Gordan Mihić autor scenarija za seriju o Nemanjićima

Scenario pod šifrom "Snovi", izabran na anonimnom konkursu RTS-a za dramsko-igranu televizijsku seriju "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina", napisao je Gordan Mihić. Snimanje serije trebalo bi da počne do kraja godine, a emitovanje u jesen 2017. kada se obeležava jubilej krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Radio-televizija Srbije saopštila je da je pobednik konkursa poznati dramski pisac Gordan Mihić, po čijem scenariju će se snimati prva serija o dinastiji Nemanjić i nastanku prve srpske države.

Mihić kaže da je bilo potrebno proučiti mnogo istorijskih knjiga i svedočanstava, ali i konsultovati savremene istoričare koji su proučavali tu materiju, kako bi se napravila priča koja nije istorija - koja se bazira na istorijskim činjenicama, ali je zapravo priča o izuzetno uzbudljivom vremenu i prvim srpskim vladarima.

"Prva serija o Nemanjićima donosi, meni se čini, ono što je RTS odavno trebalo da ima - priču o stvaranju prve srpske države, o srpskoj istoriji, o srpskim vladarima, jer je materijal takav da je greh što to do sada nije urađeno", kaže Mihić.

Serija će sadržati 12 epizoda, a početak snimanja očekuje se do kraja godine. Početak emitovanja serije planiran je za jesen 2017. godine, kada se obeležava 800 godina od prvog srpskog kraljevskog krunisanja u manastiru Žiča. Ovo će biti 18. put da Radio-televizija Srbije sarađuje sa Gordanom Mihićem.

broj komentara 0 pošalji komentar