odavde iz Tešnjara, filmska ekipa se preselila u Beograd. Na Kosmaju će snimati scene Kolubarske i Cerske bitke. Predstoje scene u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, a jedan deo biće snimljen u Grčkoj.

„Kralj Petar Prvi u slavu Srbije“, okolina Valjeva kao tokom Velikog rata
broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 20. apr 2018, 17:40)
anonymous [neregistrovani]

Најсветлија жртва

Најсветлија је жртва наших предака да изборе победу против много надмоћнијег противника. Најсветлија је част тадашњег Србина који је био крив само зато што је желео слободу свог народа. Најсветлија је храброст обичног сељака који је васкрснуо из гудура Албаније и вратио се својој кући као победник. Требало би да прочитате како је доктор Арчибалд Рајс говорио о нашим прецима.

(petak, 20. apr 2018, 03:23)
anonymous [neregistrovani]

najsvetliji deo nase istorije

pa kako moze nasa ogromna pogibija 1,5 miliona gubitak doduse privremeni drzave da bude najsvetiji.Ko je to preziveo tesko mu je bilo nako rata.