"Nemanjići - rađanje kraljevine" - nedelja u 20.05 na RTS 1

Igrana serija "Nemanjići - rađanje kraljevine", reditelja Marka Marinkovića, jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu. Trinaestu epizodu serije "Nemanjići - rađanje kraljevine", pod nazivom "Zora", emitujemo u nedelju, 6. maja, u 20.10 na Prvom programu RTS-a.

Stefan zatraži od Save da ode kod ugarskog kralja, Andrije, i da pregovara sa njim. Andrija je ljut što će Stefan biti krunisan. Andrija sebe smatra kraljem Srbije. Dan je izuzetno vruć i Andrija traži od Save led za vino kad ga već smatraju čudotvorcem. Ledena kiša zaista padne i Andrija odustane od napada na Srbiju.

Crkva Svetog Petra i Pavla. Krunisanje Stefana Nemanjića. Papski izaslanik obavlja ceremoniju na latinskom jeziku.

Stefan traži da se Sava vrati u Srbiju i dobije pristanak za samostalnost srpske crkve od nikejskog patrijarha. Nikejski car, Teodor Laskaris, da Savi pristanak za osamostaljenje srpske crkve. Teodor ubedi Savu da bude arhiepiskop. Tome se uzaludno protivi Homatijan, arhiepiskop ohridske arhiepiskopije pod kojom je do tada bila Srpska pravoslavna crkva.

Serija o srednjovekovnoj Srbiji svakako će probuditi najviši mogući interes, jer je u njoj pored ratno-istorijske i duhovne snažno razvijena i melodramska linija priče. U scenariju Gordana Mihića za ovu seriju usaglašena je relacija između istorijskih činjenica i dramskih likova. Ovaj odnos deluje životno i dočarava atmosferu na dvorovima, ratištima i svakodnevni život podanika tog vremena.

Serija o Nemanjićima donosi istorijske turbulencije vezane za ranu srpsku državu krajem 12. i početkom 13. veka, u vreme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića.

Važan aspekt priče o Nemanjićima vezan je za podizanje Hilandara na Svetoj Gori gde su u tom času Simeon i Sava kao monasi. Odluka o osnivanju srpskog manastira na gori Atoskoj je dobrim delom politička i pripada istom tipu državno-ideološkog "razloga" kojem i krunisanje 1217.

Druga grupa poruka tiče se države i krunisanja kao dela dinastičke priče o kraljevstvu. Na ovom planu priča počinje Nemanjinom abdikacijom i predajom prestola mlađem sinu 1196. na državnom saboru u crkvi Sv. Petra i Pavla u Rasu. Nastavlja se građanskim ratom između dvojice braće, jer je starijem osporeno nasledstvo. Važan aspekat priče su prilike u Vizantiji, jer je Stefan carski zet.

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija. U seriji se pojavljuju 222 glumca, a oko 2700 statista i kaskadera bilo je potrebno za stvaranje priče o dinastiji Nemanjić.

U ulozi Stefana Prvovenčanog pojavljuje se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju tumači Mladen Nelević, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac. Ostale uloge tumače Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović, Jelena Gavrilović i mnogi drugi.

"Nemanjići - rađanje kraljevine" donose, dakle, političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu - sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 02. maj 2018, 19:26)
anonymous [neregistrovani]

nemanjici

gde mogu pogledati reprize serije nemanjici

(utorak, 20. feb 2018, 18:38)
Stevan [neregistrovani]

zadovoljan

Odgledao drugu epizodu serije i veoma sam zadovoljan.Sviđa mi se.

(četvrtak, 08. feb 2018, 17:50)
Vlado [neregistrovani]

Dani

Nestrpjivo cekamo i brojimo dane.