"Nemanjići - rađanje kraljevine" nedeljom u 20.00 na RTS 1

Igrana serija "Nemanjići - rađanje kraljevine", reditelja Marka Marinkovića, jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu.

Serija o srednjovekovnoj Srbiji svakako će probuditi najviši mogući interes, jer je u njoj pored ratno-istorijske i duhovne snažno razvijena i melodramska linija priče. U scenariju Gordana Mihića za ovu seriju usaglašena je relacija između istorijskih činjenica i dramskih likova. Ovaj odnos deluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima, ratištima i svakodnevni život podanika tog vremena.

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića.

Važan aspekt priče o Nemanjićima vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori gde su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim delom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog "razloga" kojem i krunisanje 1217.

Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasledstvo. Važan aspekat priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija. U seriji se pojavljuju 222 glumca, a oko 2700 statista i kaskadera bilo je potrebno za stvaranje priče o dinastiji Nemanjić.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojavljuje se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac. Ostale uloge tumače Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i mnogi drugi.

"Nemanjići - rađanje kraljevine" donose, dakle, političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu - sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 20. feb 2018, 18:38)
Stevan [neregistrovani]

zadovoljan

Odgledao drugu epizodu serije i veoma sam zadovoljan.Sviđa mi se.

(četvrtak, 08. feb 2018, 17:50)
Vlado [neregistrovani]

Dani

Nestrpjivo cekamo i brojimo dane.