Drama za Ginisa - „Dauntonska opatija“ na RTS

Najgledanija TV drama, koja je privukla milionski auditorijum u više od 100 država sveta i ušla u Ginisovu knjigu rekorda, stiže na RTS. Od 28. septembra, od utorka do petka, na Drugom programu RTS-a gledaoci će imati priliku da zavire u tajanstvene i raskošne živote britanske aristokratije, pune intriga i zavera.

Veličanstveno imanje i dvorac, samo na prvi pogled čine se sigurnim i čvrstim, kao da će hiljadama godina čuvati stil života i odnose porodice koja živi tu. Ali sve je samo privid...

"Dauntonska opatija" je britanska kostimirana drama, koja prati živote članova aristokratske porodice Kroli i kompletnog osoblja, smeštena na izmišljenom imanju u živopisnom Jorkširu.

Godine 1912. Engleska naizgled spokojna i ušuškana u stogodišnjim tradicijama, ni ne sluti da će u narednih 10 godina Prvi svetski rat i razdoblje nakon njega uništiti svaki oblik sigurnosti. Upravo u toj prekretnici kročimo u svet Dauntonske opatije, velikog aristokratskog imanja koje poseduje velika plemićka porodica Kroli - grof Robert, njegova majka Vajolet - grofica od Grantama i njegova žena Kora, kao i njihove tri ćerke. Glavni među osobljem su batler Čarls Karson i domaćica, gospođa Hjuz. Svi će oni, svako na svoj način, morati da se nose sa nadolazećim promenama.

Porodice Kroli ima zvanje grofova od Grantama od 1772. godine. Plemići bezbrižno žive u raskoši - salonima, biblioteci i prekrasnim spavaćim sobama s čijih ogromnih prozora se pruža veličanstven pogled na park. Ali ispod njih žive drugi stanovnici: posluga, koji drže do svojih položaja jednako čvrsto kao i plemići. Neki od njih u potpunosti su odani porodici, dok ostali traže nove mogućnosti i prilike u životu. Ali glavna razlika je u tome što posluga o svojim poslodavcima zna nebrojene tajne, dok plemićka porodica o njima ne zna gotovo ništa.

Odličnu glumačku podelu predvodi sjajna Megi Smit u ulozi majke grofice, a pored nje tu su i Hju Bonevil, Elizabet Megovern, Mišel Dokeri, Lora Karmajkl, Džesika Braun Findli, Den Stivens, Džim Karter, Filis Logan...

Serija je dobila visoke ocene i pohvale kritike, a prvu epizodu je gledalo više od 11 miliona ljudi. Nominovana je za dvadesetsedam Emija, od kojih su četiri bile glavne kategorije, a osvojila je Emi za najbolju miniseriju, najboljeg režisera miniserije i dva Emija za najbolju sporednu glumicu - Megi Smit. Više od sto država otkupilo je emiterska prava. U septembru 2011. Dauntonska opatija je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao serija sa najvišim ocenama kritičara

Uloge: Megi Smit, Hju Bonevil, Elizabet Megovern, Mišel Dokeri, Lora Karmajkl, Džesika Braun Findli, Den Stivens, Džim Karter, Filis Logan...

Režija: Brajan Persival, Ben Bolt, Brajan Keli, Endi Godard, Džejms Strong, Ešli Pirs

Od utorka do petka, RTS 2, 21č. Repriza od ponedeljka do petka, na Drugom programu u 16č.

 

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 06. okt 2017, 12:35)
Ana [neregistrovani]

Sjajno

Serija je odlicna, svaka cast RTS sto prikazujete kvalitetne serije a ne svakakve sapunice. Ono sto nedostaje nasoj publici je vise britanskih i norveskih/svedskih/danskih serija. Sve pohvale RTS-u sto se nije utopio u more rijalitija, turskih telenovela itd.

(petak, 06. okt 2017, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

odlicna serija

Serija je super,oslikava vreme početkom XX veka u Engleskoj.Hvala RTS-u!

(sreda, 04. okt 2017, 22:50)
Stojan [neregistrovani]

Limunada

Serija je, bar sudeći po početku, limunada sa mnogo šećera. Reklamiara se lažna društvena harmonija, takoreći bezkonfliktno (britansko) društvo. Svi se svima keze i izgovaraju frazirane rečenice.

(sreda, 04. okt 2017, 18:07)
Sasa [neregistrovani]

Sve pohvale i topla preporuka

Imao sam prilike da celu seriju letos odgledam na TV Novi Sad. Ponovo je gledam na RTS-u. Fantasticna je i sadrzajna. Preporuka svima koji vole britansku tv dramu da je pogledaju.

(petak, 29. sep 2017, 16:34)
Vladimir [neregistrovani]

Preporuka

Serija je kvalitetna, odlično.

(ponedeljak, 25. sep 2017, 13:38)
zeks [neregistrovani]

odlicna serija

svima je preporucujem!!!