„Birmingemska banda“ na RTS 1

Jedna od trenutno najpopularnijih stranih serija ponovo na RTS-u. Priča o bandi iz Birmingema osvojila je svet, a od 04. septembra će je gledaoci u Srbiji pratiti na Prvom programu RTS-a i imati priliku da pogledaju sve četiri sezone popularne serije.(Peaky Blinders, 2013)

Serija oslikava život bandi početnom dvadesetom veka, a umesto balada ili džez orkestra, koji bi odgovarali dobu u kom se serija odvija, muzika se sastoji od Nika Kejva i rok bendova (White Stripes-a, Black Keys-a, pa i Arctic Monkeys-a).

Radnja se odvija u siromašnom predgrađu Birmingema prepunom kriminala u periodu nakon završetka Prvog svetskog rata i prati porodicu Šelbi, čiji su članovi pripadnici bande Piki Blajnders, koji zarađuju novac klađenjem, reketiranjem i pljačakama. Bandu vodi Tomi Šelbi (Kilijan Merfi) čije će vođstvo biti testirano kada iz Belfasta dođe inspektor Kembel (Sem Nil) sa zadatkom da očisti grad od bandi.

Stiven Najt - režiser serije, poznat je po filmovima "Opasan poziv", "Žrtvovanje piona", ali i po kreiranju nekoliko epizoda čuvenog kviza "Želite li da postanete milioner".

O uticaju serije na gledaoce govori i podatak da je u Britaniji je za 83 odsto skočila prodaja kačketa kakve nosi glavni lik Tomi Šelbi, i ovaj modni detalj je zahvaljujući seriji postao trend.

Serija Birmingemska banda (Peaky Blinders) nekoliko puta nominovana za nagradu BAFTA, koju je i dobila ove godine.

Uloge: Kilijan Mefi, Sem Nil, Helen Makrori, Tom Hardi, Pol Anderson...

Režija: Stiven Najt

Radnim danima na RTS 1, iza ponoći, repriza na RTS 2, u 14.00 č. 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 05. sep 2018, 14:57) - Mara [neregistrovani]

Super serija

Hvala što reprizirate seriju koju sam pasionirano pratila na vašim kanalima pre dve godine! Sjajni glumci u majstorski napisanim rolama! Jedva čekam premijernu četvrtu epizodu.