Domaće serije na RTS 1

Gledaoci RTS-a imaće priliku da ovog leta večeri provode uz najgledanije domaće serije. Svakog dana od 20 č. na programu će biti „Santa Maria Della Salute“, a zatim sledi „Selo gori, a baba se češlja“, od 21 čas.

"Santa Maria della Salute" je biografska igrana serija o jednom od najvećih srpskih pesnika, Lazi Kostiću.

Kroz lični život umetnika, njegove zanose i razočaranja, Zdravko Šotra, svojim jedinstvenim rediteljskim stilom, plete pred nama živopisnu sliku Vojvodine i Srbije tog uzbudljivog vremena rađanja naše moderne kulture.

Laza Kostić je bio i nacionalni borac za oslobođenje Vojvodine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, jedan od učesnika osnivačke skupštine Matice Srpske u Novom Sadu, prvi prevodilac Šekspira kod nas, esejista i dramski pisac... Ipak, trajaće kao veliki pesnik koji je iznedrio, između drugih, i neke od "najljubavnijih" pesama u srpskoj poeziji, među kojima se ističe poznata poema "Santa Maria della Salute", obavezno štivo u lektiri svih generacija...

Dobro je poznata platonska veza Lazina sa mnogo mlađom devojkom od sebe, Lenkom Dunđerski, kćerkom njegovog kuma i dobrotvora, veletrgovca Dunđerskog. Ova istinita priča, koja je imala tragičan kraj, čini onaj melodramski sadržaj serije koji će verovatno probuditi najveću pažnju i empatiju kod gledalaca. Pesnik je skupo platio cenu svoje slobode i gordosti. Neostvarena ljubav sa Lenkom obeležiće život ovog velikana skoro isto koliko i njegovo besmrtno poetsko i dramsko delo.

Uloge Laze Kostića i Lenke Dunđerski poverene su Vojinu Ćetkoviću i Tamari Aleksić. Pored njih, u glumačkoj podeli koja broji više od pedeset glumaca svih generacija nalaze se i Dejan Lutkić, Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Milica Gruičić, Maja Šipovac i drugi...

Urednik serije je Mirjana Lazić, producent Dragan Đurković, kostimograf Ivanka Krstović, kompozitor Vojkan Borisavljević, scenograf Dejan Anđelković, montažer Petar Putniković, direktor fotografije Veselko Krčmar, saradnik na scenariju Vanja Čobanov, scenarista i reditelj Zdravko Šotra.

Serija od 11 epizoda snimljena je u izvršnoj produkciji Vision Team-a i u produkciji Radio-televizije Srbije.

Zatim, od 21 čas, čuveni likovi, stanovnici Petlovca, biće svake večeri gosti u našim domovima. Obični ljudi sa smislom da traju i da se bore, u očekivanju boljeg sutra... Oni nose specifičan humor razumljiv svakom čoveku - kako u slivu triju Morava, tako i bilo gde u svetu...

U TV seriji „Selo gori, a baba se češlja" igraju: Radoš Bajić, Milorad Mandić-Manda, Dragan Nikolić, Mirko Babić, Ljiljana Stjepanović, Suzana Mančić, Olga Petrović, Danijela - Nela Mihajlović, Nada Blam, Nedeljko Bajić, Nenad Okanović, Danijel Nikolić, Mariana Aranđelović, Ana Sakić, Fuad Tabučić, dok je za scenario i režiju zadužen Radoš Bajić.

broj komentara 0 pošalji komentar