„Sofija“, radnim danima na RTS 1

Ruska istorijska drama, grandiozni projekat, koji su finansirali ruska ministarstva kulture i odbrane, otvara jednu od najuzbidljivijih stranica istorije. (Sofiya, 2016)

Posle pada Vizantije, deca Tome Paleologa, rođenog brata poslednjeg vizantijskog cara, našla su se u Rimu, pod pokroviteljstvom pape. U nameri da preko nje podčini rusku pravoslavnu crkvu svom uticaju, papa šalje Sofiju u daleku Moskoviju, da bude žena velikom knezu Ivanu III. Rusija je već dva veka plaćala danak Zlatnoj hordi. Ivan III je ujedinio ruske zemlje, kako bi se konačno suprotstavio Hordi. Brak sa naslednicom vizantijske dinastije trebalo je da ojača vlast velikog kneza. Međutim, protiv strankinje su bojari, mitropolit i Ivanova majka.

U početku Sofija samo želi da osvoji srce svoga muža, ali ubrzo u Moskvi nalazi novu domovinu, ljubav i nadu u rađenje novog pravoslavnog carstva. Sofija Paleolog ušla je u istoriju kao velika moskovska kneginja i baba prvog ruskog cara, Ivana Groznog, ali poreklo vodi ne samo od Paleologa, nego i od Nemanjića. Sofijin otac Toma najmlađe je od desetoro dece Jelene Dragaš, kćeri Konstantina Dragaša Dejanovića, unuka Stefana Dečanskog. Ivan III Rjurikovič veliki moskovski knez prozvan je Veliki još za života. Ujedinio je veliki broj kneževina u jedinstvenu državu i oslobodio se vlasti Mongola. U njegovo doba se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja, u kome će Moskva biti Treći Rim.

Sofija je jedinstven projekat u novijoj ruskoj produkciji. Za potrebe snimanja, u studiju i na otvorenom adaptirani su pravi dvorci, prekrasnih enterijera. Takođe je snimano na autentičnim istorijskim lokacijama, uključujući Uspensku sabornu crkvu moskovskog Kremlja, Novgorod, Pskov, Italiju... Da bi se oživeo duh vremena, ručno su izrađeni stotine kostima, oružja, novca, nameštaja i ukrasa.

Uloge: Marija Andrejeva, Jevgenij Ciganov, Nadežda Markina, Pjotr Zajčenko...

Režija: Aleksej Andrijanov

Radnim danima na RTS 1, 10.40 č. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. jan 2019, 17:04)
Богдан [neregistrovani]

серија Последња византијска краљица

Све похвале за ову серију.Волео бих када бисте је репризирали али у неком бољем термину.Серија заслужује пажњу.

(utorak, 25. sep 2018, 08:26)
nada delic [neregistrovani]

serija sofija

molim vas reprizirajte seriju..Uspela sam da pogledam samo prvu i poslednju epizodu.Problem je termin prikazivanja.Serija je jako dobra.

(subota, 22. sep 2018, 09:26)
Suzana Obradović [neregistrovani]

Želim da gledam kvalitetno

Molim vas da ubacite u programsku šemu ovu divnu kvalitetnu seriju u popodnevnim casovima da bi i mi koji radimo mogli da gledamo nešto kvalitetno . Veliki pozdrav. Još uvek ste najbolji i zato vas iskreno molim da nam izađete u susret jer nas ima mnogo koji bi vam bili zahvalni ako bi nam pustili seriju Sofija u nekom večernjem ili popodnevnom terminu