Hit serija „Noćni menadžer“ - vikendom u 22.00 na RTS 2

Pokorila je Evropu i Ameriku,... a sada dolazi i na RTS! Priča po romanu Džona Le Karea, špijunsko remek-delo, sa Hju Lorijem i Tomom Hidlstonom u glavnim ulogama, subotom i nedeljom u 22.00, na Drugom programu RTS-a.

Noćni menadžer (The Night Manager, 2016) je šestodelna TV serija, tačnije adaptacija čuvenog istoimenog romana Džona Le Karea u produkciji Bi-Bi-Si-ja.

Tom Hidlston, nova britanska zvezda glumi bivšeg (sadašnjeg) britanskog vojnika Džonatana Pejna, koji se borio u Iraku, a sada živi povučeno, radeći kao noćni portir u hotelu. To se prekida kada su mu poverena kompromitujuća dokumenta, što se završava smrću osobe koja mu ih je pokazala. Na početku potraga za iskupljenjem, u međuvremenu postaje potraga za njegovom vlastitom dušom, jer ulazak u carstvo Ričarda Rupera, u potpunosti menja njegov svet.

Ričard Ruper (Hju Lori - Doktor Haus, Crni Guja) je bogat, obrazovan i šarmantan. Ali iza te maske milijardera biznismena, filantropa i gospodina - krije se jedan od najopasnijih ljudi na svetu, koji je svoje carstvo izgradio prodajući oružje i potkupljujući ljude kako bi došao do važnih informacija. Kada Pejn spasi njegovog sina, jedinu slabu tačku koju ima, Ruper ga prima u svoj dom i život...

Svih šest "mini-filmova" režirala je Suzan Bir, danska rediteljka koja je pre pet godina dobila Oskara za najbolji film na stranom jeziku, U boljem svetu.

Dankinja je imala veliki budžet s kojim je radila: nijedna epizoda nije bila jeftinija od tri miliona funti, što se vidi i po raskošnoj scenografiji, ali i eksterijerima koji nas vode od Kaira, preko Majorke i Istanbula, sve do kišnog Londona...

Producenti, uključujući Lorija i Hidlstona, posebnu su pažnju posvetili broju muških i ženskih uloga u filmu. Olivija Kolman, koja glumi operativku MI6, u knjizi je zapravo muškarac, ali za potrebe serije njen lik su pretvorili u snažnu, inteligentnu i snalažljivu ženu koja uprkos trudnoći uspeva da vodi ovako veliku operaciju i da drži sve pod svojom kontrolom.

Noćni menadžer je serija koja je pomogla Hjuu Loriju da dobije zvezdu na Šetalištu slavnih 2016. godine, mada je priča iza toga još simpatičnija. Naime, upravo je Lori '90-ih godina uhvatio u ruke roman po kom je napravljen scenario serije, i odmah je počeo da zagovara njegovu ekranizaciju. Jedna od velikih produkcijskih kuća je preduhitrila Lorijevu ideju i otkupila je prava na snimanje filma koji nikad nije snimljen. Godine 2008. prava za ekranizaciju vratila su se u ruke piščevih sinova, koji su uskoro počeli da razvijaju ideju o postavljanju Noćnog menadžera na televizijske ekrane. Lori je, srećom, saznao za planove, pa je uskočio u seriju kao glavni i izvršni producent. Ostalo je, kako se kaže, istorija...

Noćni menadžer je 2016. godine osvojio 37 nominacija, a među njima se ističu i dva osvojena Emija za režiju i muziku

Uloge: Tom Hidlston, Hju Lori, Olivija Kolman, Tom Holander, Elizabet Debiki...

Režija: Suzan Bir

Subotom i nedeljom, u 22 časa, na Drugom programu RTS-a

 

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. maj 2017, 16:37)
Maris [neregistrovani]

Serija

Odlican izbor serije.
Hvala.

(ponedeljak, 08. maj 2017, 22:59)
Ana [neregistrovani]

Noćni menadžer

Svaka čast redakciji filmskog i serijskog programa. Odličan izbor ste napravili. Oduševljena sam serijom.

(utorak, 02. maj 2017, 13:05)
Sasa [neregistrovani]

Vrhunsko remek delo

Serija kao I sama knjiga, stampana je 1993.g.,su pravo vrhunsko remek delo. Surova ali I istinska slika savremenog sveta.